Portugal najnovija zemlja EU koja je usvojila sistem obeležavanja hrane “semaforima” Nutriscore

Foto: Shutterstock

Portugal je u petak postao osma evropska zemlja koja je usvojila oznaku Nutriscore na prednjoj strani pakovanja nakon što Evropska komisija nije predstavila predlog za model za celu EU.

Novi zakon čini Nutriscore jedinim zvaničnim sistemom obeležavanja hrane u Portugalu, zamenjujući nekoliko šema koje su poslednjih godina razvile kompanije koje posluju u prehrambenom sektoru.

Vlada je taj potez opisala kao “meru javnog zdravlja za promociju zdrave ishrane”, pri čemu je usvajanje i dalje dobrovoljno za kompanije.

Nutriscore, koji je prvi put uveden u Francuskoj 2017. godine, je sistem označavanja koji rangira hranu prema njihovoj nutritivnoj vrednosti: u rasponu od A-zelene, koja označava najzdraviju ocenu, do E-crvene – izračunate na standardnu porciju.

Algoritam koji je izračunavao nutritivne vrednosti prošao je reviziju krajem 2023. godine kako bi uključio strože parametre za mleko i proizvode od žitarica za doručak, dok su maslinovo ulje i druge masti biljnog porekla rangirane više nego u prethodnoj verziji.

Portugalske vlasti su pozdravile sistem kao “naučno robustan” nakon prvog ažuriranja algoritma.

– Primenjen je u velikom broju zemalja Evropske unije i već ga koristi nekoliko nacionalnih ekonomskih operatera u sektoru hrane – navodi se u tekstu objavljenom u portugalskom zvaničnom časopisu, a prenosi Euractiv.

– Kao takav, pozicioniran je kao pojednostavljeni sistem označavanja ishrane sa najboljim uslovima za usvajanje u Portugalu.

Francuski sistem označavanja dobija na snazi širom Evrope, a već je na snazi u Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Švajcarskoj, Holandiji i, nedavno, Portugalu.

Međutim, potencijalno usvajanje Nutriscore-a na nivou EU ostaje pitanje koje izaziva velike podele.

Studija Komisije je 2020. godine zaključila da će sistemi koji koriste kodiranje bojama u kombinaciji sa klasom, kao što je Nutriscore, verovatno inspirisati predstojeći predlog Evropske komisije za jedinstvenu šemu označavanja, koja bi prvobitno trebalo da bude do kraja 2022.

Ali nova pravila EU o označavanju su trenutno na čekanju, pošto je Komisija odložila njihovo objavljivanje, strahujući od preterane polarizacije debate koja bi vodila izborima za Evropski parlament sledećeg juna.

U međuvremenu, Italija, jedan od najglasnijih protivnika Nutriscore-a, zalagala se za manje „alarmističku“ alternativu, Nutrinform, koja prikazuje procenat hranljivih materija i energije iz preporučenog dnevnog unosa bez rangiranja proizvoda.

Rim se suočio sa pritiskom svog poljoprivredno-prehrambenog sektora da se suprotstavi Nutriscoru, jer bi tradicionalna hrana u zemlji, kao što su sir i maslinovo ulje, dobila narandžastu ili crvenu etiketu.

Belgijsko predsedavanje Savetom EU će ponovo razmotriti debatu o kontroverznoj oznaci ishrane tokom naučnog simpozijuma 25. aprila. Događaj, koji ima za cilj „razmenu iskustava“ o sistemu dobrovoljnog označavanja na prednjoj strani pakovanja, okupiće naučnike, predstavnike zemalja članica EU, zainteresovane strane iz industrije i potrošačke organizacije.

EU Nutriscore obeležavanje hrane portugal semafor

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024