Inovativna upotreba pilećih kostiju: Pasta koja smanjuje otpad i emisije

Foto: Shutterstock

Finska startap kompanija SuperGround predstavila je inovativno rešenje za smanjenje otpada hrane i emisije ugljenika u mesnoj industriji.

Kompanija, čiji je osnivač Santtu Vekkeli, osmislila je metod pretvaranja odbijenih pilećih kostiju i tvrdih tkiva u svestranu pastu, idealnu za pravljenje proizvoda poput pohovanih pilećih nuggetsa i ribljih pljeskavica.

Ova inovacija ima za cilj maksimizaciju iskorišćenja mesa, smanjenje potrebe za masovnim uzgojem životinja i ublažavanje ekoloških posledica živinarske industrije.

SuperGround-ov proces zadržava esencijalne hranljive sastojke, poput topljivih vitamina, u upotrebljivom i nedenaturisanom obliku.

Nastala pasta se lako integriše sa tradicionalnim proizvodima na bazi mesa, očuvavajući ukus, miris i ključne karakteristike poput “otpornosti na zalogaj”.

Do 30% pohovanih nuggetsa može biti sastavljeno od paste dobijene iz kostiju, dok su proizvodi od ribe uspešno uključivali do 50% sirovina poput glava riba, kože, ljuski i kostiju.

Prema rečima Vekkelija, SuperGround-ova metoda može smanjiti emisiju CO2 povećanjem prinosa hrane od 20 do 70%.

Ovaj pristup ima potencijal da doprinese stvaranju održivije mesne industrije, rešavajući značajan problem otpada hrane koji nastaje konzumacijom preko 130 miliona tona živine godišnje.

Trenutno, odbačeni delovi pilića i goveda obično završavaju kao otpad, sa kostima koje se koriste za supe ili različite namene.

SuperGround-ovo rešenje nudi ekološki prihvatljiviju alternativu, potencijalno menjajući postojeće prakse upravljanja otpadom u sektoru živinarske industrije.

Iako kritičari tvrde da uključivanje paste od kostiju možda neće revolucionisati čitavo mesno tržište, SuperGround-ova inovacija predstavlja korak ka održivijem i efikasnijem pristupu.

Kompanija aktivno traži partnerstva sa globalnim kompanijama za proizvodnju hrane kako bi proširila svoj ekološki prihvatljiv metod.

Dok industrija traga za hitnim promenama, pasta dobijena od kostiju može ponuditi intrigantno rešenje, potencijalno se uklapajući u rastuću potražnju za održivim izborima hrane.

Emisije CO2 Hrana budućnosti Inovacija održivost smanjenje otpada

Preporučeno

Beograd pokretač velikih promena u oblasti energetske efikasnosti

Beograd pokretač velikih promena u oblasti energetske efikasnosti

Oct. 02, 2025
Počela javna rasprava o zakonima koji donose čistiju proizvodnju i zdraviju životnu sredinu

Počela javna rasprava o zakonima koji donose čistiju proizvodnju i zdraviju životnu sredinu

Oct. 02, 2025
Švajcarski glečeri nestaju: U samo 10 godina nestala je četvrtina volumena leda

Švajcarski glečeri nestaju: U samo 10 godina nestala je četvrtina volumena leda

Oct. 01, 2025
Počela javna rasprava o zakonima iz oblasti zelene tranzicije Srbije

Počela javna rasprava o zakonima iz oblasti zelene tranzicije Srbije

Oct. 01, 2025
Ministarka Pavkov: Mladi pokazali da mogu da budu nosioci aktivnosti zaštite životne sredine

Ministarka Pavkov: Mladi pokazali da mogu da budu nosioci aktivnosti zaštite životne sredine

Sep. 30, 2025