Većina otpada od hrane u EU potiče izvan restorana i domaćinstava
Evropski parlament usvojio je amandman koji postavlja ambicioznije ciljeve za smanjenje otpada od hrane u državama članicama EU.
Prema novom planu, otpad od hrane koji nastaje tokom proizvodnje i prerade treba smanjiti za 20% do 2030. godine.
Za maloprodaju, restorane i domaćinstva cilj je smanjenje od 40% po stanovniku, što je znatno više u odnosu na prethodne predloge.
Izvestiteljka Ana Zalevska naglasila je da su predložena rešenja ciljana na smanjenje otpada od hrane, uključujući promociju “ružnog” voća i povrća, praćenje tržišnih praksi i doniranje neprodatih, ali jestivih namirnica.
Međutim, Koalicija protiv otpada od hrane, kao i organizacija Too Good To Go, smatraju da novi ciljevi nisu dovoljno ambiciozni.
Podsjećaju da su prethodne obaveze Evropskog parlamenta predviđale smanjenje otpada od hrane za 50%, što je u skladu sa Zelenim sporazumom EU i Ciljevima održivog razvoja UN.
Podaci Eurostata ukazuju na to da se značajan deo hrane gubi na nivou primarne proizvodnje, a većina ovih gubitaka isključena je iz merenja EU.
Ovo izaziva zabrinutost organizacija, s obzirom na to da bi do 90 miliona tona, odnosno 60% otpada od hrane u EU, moglo da potiče sa farmi.
Nova regulativa stavlja veći fokus na smanjenje otpada od hrane u različitim sektorima, ali kritičari ističu da je potrebno više napora na svim nivoima lanca snabdevanja kako bi se postigli održivi ciljevi.