Solarna energija pomaže Evropi da prebrodi ekstremne vrućine

Značajan porast proizvodnje solarne energije širom južne Evrope odigrao je ključnu ulogu kako bi se nadomestila nestašica energenata usred nedavnih toplotnih talasa. Veće temperature dovele su do, dosad nezabeležene, potrebe za klimatizacijom zatvorenih prostorija.

Solarna energija je posebno pogodna za suočavanje sa letnjom vrućinom jer je sunčevo zračenje najjače u najtoplijem delu dana, kada je i potreba za električnom energijom za hlađenje najveća.

– Veoma značajan rast solarne energije u osnovi kompenzuje vrhunce koje izaziva klimatizacija – rekao je Kristijan Rubi, generalni sekretar evropskog udruženja elektroenergetske industrije “Eurelectric“, govoreći o situaciji u Španiji.

Španija i Grčka su među zemljama koje su postavile mnogo više solarnih panela suočene sa rekordno visokim cenama energije prošle godine i težnjom za povećanom energetskom bezbednošću povezanom sa ratom u Ukrajini.

Španija je prošle godine dodala rekordnih 4,5 gigavata solarnog fotonaponskog kapaciteta, što je rezultiralo rekordnom proizvodnjom solarne energije u julu – rekao je španski operater električne mreže “Red Electrica“.

Podaci iz Embera pokazali su da je solarna energija obezbedila skoro 24 odsto električne energije Španije u julu ove godine, u odnosu na 16 odsto u julu 2022.

Podaci “Refinitiva“ koji se bave prikupljanjem finasijskih podataka pokazali su da je skolo polovina povećanje potražnje za energijom tokom 24. jula na Sicijliji bila pokrivena energijom dobijenom iz solarnih izvora. Solarna proizvodnja na Siciliji prošlog meseca bila je više nego dvostruko veća od jula 2022.

– Bez dodatne solarne energije, uticaj na stabilnost sistema bio bi mnogo gori – rekla je analitičarka “Refinitiva“ Natali Gerl.

Solarna energija sama po sebi ne može da održi funkcionalnim mreže pod velikim opterećenjem. Katanija, ispod planine Etne na istoku Sicilije, suočila se sa prekidima u snabdevanju strujom i vodom za koje su lokalni zvaničnici delimično okrivili vrućinu. U Atini, operater električne mreže IPTO rekao je da su šumski požari oštetili delove električne mreže.

Ali veća solarna proizvodnja pomogla je da se zadovolji potražnja u obe zemlje. Tokom najveće potražnje za električnom energijom u Grčkoj ove godine, takođe 24. jula, solarni fotonapon pokrivao je 3,5 GV od ukupne potražnje od 10,35 GV, saopštio je mrežni operater IPTO.

Čak i u hladnijim i manje sunčanim zapadnim zemljama kao što je Belgija, solarna energija je pokrila više od 100% dodatne energije potrebne tokom podnevnih skokova u potražnji za električnom energijom.

Uprkos svom brzom rastu, solarna energija je i dalje relativno mali udeo u ukupnom udelu električne energije u većini zemalja, gde izvori kao što su vetar, gas, ugalj i nuklearna energija obično pokrivaju najveći deo potražnje tokom godine.

Analitičari kažu da je jedan drugi faktor pomogao da se evropski energetski sistemi održe ovog leta. U suštini, potražnja za električnom energijom bila je relativno niska.

Tako je još od energetske krize u Evropi prošle godine, kada je Rusija prekinula isporuke gasa Evropi. Cene energenata u Evropi su i dalje visoke u poređenju sa ranijim periodima – a potrošači i industrije su odgovorili tako što su koristili manje energije.

Ekstremne vrućine ovog leta ponekad su probile ovaj trend. Ali sveukupno, potražnja je bila ispod normalne – prosečna potrošnja električne energije po satu u Italiji u julu bila je 4,4% niža nego u julu 2022, dok je u Španiji pala za 3,6%, pokazuju podaci “Refinitiva“.

– Jedini razlog zašto je ovo bilo podnošljivo je što trenutno trošimo manje energije – rekla je Natali Gerl iz “Refinitiva“.

Najgore tek dolazi

Naučnici očekuju da će klimatske promene učiniti da toplotni talasi kakve je južna Evropa pretrpela ovog leta budu češći i još ozbiljniji u narednim godinama – što će dodatno opteretiti evropsku energetsku infrastrukturu.

– Naši energetski sistemi zaista nisu dizajnirani da se nose sa takvim situacijama – rekla je Simone Taljapijetra, viši saradnik u istraživačkom centru Bruegel.

Čak i pre ovogodišnjih požara i rekordnih temperatura, toplota i suša prošle godine su smanjile proizvodnju hidroenergije, otežale transport goriva rekama i primorale neke nuklearne elektrane da smanje proizvodnju kada je hlađenje postrojenja bilo ograničeno visokim temperaturama reka.

U pismu Evropskoj komisiji prošle nedelje, industrijske organizacije uključujući “SolarPover Europe“ pozvale su kreatore politike da ubrzaju ulaganja u energetske mreže i promovišu projekte koji spajaju solarnu energiju sa skladištem energije, kako bi se osiguralo da se solarna energija širi dovoljno brzo da ispuni ciljeve klimatskih promena.

hlađenje klimatizacija klimatska kriza klimatske promene obnovljiva energija solarna energija Solarni paneli toplotni talas vrućine

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024