Rumunija pretvara 17 rudnika uglja u gravitacione sisteme za skladištenje energije

Foto: Shutterstock

Rumunija se složila sa kompanijom Green Gravity sa sedištem u Australiji da ispita mogućnost instaliranja tehnologije za skladištenje energije gravitacije u 17 rudarskih okna u čvorištu uglja u zemlji u dolini Jiu.

Rumunija ima za cilj da odustane od uglja do 2032. godine i zameni termoelektrane koje koriste fosilno gorivo obnovljivim izvorima energije, gasom i nuklearnom energijom. Ali proizvodnja električne energije u vetroparkovima i solarnim parkovima zavisi od vremenskih uslova, tako da postoji potreba za ogromnim kapacitetima za skladištenje energije. Vlada je odlučila da pokuša sa logičnim rešenjem: da napravi sisteme za skladištenje energije gravitacije u vertikalnim oknima rudnika uglja.

U međuvremenu se pojavljuje drugačiji eksperimentalni pristup skladištenju energije. Neke firme grade kule sa tegovima. Oni se podižu sa viškom energije iz obnovljivih izvora, a opadaju u vreme veće potražnje, proizvodeći električnu energiju.

Ministarstvo energetike ističe posao kao strateški sporazum.

Umesto toga, Green Gravity iz Australije se okrenula napuštenim rudnicima. Firma računa na milione postojećih vertikalnih osovina koje mogu da izdrže tegove, što je mnogo jeftinije, zauzima vrlo malo prostora na površini i ne zahteva vodu i hemikalije.

Ovlašćen od strane Ministarstva energetike Rumunije, državni operater rudnika uglja Complekul Energetic Valea Jiului potpisao je okvirni sporazum o saradnji sa australijskom kompanijom. Sporazum predviđa sprovođenje zajedničke studije za procenu tehničkih, ekonomskih i ekoloških aspekata pretvaranja 17 okna u četiri postojeća rudnika uglja CEVJ-a u objekte za skladištenje energije.

Studija je takođe postavljena da proceni integraciju skladištenja gravitacione energije sa postojećom električnom mrežom i obnovljivim izvorima energije.

– Pozdravljam ovu inicijativu, koja pokazuje potencijal saradnje između Rumunije i Australije u oblasti čiste energije i klimatskih akcija. Podržavam napore CEVJ-a i Green Graviti-a da istraže izvodljivost gravitacionog skladištenja energije pomoću starih rudnika, što bi moglo da pruži održivo rešenje za povećanje fleksibilnosti i otpornosti našeg energetskog sistema, obezbeđujući budućnost za dolinu Jiu i progresivno smanjenje naša zavisnost od fosilnih goriva – rekao je ministar Sebastijan Burduja.

Green Gravity je istakao svoju ambiciju da dolinu Jiu učini uspešnim primerom tranzicije regiona uglja.

oie rudnici Rumunija ugalj

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024