Vladan Komatović: Ključ naše strategije je u kvalitetnom održavanju sistema

Generalni direktor kompanije Green Energy 360

Ako pogledate koliko energije troši današnje potrošačko društvo sa jedne strane, i sa druge strane primarne izvore energije koji su i dalje nafta, gas, ugalj i delimično hidro i nuklearna energija, jasno je da zagađenje šivotne sredine eksponencijalno raste, objasnio je u intervjuu za naš magazin generalni direktor kompanije Green Energy 360, Vladan Komatović.

Industrija solarnih panela neprestano napreduje.Koji su to ključni trendovi ili inovacije trenutno najznačajniji u poslovanju Vaše kompanije?

– Mislim da ljudi realno nisu svesni šta se dogodilo sa našom planetom za samo 200 godina od pojave industrijske revolucije. Do tada je čovek živeo u skladu sa prirodom, živa bića su koristila energiju koja im je realno bila potrebna. Pronalaskom parnih mašina, nafte i motora sa unutrašnjim sagorevanjem život čoveka je postao mnogo lakši i produktivniji, ali je to povuklo za sobom i potrebu za energijom. Ako pogledate koliko energije troši današnje potrošačko društvo sa jedne strane, i sa druge strane primarne izvore energije koji su i dalje nafta, gas, ugalj i delimično hidro i nuklearna energija, jasno je da zagađenje šivotne sredine eksponencijalno raste. Zakonske i finansijske regulative u svetu nameću hitnu i brzu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, a Green Energy 360 je zahvaljujući znanju u energetici i brzini reagovanja za kratak period postao lider u regiji.

Kako vaša kompanija pristupa odabiru proizvođača solarnih panela i koje tehnologije preferirate kako biste osigurali visoki kvalitet proizvoda i usluga?

– Kompanija se od prvog dana vodi isključivo kvalitetom, znanjem i brzinom regovanja.  Radimo sa par najvećih i najpoznatijih proizvođača opreme. Na tržištu se često pojave i jeftiniji proizvodi, ali ako ste kao naša kompanija, koja samo ove godine gradi preko 40MW elektrana, morate uvek da imate velike lagere i sigurne dobavljače. Trudimo se da u svakom trenutku imamo na lageru preko 10MW opreme, što investitorima kasnije uliva sigurnost i u održavanju.

Kompanija Green Energy 360

Trudimo se da u svakom trenutku imamo na lageru preko 10MW opreme, što investitorima kasnije uliva sigurnost i u održavanju

Maksimalna efikasnost i dugoročna održivost su sinonim za solarne panele. Koji su najvažniji faktori koje uzimate u obzir prilikom planiranja i izvođenja njihovih instalacija?

– Prilikom projektovanja ključno je inženjersko znanje u odabiru veličine elektrane, načinu rada i mogućnošću da se što više energije pametno iskoristi. Ovde nije reč samo o elektrani već i o postojećem energetskom sistemu koji treba i dalje da radi paralelno sa elektranom. Jako je bitna i provera statike krova na koji se postavlja elektrana; često ta opterećenja iznose i po nekoliko tona.

Kako se vaša kompanija suočava sa izazovima u vezi obnovljivih izvora energije, poput fluktuacija u proizvodnji energije ili zavisnosti od vremenskih uslova?

– Solar i vetar su jako nestabilni izvori energije i teški su za balansiranje u energetskim sistemima. Mi smo našu kompaniju GWH licencirali za trgovinu strujom. To nam omogućava da našim klijentima ponudimo i plasiranje njihove energije na tržištu, kao i balansiranje putem interdnevne trgovine koja je od skoro aktivna i na nasoj Seepex berzi.

Možete li nam predstaviti primere uspešnih projekata u kojima je vaša kompanija učestvovala?

– Ima mnogo projekata i sigurno ću nekog zaboraviti, ali definistivno najveći investitori sa kojima smo radili su CTP, Metalfer, MK Group, BIG tržni centri, Gemax, NIS, Intertron, Abbot i drugi.

Koje strategije Green Energy 360 primenjuje kako bi osigurala dugoročnu održivost instaliranih solarnih rešenja, uključujući praćenje performansi i njihovo održavanje?

– Kao i u svemu, ključ je održavanje sistema. Nekada prestane sa radom samo jedan panel, ali izbaci iz sistema i ceo string. Dešava se da se paneli zaprljaju pa da prizvodnja padne i 50 odsto. Zahvaljujući velikom broju izgrađenih elektrana, Green Energy 360 ima tim koji se bavi samo održavanjem i pranjem elektrana. Takođe, lager od preko 10MW nam omogućava da odmah zamenimo opremu koja je ispala iz rada. Trenutno ulažemo i u neka programska rešenja koja će nam omogućiti jos bolji monitoring iz kontrolnog centra.

Da li optimistično gledate na perspektivu razvoja solarnih tehnologija u budućnosti i kakve prilike, ali i izazove, očekujete za vašu kompaniju u tom kontekstu?

– Definitivno smo kao zemlja na početku energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima energije. Ovde mislim i na neke druge sisteme kao što su hidrogen, vetar, baterijsko skladištenje energije itd. Ključ je u usavršavanju, a to nam omogućava da pratimo nove trendove. Srećni smo što uspevamo barem delom da pomognemo u očuvanju životne sredine.

Green Energy 360 obnovljiva energija solarna energija Vladan Komatović

Preporučeno

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024
U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

Jul. 01, 2024
Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Jul. 01, 2024