Vizija Makrona za Evropu: “Energija i inovacije na prvom mestu”

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je svoju viziju budućnosti Evrope, stavljajući energiju, uključujući nuklearnu energiju, u srž svog pristupa, u govoru na Sorbonskom univerzitetu.

Makronova dugačka intervencija dolazi u trenutku dok Evropa raspravlja o svojoj strateškoj i političkoj orijentaciji za narednih pet godina, pred izbore za EU zakazane od 6. do 9. juna.

Branjenje Zelenog plana

Makron je pohvalio Evropu “što se suočila s izazovima poslednjih sedam godina”, počevši od sprovođenja politike prelaska na klimatsku i energetsku tranziciju.

“Evropa je jedino područje na svetu koje je planiralo takav klimatski prelazak”, rekao je Makron, pozdravljajući usvajanje ‘planairanog pristupa’.

“Sada moramo planirati unapred i, pre svega, (sprovoditi) investicionu politiku koja ide uz to”, poručio je prenosi Euractiv.

Na kraju, Makron želi da EU ima integrisanije jedinstveno energetsko tržište.

Makron tvrdi da “što pre pređemo na tranziciju, pre ćemo povratiti tu konkurentnost”, poredeći modele rasta Evrope sa onima SAD-a i Kine.

Za francuskog predsednika, “dekarbonizovana energija je ključ za klimu, suverenitet i zapošljavanje”, zajedno s elektrifikacijom.

Pre svega, Evropa mora ulagati u proizvodnju električne energije. U tu svrhu, “moramo preuzeti odgovornost za izgradnju Evrope atoma”, rekao je Makron u referenci na jačanje proizvodnje nuklearne energije u Evropi.

Klimatski ciljevi mogu se postići samo razvojem obnovljive energije, nuklearne energije i energetske efikasnosti, dodao je Makron.

U tu svrhu, podsetio je na već postignuti napredak u ovoj oblasti, posebno na “nuklearni savez”, grupu “nuklearno prijateljskih” evropskih zemalja, koji smatra da bi trebalo “konsolidovati”.

Iniciran od strane Francuske u februaru 2023, savez okuplja oko petnaest EU zemalja s zajedničkim interesima u razvoju nuklearne energije.

Strateška autonomija

Francuski predsednik je pozdravio napredak u smanjenju zavisnosti Evrope od ruske energije, novu praksu zajedničke kupovine energije i gotovo završenu reformu evropskih tržišta električne energije.

U istom duhu, Makron je pozdravio napredak koji je Evropa postigla “u odbrani sektora” poput električnih baterija i vodonika putem “stvarne strategije autonomije” i biranjem “kraja zavisnosti od ključnih materijala: poluprovodnika, kritičnih sirovina“.

Prema njegovom mišljenju, pet ključnih oblasti inovacija koje treba razviti u EU uključuju i male nuklearne reaktore, nuklearnu fuziju i vodonik.

U ovim oblastima, Makron je pozvao na veće evropsko uključivanje nego što je sada slučaj, posebno kroz zajedničko finansiranje tzv. “projekata od zajedničkog evropskog interesa”.

Makron tvrdi da može biti potrebno odstupanje od pravila konkurencije kako bi se razvila nova evropska energetska tehnologija, jer je “to jedini način da se odgovori na prekomernu subvenciju Kine i Amerike”.

U istom duhu, pozvao je na jače granice kako bi se održali ekološki standardi “unapređivanjem i jačanjem granice karbonskog poreza”.

Mehanizam za prilagođavanje granica za emisiju ugljenika EU, usvojen krajem 2022. godine, postavlja tarife za određene uvoze koji dolaze iz zemalja s nedovoljnom cenom za emisije ugljenika. Trenutno obuhvata samo nekoliko kategorija, poput čelika, đubriva i cementa.

Emanuel Makron Energija nuklearna energija Vizija za Evropu

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024