Šta su solarni paneli i koliko su efikasni?

Foto: Shutterstock

Instaliranje solarnih panela je odličan način za uštedu energije i niže račune za komunalne usluge za vaš dom. Međutim, važno je razumeti razlike u proizvodnji solarnih panela kako biste izabrali najefikasnije za vašu komercijalnu ili stambenu instalaciju. Za one koji žele da instaliraju solarnu energiju kod kuće, tražili smo i pronašli najbolje solarne kompanije za razmatranje.

Кoliko su efikasni solarni paneli?
Efikasnost solarnih panela je određena količinom sunčeve svetlosti koja se reflektuje na površini panela, koja se zatim transformiše u električnu ili toplotnu energiju. Ranije je prosečna efikasnost solarnih panela bila oko 15%, ali zahvaljujući napretku u fotonaponskoj tehnologiji, efikasnost solarnih panela je trenutno između 15-22%. Solarni paneli visoke efikasnosti mogu čak dostići skoro 23%. Кao rezultat, 370V je tipična snaga panela, što je poboljšanje u odnosu na 250V. Dva faktora utiču na određivanje efikasnosti solarnog panela: efikasnost fotonaponskih (PV) ćelija i ukupna efikasnost panela.
Efikasnost panela
Efikasnost fotonaponskih ćelija je rezultat dizajna ćelija i tipa silikona, dok su raspored i konfiguracija ćelija zajedno sa veličinom solarnog panela osnova za ukupnu efikasnost panela.
Ukupna efikasnost panela je određena maksimalnom snagom u standardnim uslovima ispitivanja podeljenom sa ukupnom površinom panela u metrima.

Glavne vrste solarnih panela
Postoje tri tipa solarnih panela koji se najčešće koriste u komercijalnim ili stambenim instalacijama: monokristalni, polikristalni i tankoslojni.
Evo kratkog objašnjenja svakog od njih, kao i za koje su aplikacije najkorisnije:

Monokristalni: Najefikasniji
Monokristalni solarni paneli se često reklamiraju kao najefikasnija opcija i često se instaliraju za veće energetske sisteme u komercijalnim i stambenim objektima. Međutim, veličine panela se razlikuju; stoga se monokristalni mogu koristiti iu manjim instalacijama.
“Pros”
Napravljeni od silikona sa visokom ocenom čistoće, povećavajući njihovu efikasnost na 15% do 22%
Ne zahtevaju toliko prostora kao polikristalne i tankoslojne ploče
Monokristalni paneli mogu trajati više od 25 godina zbog stabilnih i inertnih svojstava silicijuma
“Cons”
Cena je visoka zbog njihove složene konstrukcije. Nije dobar izbor za klimu sa hladnim vremenom, jer snežne padavine mogu oštetiti solarne ćelije i uzrokovati kvar sistema.
Marke monokristalnih solarnih panela: SunPover, LG i Panasonic

Polikristalni: najpovoljniji
Кao što ime sugeriše, polikristalni solarni paneli su napravljeni od više kristala čistog silicijuma koji su topljeni zajedno. Međutim, više kristala nije uvek bolje. Polikristalni paneli su zapravo manje efikasni od svojih monokristalnih kolega. Međutim, oni se proizvode u različitim postavkama snage u rasponu od 5V do 250V i više, što ih čini dobrim izborom i za male i za velike instalacije.

“Pros”
Proces njihovog stvaranja je jednostavniji, tako da su jeftiniji od monokristalnih. Manje otpada nakon procesa topljenja, što ih čini boljim za životnu sredinu
Izdržljivi i dugotrajni, baš kao monokristalni solarni paneli, tako da su dobar izbor za vlasnike kuća sa budžetom
“Cons”
Niža efikasnost (13% do 17%) jer je silicijum koji se koristi za njihovu proizvodnju manje čistoće.
Zauzmite više prostora da biste proizveli isti nivo snage kao kod monokristalnih ćelija.

Tanki film: Preporučuje se za napajanje transporta
Iako su lagane i lako se pomeraju, tankoslojne PV ćelije — koje nisu napravljene od silicijuma — su najmanje efikasan tip solarnog panela. Кoristite ih samo za instalaciju koja neće morati da proizvodi previše energije; fleksibilnost i prenosivost su dva glavna faktora kod njih.

“Pros”
Lakše i jeftinije za proizvodnju
Odlično za solarne transportne aplikacije, kao što su paneli koji se postavljaju na krovove autobusa i rashladni uređaji za kamione-hladnjače
“Cons”
Nije dobar izbor za krovove, jer im je potreban veliki prostor da bi se iskoristilo dovoljno solarne energije za proizvodnju energije.
Slabiji su pa se brže kvare od kristalnih panela. Dostupne su samo kratke garancije za instalacije tankog filma, što je nešto što vlasnici kuća posebno treba da razmotre u zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da ostanu u svojim domovima.

Solarni paneli

Preporučeno

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024
U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

Jul. 01, 2024
Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Jul. 01, 2024
Organsko đubrivo od prostirke za tovne piliće: Farma živine iz Čeneja primer ekološkog pristupa

Organsko đubrivo od prostirke za tovne piliće: Farma živine iz Čeneja primer ekološkog pristupa

Jun. 28, 2024
Leto vrućine: Klimatski aktivisti planiraju proteste na Volstritu

Leto vrućine: Klimatski aktivisti planiraju proteste na Volstritu

Jun. 28, 2024