SVAKODNEVNA OPASNOST KOJE NISMO SVESNI: Gradska svetlost uništava ekosisteme širom sveta, postoji samo JEDNO rešenje

Foto: Shutterstock

Svetlosno zagađenje se povećava za oko 10 procenata svake godine tokom poslednje decenije, što ga čini jednom od najdramatičnijih promena koje su ljudi napravili u životnoj sredini — a insekti širom sveta primećuju te promene.

Veštačka svetla koja rade cele noći, poput ulične rasvete, mogu učiniti da lišće postane čvršće i manje privlačno za insekte, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Plant Science. Ova promena u fotosintezi mogla bi da ugrozi male ekosisteme i lanci ishrane koji postoje u urbanim sredinama, piše Srbija Danas.

Uticaj veštačke svetlosti na biljni i životinjski svet

Veštačko svetlo noću utiče na divlje životinje širom sveta. Studije su pokazale da iskrivljuje cirkadijalne ritmove životinja, ometa reprodukciju vodozemaca, zbunjuje mladunce morskih kornjača koji prate Mesec i skreće ptice selice sa njihovog kursa. Insekti se ponašaju drugačije kada su izloženi svetlosti noću: veštačko svetlo ometa komunikaciju i reprodukciju krijesnica, a neki insekti postaju vidljiviji predatorima poput slepih miševa ili ih privlače svetla koja ih mogu ubiti.

Istraživači sa Kineske akademije nauka želeli su da istraže kako svetlost utiče na odnose između insekata i biljaka. Uočili su da lišće drveća u gradovima pokazuje manje znakova oštećenja od insekata nego ono van gradova, pa su analizirali uzorke listova sa drveća širom Pekinga.

Fokusirajući se na dva uobičajena ulična stabla – japansku pagodu i zeleni jasen – na 30 lokacija uz glavne osvetljene puteve, istraživači su izmerili osvetljenost i prikupili lišće. Analizirali su skoro 5.500 listova u pogledu veličine, čvrstine, nivoa hranljivih materija i hemikalija, te znakova oštećenja od insekata.

Šta otkrivaju rezultati?

Istraživači su otkrili da više veštačkog svetla u datom području znači čvršće listove. Što je list čvršći, to je manje tragova gladnih insekata. U oblastima sa najintenzivnijim svetlom, listovi su češće bez znakova predatorstva insekata.

Iako naučnici ne razumeju u potpunosti zašto biljke reaguju na ulično osvetljenje na ovaj način, pretpostavlja se da veštačko svetlo noću može produžiti ciklus fotosinteze kod drveća. Kako biljke koriste svetlost za rast, veštačko noćno svetlo bi moglo produžiti vreme koje drveće provodi u fotosintezi.

Posledice za urbane ekosisteme

Promene u biljkama i njihovim interakcijama sa životinjama mogu značajno uticati na čitav urbani ekosistem. Loša ishrana može dovesti do smanjenja populacije insekata biljojeda, što povlači za sobom smanjenje broja predatora koji se njima hrane, uključujući ptice, što dalje destabilizuje lanac ishrane.

Insekti biljojedi su često i oprašivači, koji doprinose biodiverzitetu i pomažu u razgradnji biljnog materijala, vraćajući hranljive materije u tlo. U gradovima, zdravo zemljište i biljni život podržani insektima su od ključne važnosti za ljude, jer biljke pružaju senku i ublažavaju toplotu u urbanim sredinama.

Rešenje za smanjenje svetlosnog zagađenja

Da bi se smanjili negativni uticaji veštačke svetlosti noću, preporučuje se jednostavno smanjenje intenziteta svetlosti. Studija je pokazala linearnu vezu između osvetljenosti noću i količine lišća koje su pojeli insekti, što znači da bi samo smanjenje intenziteta svetlosti moglo učiniti lišće privlačnijim za insekte.

U urbanim sredinama treba se fokusirati na osvetljenje samo tamo gde je to potrebno i kada je to potrebno. Senzori pokreta i štitnici za uličnu rasvetu koji sprečavaju izlijevanje svetlosti u okolna područja mogli bi značajno doprineti smanjenju svetlosnog zagađenja.

Srbija Danas

Svetlosno zagađenje

Preporučeno

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024
Ciklon Boris hara Centralnom Evropom: Izaziva poplave, bujice i ugrožava ljudske živote

Ciklon Boris hara Centralnom Evropom: Izaziva poplave, bujice i ugrožava ljudske živote

Sep. 16, 2024
Cilj da do aprila iduće godine na auto-putevima u Srbiji budu 164 e-punjača

Cilj da do aprila iduće godine na auto-putevima u Srbiji budu 164 e-punjača

Sep. 16, 2024
Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama 24. i 25. septrembra u Novom Sadu

Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama 24. i 25. septrembra u Novom Sadu

Sep. 13, 2024