U kom smeru se kreće region MENA: “Daleko od detronizacije nafte i gasa”

Foto: Shutterstock

Region Bliskog istoka i Severne Afrike (MENA) treba da doda približno 500 gigavata (GV) kapaciteta obnovljive energije da bi se zamenila proizvodnja iz elektrana za naftu i gas, uprkos tome što su nacije koje govore arapski jezik u MENA udvostručile rast obnovljivih izvora energije od maja 2022, objavljeno je u izveštaju Global Energy Monitor.

Instalisani kapacitet obnovljive energije u regionu povećan je za 57% na 19 GV, dodajući 6,9 GV solarne energije i energije vetra velikih komunalnih razmera od prošle godine, pokazuje izveštaj.

Štaviše, 9 GV projekata obnovljive energije, koji su trenutno u izgradnji i koji bi trebalo da budu završeni do kraja 2024. godine, su u poziciji da obezbede kontinuirani rast.

Tokom prošle godine, većina država u regionu MENA značajno je povećala svoje planove za energiju vetra i sunca. Osam zemalja u regionu sada ima najmanje tri puta veće potencijalne kapacitete u smislu projekata koji su ili najavljeni, u fazi izgradnje ili u izgradnji u odnosu na njihov kapacitet pre 12 meseci.

Trenutno u ovom regionu radi 343 GV operativnih elektrana na naftu i gas, što je ekvivalentno 23% svetskog kapaciteta. Ove elektrane obezbeđuju preko 90% električne energije u regionu, ali i emituju 610 miliona tona ugljen-dioksida godišnje.

U izveštaju se navodi da je regionu potrebno oko 500 GV solarnih i vetroelektrana da bi se zamenila proizvodnja električne energije iz ovih elektrana na naftu i gas.

– Iako je korak napred u srcu fosilnih goriva, kapaciteti obnovljivih izvora energije koji su dodati u prošloj godini relativno su neambiciozni u poređenju sa sličnim zemljama Bliske Afrike i Severne Afrike i manji zbog ogromne uloge nafte i gasa u regionu – navodi se u izveštaju.

Na primer, Južna Amerika, region sa sličnom veličinom stanovništva i bruto domaćim proizvodom kao i Bliska Afrika i Severna Afrika, je u istom periodu stavila na mrežu najmanje četiri puta veći kapacitet sa 32 GV. Samo Brazil je doprineo preko 14 GV solarne energije i vetra velikih komunalnih razmera.

Global Monitor smatra da region može dostići potpuno dekarbonizovani sektor električne energije do 2050. dodavanjem 19 GV obnovljivih izvora energije godišnje.

– Prošlogodišnji dodaci vetra i solarne energije su korak u pravom smeru za region, ali i dalje svetlosne godine od detronizacije nafte i gasa – rekla je u izveštaju Kasandra O’Malija, menadžerka projekta za Global Solar Pover Tracker u Global Energi Monitoru.

– Nevolja je u tome što se put regiona ka zelenoj ekonomiji u velikoj meri oslanja na izvoz vodonika, što je neproverena tehnologija koja nije dizajnirana da se bavi pristupom energiji niti dekarbonizacijom kod kuće -dodao je O’Malija.

Prema izveštaju, kapacitet MENA je povećan za 292 GV u prošloj godini, pri čemu je 60% ovog potencijalnog kapaciteta namenjeno za proizvodnju zelenog vodonika ili direktan izvoz.

Afrika bliski istok gas mena nafta vodonik ZELENI PUT

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024