Inovativna upotreba pilećih kostiju: Pasta koja smanjuje otpad i emisije

Foto: Shutterstock

Finska startap kompanija SuperGround predstavila je inovativno rešenje za smanjenje otpada hrane i emisije ugljenika u mesnoj industriji.

Kompanija, čiji je osnivač Santtu Vekkeli, osmislila je metod pretvaranja odbijenih pilećih kostiju i tvrdih tkiva u svestranu pastu, idealnu za pravljenje proizvoda poput pohovanih pilećih nuggetsa i ribljih pljeskavica.

Ova inovacija ima za cilj maksimizaciju iskorišćenja mesa, smanjenje potrebe za masovnim uzgojem životinja i ublažavanje ekoloških posledica živinarske industrije.

SuperGround-ov proces zadržava esencijalne hranljive sastojke, poput topljivih vitamina, u upotrebljivom i nedenaturisanom obliku.

Nastala pasta se lako integriše sa tradicionalnim proizvodima na bazi mesa, očuvavajući ukus, miris i ključne karakteristike poput “otpornosti na zalogaj”.

Do 30% pohovanih nuggetsa može biti sastavljeno od paste dobijene iz kostiju, dok su proizvodi od ribe uspešno uključivali do 50% sirovina poput glava riba, kože, ljuski i kostiju.

Prema rečima Vekkelija, SuperGround-ova metoda može smanjiti emisiju CO2 povećanjem prinosa hrane od 20 do 70%.

Ovaj pristup ima potencijal da doprinese stvaranju održivije mesne industrije, rešavajući značajan problem otpada hrane koji nastaje konzumacijom preko 130 miliona tona živine godišnje.

Trenutno, odbačeni delovi pilića i goveda obično završavaju kao otpad, sa kostima koje se koriste za supe ili različite namene.

SuperGround-ovo rešenje nudi ekološki prihvatljiviju alternativu, potencijalno menjajući postojeće prakse upravljanja otpadom u sektoru živinarske industrije.

Iako kritičari tvrde da uključivanje paste od kostiju možda neće revolucionisati čitavo mesno tržište, SuperGround-ova inovacija predstavlja korak ka održivijem i efikasnijem pristupu.

Kompanija aktivno traži partnerstva sa globalnim kompanijama za proizvodnju hrane kako bi proširila svoj ekološki prihvatljiv metod.

Dok industrija traga za hitnim promenama, pasta dobijena od kostiju može ponuditi intrigantno rešenje, potencijalno se uklapajući u rastuću potražnju za održivim izborima hrane.

Emisije CO2 Hrana budućnosti Inovacija održivost smanjenje otpada

Preporučeno

Francuski nastavnik napravio performans – škole nisu prlagođene paklenoj vrućini

Francuski nastavnik napravio performans – škole nisu prlagođene paklenoj vrućini

Jul. 03, 2025
Klimatske promene uzrokovale štetu od 790 milijardi evra!

Klimatske promene uzrokovale štetu od 790 milijardi evra!

Jul. 03, 2025
Ministarka Pavkov: Zakonom o zaštiti vazduha povećan broj inspektora i pooštrene kazne

Ministarka Pavkov: Zakonom o zaštiti vazduha povećan broj inspektora i pooštrene kazne

Jul. 03, 2025
Udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje u EU dostigao 47,3 odsto u 2024.

Udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje u EU dostigao 47,3 odsto u 2024.

Jul. 02, 2025
Toplotni talasi u Evropi SMANJUJE BDP ove godine

Toplotni talasi u Evropi SMANJUJE BDP ove godine

Jul. 02, 2025