Opasni komarci haraju Evropom: Slučajevi denga groznice rastu s temperaturama

Foto: Pixabay

Slučajevi denga groznice skoro su se udvostručili u EU prošle godine, jer klimatske promene stvaraju povoljnije uslove za prenosioca.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, klimatske promene dovode do porasta epidemija bolesti koje prenose komarci u Evropi.

Prošle godine bilo je 130 lokalno prenetih slučajeva denga groznice u EU, u poređenju sa sedamdesetjednim slučajem u 2022. godini, otkrio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ove nedelje.

U Evropi je nedavno došlo do porasta slučajeva, pri čemu je invazivna vrsta komaraca pronađena u 13 zemalja EU.

Denga groznicu prenose tigrasti komarci

Denga – takođe nazvana groznica lomljenja kostiju zbog izrazitih bolova u zglobovima – je virusna i potencijalno fatalna infekcija koja se prenosi na ljude putem ujeda komaraca.

Od 2010. do 2021. godine, prijavljen je samo 71 slučaj ukupno u EU.

„Evropa već vidi kako klimatske promene stvaraju povoljnije uslove za širenje invazivnih komaraca u ranije nezahvaćena područja i infekciju većeg broja ljudi bolestima kao što je denga“, kaže direktorka ECDC Andrea Amon.

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je nosilac denga, chikungunya i Zika virusa. Invazivna vrsta se širi dalje na sever, istok i zapad Evrope – najbrže zagrevajući kontinent – i sada ima samoodržive populacije u 13 zemalja.

Gde se tigrasti komarci šire u Evropi

Nazvan po svom prugastom crno-belom telu, komarac je prethodno bio pronađen samo u tropskim područjima. Sada je prisutan u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Portugalu, Rumuniji, Sloveniji i Španiji.

Takođe je nekoliko puta otkriven u lukama Ujedinjenog Kraljevstva poslednjih godina, ali izgleda da se još nije ustalio na ostrvu.

„Povećano međunarodno putovanje iz zemalja gde je denga endemska takođe će povećati rizik od uvezenih slučajeva, i neizbežno takođe rizik od lokalnih epidemija“, kaže Amon.

Ovo potvrđuju i najnoviji podaci ECDC-a. Više od 4,900 Evropljana zaraženo je dengom tokom putovanja u inostranstvo 2023. godine – što je najveći broj uvezenih slučajeva od početka praćenja 2008. godine i porast sa 1,572 slučaja u 2022. godini.

Klimatske promene i El Nino podstiču širenje denga groznice
Prošle godine je zabeležen i najveći broj slučajeva denga groznice na globalnom nivou, sa preko 6,5 miliona prijavljenih slučajeva u više od 80 zemalja – što je rezultiralo sa 7,300 smrtnih slučajeva povezanih sa dengom.

Za ovu epidemiju krivo je nekoliko faktora, kaže Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Prvo, šira distribucija komaraca koji prenose denga groznicu i komaraca koji prenose žutu groznicu (Aedes aegypti) u ranije „neosetljivim“ zemljama.

Klimatski fenomen El Nino, u kombinaciji sa klimatskim promenama, učinio je 2023. godinu najtoplijom zabeleženom godinom, što je dovelo do povećanih padavina i vlažnosti – povoljnih uslova za komarce.

WHO takođe napominje da je bolest teže pogodila zemlje suočene sa političkom i finansijskom nestabilnošću, sa visokim kretanjem stanovništva i zdravstvenim sistemima oslabljenim pandemijom COVID-a.

Koje druge bolesti komarci donose u Evropu

Tigrasti komarci nisu jedina zabrinjavajuća vrsta koja se širi zbog klimatskih promena.

Komarac koji prenosi žutu groznicu – takođe prenosilac denga, chikungunya i Zika virusa – stigao je na Kipar 2022. godine.

„Njegov potencijal za uspostavljanje u drugim delovima Evrope je zabrinjavajući zbog njegove značajne sposobnosti prenosa patogena i sklonosti ka ujedanju ljudi“, upozorava ECDC.

U martu ove godine, prijavljen je lokalno prenet slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila u Sevilji, Španija. „Iako je izolovan slučaj, on naglašava da se prenos virusa Zapadnog Nila može dogoditi veoma rano u godini, verovatno zbog povoljnih klimatskih uslova“, dodaje centar.

U Apuliji, Italija, komarac Anopheles sacharovi koji prenosi malariju identifikovan je od strane naučnika ranije ove godine, 50 godina nakon što je zemlja proglašena slobodnom od bolesti. Povećane temperature, kao i obnavljanje njegovih ranijih staništa, smatraju se uzrocima.

Denga groznica Evropa komarci

Preporučeno

Pokrenuta Evropska solarna akademija

Pokrenuta Evropska solarna akademija

Jun. 26, 2024
Panel: ESG treba dobro razumeti jer značajno utiče na poslovne rezultate kompanija

Panel: ESG treba dobro razumeti jer značajno utiče na poslovne rezultate kompanija

Jun. 26, 2024
Kina i Nemačka održale prvi dijalog o klimatskim promenama i zelenoj tranziciji

Kina i Nemačka održale prvi dijalog o klimatskim promenama i zelenoj tranziciji

Jun. 25, 2024
Predsednik Srbije predložio dijalog o litijumu: “Srbija može da proizvede 58 HILJADA tona litijum karbonata”

Predsednik Srbije predložio dijalog o litijumu: “Srbija može da proizvede 58 HILJADA tona litijum karbonata”

Jun. 25, 2024
Ljudska nerazumnost ugrožava jelene: Imaju manje rogove i lošiji su u sezoni parenja

Ljudska nerazumnost ugrožava jelene: Imaju manje rogove i lošiji su u sezoni parenja

Jun. 25, 2024