Vinova loza u neizvesnosti: Prošlogodišnja proizvodnja na istorijskom minimumu

Foto: Shutterstock

Stalno nad vinom lebdi sumnja: Prošlogodišnja proizvodnja najniža u poslednjih 60 godina

Iako često koristimo termin “šampanjac” za vina sa mehurićima, po pravilima industrije to nije tačno.

Da bi se vino nazvalo “šampanjac“, mora poticati iz Šampanje u Francuskoj, gde hiljade vinara gaji tradiciju pravljenja ovog prestižnog pića.

Međutim, postoje ozbiljne pretnje za sorte grožđa koje se koriste za pravljenje šampanjcachardonnay, pinot noir i pinot meunier, pokazuju projekcije bazirane na veštačkoj inteligenciji prenete od strane CNN-a.

Do sredine veka, ove sorte grožđa mogle bi potpuno izumreti zbog rastućih temperatura, upozorava startup ClimateAI.

Istraživači se oslanjaju na stotine klimatskih modela, satelitske snimke i podatke sa terena kako bi predvideli budućnost šampanjca i drugih penušavih vina.

Čak i ako šampanjac izbegne ove pretnje, moguće je da će mu se promeniti ukus zbog klimatskih promena.

Grožđe je izuzetno osetljivo na lokalne vremenske uslove, a zagrevanje može dovesti do ranijih berbi i uticati na balans kiselosti i šećera u voću.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pored toga, suše, obilne padavine, mrazevi i vrućine mogu ozbiljno ugroziti prinose.

Ove poteškoće u proizvodnji vina već su prisutne, ne samo u Šampanji. Prošle godine, svet je proizveo najmanje vina u poslednjih šezdeset godina, prema izveštaju Međunarodne organizacije za lozu i vino.

Vremenski ekstremi, pogoršani klimatskim promenama, doprinose ovom nezavidnom stanju.

Ali, postavlja se još veće pitanje nad našim budućim enološkim navikama: ako se globalno zagrevanje približi 2 °C, područja za uzgoj vinove loze mogla bi se smanjiti za 56%.

Ovi izazovi zahtevaju ozbiljnu pažnju kako bi se sačuvala tradicija i kvalitet vina u svetu koji se suočava sa sve većim izazovima klimatskih promena.

klimatske promene proizvodnja vina šampanjac vinarstvo Vinova loza

Preporučeno

Rok za prijavu gradova na konkurs za unapređenje energetske efikasnosti 8. avgust

Rok za prijavu gradova na konkurs za unapređenje energetske efikasnosti 8. avgust

Aug. 01, 2025
Naučnici nemaju dobre vesti: Turbulencije će biti sve češće i sve jače – evo zašto

Naučnici nemaju dobre vesti: Turbulencije će biti sve češće i sve jače – evo zašto

Aug. 01, 2025
Pokrenut industrijski kompleks za preradu korišćenog nuklearnog goriva

Pokrenut industrijski kompleks za preradu korišćenog nuklearnog goriva

Jul. 31, 2025
Potpisan ugovor o izgradnji kolektora u Rumi

Potpisan ugovor o izgradnji kolektora u Rumi

Jul. 31, 2025
Tiha kriza: Ubrzano gubimo ovaj dragoceni prirodni resurs i ubrzavamo porast nivoa mora

Tiha kriza: Ubrzano gubimo ovaj dragoceni prirodni resurs i ubrzavamo porast nivoa mora

Jul. 30, 2025