Škotska odobrava veliko proširenje hidroelektrane “Prazna planina” u borbi za održivu budućnost

Foto: Shutterstock

Vlada Škotske je nedavno dao zeleno svetlo za ambiciozno proširenje hidroelektrane “Prazna planina”, koja je smeštena ispod impozantne planine Ben Cruachan u oblasti Argyll.

Ova hidroelektrana, koja se popularno naziva “Hollow Mountain”, postala je simbol škotske inovacije u obnovljivim izvorima energije.

Već 1965. godine, Cruachan je postala prva hidroelektrana ovog tipa na svetu, koristeći revolucionarnu tehnologiju pumpnog skladištenja.

Ova vrsta hidroelektrane, poznata kao “vodena baterija”, ima dva velika vodena rezervoara smeštena na različitim visinama.

Tokom perioda kada postoji višak električne energije, turbine pumpaju vodu iz donjeg rezervoara u gornji, čime se “punjenje baterije” obavlja.

Kada je potrebno isporučiti električnu energiju, voda se pušta iz gornjeg rezervoara, pokrećući turbine koje proizvode hidroelektričnu energiju.

Ovaj sistem skladištenja omogućava efikasno korišćenje viška proizvedene energije i njen distribuirani izlazak na mrežu kada je potrebno.

Sada, kompanija Drax, vlasnik hidroelektrane “Prazna planina”, planira uložiti ogroman iznos od 500 miliona funti (što je otprilike 581 milion evra) kako bi ostvarila ambiciozni cilj proširenja kapaciteta elektrane.

Ovim proširenjem, hidroelektrana će povećati svoj kapacitet za 600 megavata, čime će više nego udvostručiti svoju sposobnost generisanja električne energije.

Ovaj projekat predstavlja prvu novu hidroelektranu sa pumpnim skladištenjem koja će se graditi u Britaniji posle mnogo godina, i u velikoj meri će doprineti postizanju ciljeva Škotske u borbi protiv klimatskih promena.

Jedan od ključnih razloga za podršku ovog projekta je njegov značajan doprinos ostvarivanju ciljeva neto-nultih emisija gasova u Škotskoj.

U skladu sa ambicijom da postane zemlja sa neto-nultim emisijama do određenog vremenskog roka, proširenje hidroelektrane “Prazna planina” će igrati ključnu ulogu u smanjenju emisija štetnih gasova koje utiču na klimatske promene.

To će pomoći Škotskoj u postizanju održive budućnosti i zaštiti životne sredine za naredne generacije.

Ipak, iako su planovi za proširenje hidroelektrane odobreni, kompanija Drax ističe da će biti neophodne promene u politici britanske vlade kako bi se privukli investitori i omogućila uspešna realizacija projekta.

Hidroelektrane sa pumpnim skladištenjem zahtevaju velika ulaganja i duži period izgradnje, koji se obično proteže između pet i osam godina.

Da bi se obezbedila podrška investitora i ubrzao proces izgradnje, ključno je osigurati povoljno okruženje za investicije i razvoj ovakvih obnovljivih energetskih projekata.

U međuvremenu, škotski premijer Humza Yousaf ističe da proširenje hidroelektrane “Prazna planina” predstavlja važan korak u ostvarivanju ciljeva Škotske u postizanju neto-nultih emisija gasova.

Vlada Škotske nastaviće da apeluje na britansku vladu da pruži odgovarajući mehanizam tržišta za obnovljive izvore energije, uključujući hidroelektrane sa pumpnim skladištenjem, kako bi se iskoristio pun potencijal ovih tehnologija.

Proširenje hidroelektrane “Prazna planina” predstavlja značajan korak ka održivoj i zelenoj budućnosti Škotske.

Njegova realizacija će pomoći u smanjenju emisija gasova i obezbediti energetsku sigurnost, što je od suštinskog značaja za postizanje neto-nultih emisija gasova i borbu protiv klimatskih promena.

Međutim, ključna podrška od strane vlade i investitora je neophodna kako bi se ovaj ambiciozni projekat pretvorio u realnost i omogućio Škotskoj da ostvari svoje ciljeve u borbi za očuvanje životne sredine.

emisija štetnih gasova Hidroelektrana klimatske promene Planina Škotska

Preporučeno

Organsko đubrivo od prostirke za tovne piliće: Farma živine iz Čeneja primer ekološkog pristupa

Organsko đubrivo od prostirke za tovne piliće: Farma živine iz Čeneja primer ekološkog pristupa

Jun. 28, 2024
Leto vrućine: Klimatski aktivisti planiraju proteste na Volstritu

Leto vrućine: Klimatski aktivisti planiraju proteste na Volstritu

Jun. 28, 2024
Ruski naučnici proučavaju ostatke vuka zamrznutog pre 44 hiljade godina

Ruski naučnici proučavaju ostatke vuka zamrznutog pre 44 hiljade godina

Jun. 28, 2024
Tri projekta za efikasno upravljanje rekom Dunav

Tri projekta za efikasno upravljanje rekom Dunav

Jun. 28, 2024
Snabdevanje obnovljivim izvorima energije u EU poraslo za 4,4 odsto u odnosu na 2022.

Snabdevanje obnovljivim izvorima energije u EU poraslo za 4,4 odsto u odnosu na 2022.

Jun. 28, 2024