Turska zvanično pustila u rad najveću solarnu elektranu u Evropi (VIDEO)

U Turskoj je, početkom maja ove godine, svečano otvorena najveća solarna elektrana u Evropi sagrađena na jednoj lokaciji, koja je u isto vreme i jedna od pet najvećih takvih elektrana na svetu.

Elektrana je izgrađena u centralnoj turskoj provinciji Konja od strane Kaljon Enerdžija, članice jednog od najjačih turskih konglomerata, Kaljon Holdinga, a posebno se ističe se njen instalirani kapacitet od 1,350 megavata (MW).

Solarna elektrana Kaljon Karapinara obećava da će biti velika pomoć državi u smanjenu dosadašnje ogromne potrebe za uvozom energije, kao i da će dodatno pomoći težnji zemlje za proizvodnju obnovljivih izvora energije, koja je već pokrenuta od strane elektrana velikih razmera na solarni i pogon vetra.

Više od 3,2 miliona solarnih panela, kojima je opremljeno ovo postrojenje, za cilj ima proizvodnju 3 miliona kilovat-časova (kWh) struje godišnje, što je dovoljno da se električnom energijom snabde 2 miliona ljudi. Na ovaj način bi se sprečilo trošenje 450 miliona dolara na fosilna goriva za proizvodnju iste količine električne energije.

Elektrana vredna milijardu dolara već je počela sa proizvodnjom električne energije, a njenim radom sprečiće se emisija 1,5 miliona tona ugljenika godišnje. Njenim pokretanjem, udeo solarne energije u ukupnoj energetskoj proizvodnji Turske povećan je za 20 odsto.

Avgusta prošle godine, Kaljon holding dogovorio je prodaju udela 50 odsto kompanije Kaljon Enerdži konglomeratu Internešnal Holding Ko (IHC) iz Abu Dabija za 490 miliona dolara. U transakciju je uključen i projekat solarne elektrane u Karapinaru, ali i još jedan u regiji Gazinatep, kao i elektrana na pogon vetra u Ankari.

Kaljon Enerdži razvio je elektranu kao deo zemljine Zone izvora obnovljive energije (YEKA), a inicijativa turske vlade jeste ta da se u svakoj regiji sa visokom koncentracijom stanovništva otvori bar jedan izvor obnovljive električne energije, bio on solarni ili na pogon vetra.

YEKA projekti služe se investicijama lokalnih investitora i/ili udruženja, kako bi proizveli opremu i izgradili ustanove velikih razmera za proizvodnju električne energije.

Ova ustanova razlikuje se od ostalih velikih solarnih parkova po tome što je finansirana od strane grupe investitora ili udruženja, a ne od strane jednog investitora.

Elektrana, čija je izgradnja počela početkom 2020. godine, proseže se na području od 20 miliona kvadratnih metara i smeštena je u regiji sa najvećom izloženošću sunčevoj energiji.

Specifična stvar vezana za same solarne panele, koji se koriste u ovom postrojenju, jeste da svi dolaze iz turske fabrike sa sedištem u Ankari, koja je otvorena avgusta 2020. godine od strane Kaljon kompanije za proizvodnju tehnologija za generisanje solarne energije.

Svečano otvorena od strane predsednika Erdogana avgusta 2020. godine, fabrika Kaljon solarnih tehnologija predstavlja prvi potpuno integrisani centar za proizvodnju solarnih panela pod jednim krovom koji objedinjuje sve faze u proizvodnji panela, uključujući i istraživanje i razvoj.

Kanjonova godišnja proizvodnja od 1,000 MW povećana je sa inicijalnih 500 MW, a u planu je povećanje na više od 2,000 MW uz investiciju od 150 do 200 miliona dolara.

Poslednjih godina, YEKA prokejti bili su krucijalni za rast obnovljive energije, kako u smislu tehnološkog razvoja, tako i u smislu proizvodnje opreme za generisanje električne energije.

Proizvodnja obnovljivih izvora u Turskoj ima udeo od preko 50 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije, koja je 7. aprila iznosila 104,488 MW.

Nakon hidroelektrana, koje proizvode 31,600 MW, vetrogeneratori su drugi najveći proizvođači obnovljive električne energije sa proizvodnjom od 11,490 MW. U istom periodu, solarne elektrane proizvele su 9,820 MW.

Očekuje se da po najmanje 1,000 MW solarne i energije vetra bude pridodato portfoliju za obnovljive izvore Turske do kraja godine.

Prema podacima Međunarodne energetske agencije (IEA), za Tursku se prognozira rast od oko 64 odsto na polju proizvodnje obnovljivih izvora energije u vidu od 90 gigavata (GW) u narednih pet godina, a 75 odsto ove energije biće proizvedno u solarnim i elektranama na pogon vetra.

Ovaj rast će Tursku podići na četvrto mesto u Evropi i uvesti je među 10 najvećih tržišta obnovljive energije na svetu.

Evropa solarna elektrana solarna energija Solarni paneli Turska

Preporučeno

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024
U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

Jul. 01, 2024
Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Jul. 01, 2024