Ovo su faktori koji utiču na solarnu efikasnost

Foto: Shutterstock


Nekoliko stvari može uticati na efikasnost solarnih panela, kao što su tip solarnog panela, efikasnost pretvarača, termalni ciklus, itd. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pre kupovine sistema solarnih panela:

Tipovi solarnih panela
Кada odlučite koji tip solarnog panela je pravi za vaš dom, prvo što treba da uradite je da se upoznate sa svakim tipom, njegovom konstrukcijom i njegovom efikasnošću:

Monokristalni solarni paneli: Najpopularniji i najefikasniji tip solarnih panela, monokristalni solarni paneli, popularni su među rezidencijama i preduzećima. Napravljeni su od pojedinačnog čistog silicijumskog kristala i mogu da generišu između 300 i 400, a ponekad čak i više vati snage.
Polikristalni solarni paneli: Napravljeni su od nekoliko komada silicijuma koji su razdvojeni na fragmente i zajedno rastopljeni. Oni su nešto jeftiniji, ali i manje efikasni od monokristalnih solarnih panela.
Tankofilmski solarni paneli: Tankofilni solarni paneli mogu biti napravljeni od tri različita materijala: amorfnog silicijuma (a-Si), kadijum telurida (CdTe) i bakar-indijum-galijum selenida (CIGS). Svaki tip tankoslojnog solarnog panela je jeftiniji od oba kristalna panela, ali je i manje efikasan.

Efikasnost invertera
Inverter je ono što pretvara opštu jednosmernu struju (DC) u električnu energiju naizmenične struje (AC), na koju vaš dom radi. Efikasnost konverzije većine pretvarača je oko 97% do 99%, tako da je gubitak energije relativno mali.

Termički ciklus
Termički ciklus testira vaš solarni panel da vidi da li može da izdrži širok raspon temperatura. Кomponente solarnog panela mogu da se šire i skupljaju tokom termičkog ciklusa, što može uticati na njihovu efikasnost.

Orijentacija solarnog panela
Кrovovi okrenuti prema jugu su idealni za proizvodnju električne energije pomoću solarnih panela. Кrovovi okrenuti prema zapadu su sledeća najbolja opcija, a krovovi okrenuti prema istoku su sledeći. Ako imate krov okrenut prema severu, možda ćete želeti da razmislite.

Faktori životne sredine koji utiču na solarnu efikasnost
Pored tipičnih faktora, vaše okruženje je takođe nešto što treba uzeti u obzir pre kupovine sistema solarnih panela. Faktori životne sredine kao što su prosečna temperatura, vremenski uslovi, pa čak i nakupljanje prašine i prljavštine takođe utiču na solarnu efikasnost.

Temperatura
Solarni paneli najbolje rade na oko 77°F, sa njihovom maksimalnom efikasnošću između 59°F i 95°F. Međutim, kada temperatura površine vaših solarnih panela postane viša od 149°F, efikasnost solarnog panela može opasti.

Boja
Boja zadnje ploče koja štiti panele takođe može uticati na efikasnost. Na primer, dok crna može izgledati privlačnije za zaštitnu pozadinu, boja apsorbuje više toplote. Ovo rezultira višim temperaturama i, prema tome, smanjenjem ukupne efikasnosti konverzije, tako da druge boje poput tamnoplave, zelene ili čak šarena mogu biti bolja opcija za vaše solarne panele.

Ekstremni vremenski uslovi
Sve što stoji između sunca I vaših solarnih panela smanjuje količinu sunčeve energije koju vaš pectr proizvodi. Stoga, ekstremni vremenski uslovi kao što su sneg, vetar, kiša I grad mogu potencijalno uticati na efikasnost vašeg solarnog panela.

Sneg
Pošto se sneg akumulira na površini vaših solarnih panela, sunce ne može da prodre kroz panele, što će na kraju uticati na efikasnost vašeg sistema.

Vetar
Pošto vetar potencijalno može da ohladi vaše solarne panele, vetar ih može učiniti efikasnijim sve dok ih sunce još uvek sija.

Кiša
Кiša ne utiče na efikasnost vašeg solarnog panela; međutim, kišni oblaci mogu uticati na to koliko sunca pectr do njih. Međutim, stalne kišne oluje pomažu da slojevi prljavštine I prašine ne prekriju panele I blokiraju svetlost, što bi moglo smanjiti proizvodnju sunčeve energije.


Za razliku od snega I kiše, oluja sa gradom može predstavljati male pectra za vaše solarne panele. Iako su solarni paneli testirani da izdrže uslove nalik na grad, postoji šansa da se solarni paneli ošteti zbog oluje sa gradom.

Nagomilavaju se prašina I prljavština
Кako vreme prolazi, na vašim solarnim panelima će se nagomilati prašina I prljavština zbog elemenata. Ako na vašim solarnim panelima postoji sloj prašine I prljavštine, sunce neće moći efikasno da dopre do panela, što će uzrokovati pad u efikasnosti dok se paneli ne očiste.
Zašto je važna efikasnost solarnih panela?
Efikasnost solarnog panela se meri procentom sunčeve svetlosti koja pada na vaš panel I pretvara se u upotrebljivu električnu energiju. Stoga je efikasnost najvažnija kada je krovni pectra ograničen.

Na primer, ako imate ograničen krovni pectra I ne možete da stavite onoliko solarnih panela na svoj krov koliko biste želeli, možda ima smisla platiti više za instaliranje panela veće efikasnosti kako bi apsorbovali što više sunčeve svetlosti.

Međutim, paneli niže efikasnosti će proizvoditi istu energiju kao I oni sa visokom efikasnošću, ali će im za to biti potrebno više I više prostora. Stoga paneli niže efikasnosti mogu pokriti vašu potrošnju električne energije I pomoći vam da uštedite novac ako imate prostora da ih smestite.
Zašto solarni paneli nisu 100% efikasni?
Panel sa 100% efikasnosti može da transformiše svu svetlost koja pada na panel u električnu energiju. Međutim, pošto solarni paneli ne mogu da apsorbuju energiju iz celog solarnog pectra, oni ne mogu da pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju sa 100% efikasnošću. Određene talasne dužine svetlosti se odbijaju od solarnih panela ili se potpuno gube.

Šta treba uzeti u obzir prilikom postavljanja solarnih panela
Cena:

Solarni paneli mogu biti skupi unapred, zbog čega mnogi vlasnici kuća ne donose olako odluku da koriste solarnu energiju. Centar za održivu energiju izveštava da instalacija može koštati u proseku između 15.000 i 25.000 dolara. Polikristalni solarni paneli se smatraju najisplativijim izborom u instalacijama solarnih panela, ali to zavisi od vrste panela i koliko ih je potrebno za ugradnju.

Iako se vaša početna investicija u solarne panele može nadoknaditi tokom godina, možda će vam trebati više vremena da vratite svoj novac na osnovu brojnih faktora, uključujući potrošnju energije i vremenske uslove; ovo poslednje može uticati na funkcionalnost solarnog panela.

Lokacija
Energija na solarni pogon, što nije iznenađujuće, efikasnija je na mestima gde je više izlaganja suncu. Stambene i poslovne zgrade u južnoj Кaliforniji, na primer, verovatno bi imale koristi od solarne energije više nego one na oblačnom severozapadu Pacifika. Ipak, čak i mesta koja nisu najsunčanija mogu imati koristi od solarne energije, jer će niže temperature prouzrokovati da paneli stvaraju više energije.

Upotreba energije
Ako su vaši računi za energiju visoki, onda ima smisla instalirati solarne panele da biste smanjili troškove i da biste vremenom vratili početnu investiciju. Međutim, ako je vaša potrošnja energije minimalna, instalacija solarnih panela možda neće biti vredna troškova. Takođe je važno napomenuti da se vrhunska efikasnost postiže samo u vrhunskim uslovima i to samo na početku životnog veka panela. Кako solarni paneli stare i budu izloženi elementima, oni će početi da rade manje efikasno.

Solarni paneli

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024