Vukovi na meti: Austrija pokreće debatu o nivou njihove zaštite

Foto: Shutterstock

Austrijski diplomate će predstaviti belešku kojom se zagovara brzo usvajanje predloga za snižavanje zaštite vukova na sastanku Saveta u ponedeljak (27. maja), ali su države članice EU podeljene po tom pitanju, pri čemu glavne zemlje zahtevaju više podataka o nivou pretnje koju predstavlja ova vrsta.

Vukovi su strogo zaštićena vrsta u Evropi, što znači da se mogu ubiti samo u izuzetnim okolnostima.

Prošlog decembra, Evropska komisija je predložila snižavanje nivoa njihove zaštite, pre svega radi očuvanja stoke i zaštite poljoprivrednika od ekonomskih posledica napada vukova.

Beleška koju će predstaviti austrijska delegacija na sastanku Saveta za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH) u ponedeljak traži “brzo završavanje rasprave” o predlogu “radi pružanja neophodne fleksibilnosti” državama članicama da upravljaju populacijom vukova, imajući u vidu “porast broja napada vukova na stoku širom Evrope”.

Cilj je da se vukovi prevedu iz “strogo zaštićene” u “zaštićene vrste” prema Bernskoj konvenciji o zaštiti divlje prirode u Evropi, što je preduslov za promenu zakonodavstva EU, Direktive o staništima.

Austrijska beleška priznaje ulogu direktive u zaštiti ugrožene faune u Evropi, ali kaže da su se “okolnosti fundamentalno promenile” u poslednjih trideset godina.

“Obnavljanje određenih zaštićenih mesojeda, poput vuka, dovelo je do ozbiljnih problema u poljoprivredi i šumarstvu”, navodi se u austrijskom dokumentu, koji poziva na akciju radi rešavanja porasta populacije drugih velikih mesojeda, poput smeđeg medveda.

Međutim, odlučivanje o predlogu Komisije nije u nadležnosti ministara poljoprivrede, već njihovih kolega iz oblasti životne sredine, koji će se sastati 17. juna prenosi Euractiv.

Prema jednom diplomati Evropske unije, rad će se nastaviti na tehničkom nivou u Savetu za životnu sredinu, budući da rasprave još nisu “zrele” i verovatno će biti prenete mađarskom predsedavanju Savetu EU, koje će preuzeti od Belgije 1. jula.

Izvor je naveo neslaganje oko naučne osnove predloga i rekao da su potrebne dodatne cifre kako bi se pronašao zajednički stav pre nego što se Bernska konvencija sastane krajem godine.

Ministarka zaštite životne sredine Austrije Leonore Gewessler, za razliku od svog kolege iz oblasti poljoprivrede Norberta Totschniga, u prošlosti je izrazila podršku održavanju visokog stepena zaštite vuka, kao i drugi ministri zaštite životne sredine EU.

U februaru prošle godine, ministri zaštite životne sredine iz 12 članica EU, predvođeni Slovačkom, napisali su pismo Evropskoj komisiji tražeći očuvanje statusa zaštite vuka.

U septembru, Evropski parlament je bio podeljen u debati o ovoj temi.

Promena statusa zaštite otvorila bi vrata lovu na vukove u bloku, potez koji su ekološke nevladine organizacije opisale kao politički motivisan i lišen bilo kakve naučne osnove.

Deset nevladinih organizacija upozorilo je na predlog Komisije u otvorenom pismu poslatom ambasadorima EU 8. maja, ukazujući na to da je EU u prošlosti odbacila slične predloge zbog zabrinutosti oko naučne osnove za promenu statusa zaštite vuka.

austrija debata Evropska Unija Vukovi zaštita

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024