Shell smanjuje 200 radnih mesta u diviziji za čistu energiju

Foto: Shutterstock

Shell će smanjiti 200 radnih mesta u okviru svoje divizije za čistu energiju tokom 2024. godine.

Ova odluka deo je njihove strategije prilagođavanja ekološkim promenama i ambiciji da postanu “posao sa neto nula emisijama” do 2050. godine.

Niskougljenična divizija Shell-a igra ključnu ulogu u vođenju tranzicije ka čistoj energiji, uključujući razvoj vodonika.

Od 200 radnih mesta koja će biti ukinuta, neka će biti premještena u druge delove kompanije koja trenutno zapošljava preko 90.000 radnika.

Dodatnih 130 radnih pozicija biće podložno reviziji tokom 2024. godine.

Ova odluka deo je šireg preustroja koji je sproveo izvršni direktor Shell-a, Wael Sawan, koji je preuzeo funkciju u januaru.

Iako kompanija aktivno radi na dekarbonizaciji, činjenica je da i dalje ostvaruje značajan prihod od proizvodnje nafte i gasa.

Odluka o smanjenju radne snage takođe dolazi nakon što Shell nije uspeo da obezbedi grant iz federalnog fonda od 7 milijardi dolara za razvoj vodonikove energije, koji je nedavno dodeljen.

Shell je aplicirao za sredstva sa projektom vodonikovog centra u Luizijani, ali nažalost nije ušao u krug sedam centara koji su dobili grant u ovoj rundi.

Kompanija još uvek čeka zvanično obrazloženje od Ministarstva energetike o razlozima zašto njen projekat u Luizijani nije izabran.

U međuvremenu, prema rečima portparola, Shell planira da investira između 10 i 15 milijardi dolara u niskougljeničnu energiju tokom naredne dve godine.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ova investicija obuhvata razvoj biogoriva, vodonika, tehnologiju za hvatanje ugljenika i punjače za električna vozila.

Prošlog jula, kompanija je najavila ulaganje u stvaranje jednog od najvećih postrojenja za proizvodnju vodonika u Evropi.

U junu, Shell je obavestio javnost da će održati nivo proizvodnje nafte na istom nivou do 2030. godine kako bi povećao poverenje investitora, dok je u isto vreme proizvodnja obnovljive energije opadala.

-Mi ćemo investirati u modele koji daju rezultate, one koji obezbeđuju najveći povrat na ulaganje i koji koriste naše prednosti – izjavio je Sawan u to vreme, šest meseci nakon što je preuzeo funkciju izvršnog direktora.

Shell, kao i mnoge druge velike naftne kompanije, suočava se sa kritikama zbog svog doprinosa klimatskim promenama.

Ranije je tužen zbog nepoštovanja ciljeva Pariskog sporazuma u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Trenutno se suočava sa tužbama u Kaliforniji, gde ga optužuju za obmanu javnosti u vezi sa klimatskim promenama.

Pitanje kako velike naftne kompanije, kao što je Shell, mogu da se uklope u budućnost čiste energije predstavlja suštinsko pitanje za njihov poslovanje.

Konkurentske kompanije poput Exxon Mobila i Chevrona nedavno su se obavezale na dodatne investicije u fosilna goriva putem akvizicija drugih naftnih kompanija.

Ova najava Shell-a dodatno naglašava izazove s kojima se naftna industrija suočava u tranziciji ka održivijem energetskom sektoru.

čista energija dekarbonizacija fosilna goriva klimatske promene Naftna industrija Shell vodonik

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024