Protein budućnosti: Insekti umesto soje u stočnoj ishrani
Inovativni projekat Pro-Sustain s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu donosi revoluciju u stočarstvu.
Umesto tradicionalne soje, istražuju se insekti poput crva brašnara kao nova izvorna proteinska hrana za domaće životinje.
Tim na čelu s dr Igorom Jajićem istražuje kako uzgajati ove insekte na poljoprivrednom otpadu, poput loma žitarica ili pogača iz uljarske industrije.
Cilj je proizvesti visokokvalitetan protein efikasnije i na manjem prostoru.
Dr Miroslava Polovinski Horvatović objašnjava kako ovi insekti mogu biti ekonomična alternativa, ali je potrebno istražiti troškove proizvodnje.
Takođe, analizira se i izmet insekata kao organsko đubrivo, s posebnim fokusom na mikotoksine.
Najizazovniji deo projekta je tehnološka prerada insekata u brašno i formulacija smeša za ishranu životinja.
Asistent Marko Vukadinović ističe korake sušenja, obesmašćivanja i mlevenja insekata kako bi se dobio standardizovan proizvod.
Tim već ostvaruje uspeh u povećanju produktivnosti na “mini farmi” insekata u Agrokampusu, ali ozbiljnija industrijska proizvodnja zahteva dalje istraživanje i skaliranje.
Projekat Pro-Sustain obećava da će promeniti perspektivu u stočarstvu.
Umesto tradicionalnih kultura poput soje, insekti se pojavljuju kao potencijalno isplativija alternativa za proizvodnju proteina u stočnoj hrani.
Ovi revolucionarni koraci otvaraju put ka održivijoj i efikasnijoj poljoprivredi u budućnosti.