OD SOLARNE ENERGIJE I VODE DO VODONIKA

Foto: Shutterstock

SunHydrogen transformiše solarnu energiju i svaki izvor vode u vodonik, izdvajajući vodu na molekularnom nivou pomoću milijardi mikroskopskih nanočestica.

Tim koristi fotoelektrosintetički aktivne heterostrukture (PAH) koje se mogu uporediti sa mikroskopskim mašinama.

Ove ultra-male mašine imaju nekoliko slojeva koji pokreću “solarnu elektrolizu”, što znači da koriste energiju iz sunčeve svetlosti da izazovu hemijsku reakciju.

Kada se reakcija dogodi, odvaja se voda u procesu, čime se izdvaja vodonik za upotrebu kao čist izvor energije, a ostaje samo čist kiseonik kao nusproizvod.

SunHydrogen upoređuje ovaj proces sa fotosintezom, gde biljke koriste sunčevu svetlost da proizvedu svoju hranu.

Tim za tehnologiju je krenuo u ovom pravcu nakon što je prepoznao da se gotovo sav vodonik danas dobija postupkom parne metanske reformacije, što je intenzivan proces koji emituje ugljen-dioksid i druge štetne zagađivače.

Stoga su istražili razvoj tehnologije koja može proizvoditi obnovljivi vodonik koristeći sunčevu svetlost i bilo koji izvor vode, i odlučili su se za optimizaciju nauke elektrolize vode na nano nivou, što im omogućava da koriste sunčevu svetlost da odvoje vodonik od vode.

U februaru 2023. godine, SunHydrogen je predstavio najveću verziju svoje tehnologije, koja je mali panel koji sadrži 16 generatora vodonika.

Ovim se apsorbira više sunčeve svetlosti i prikuplja više vodonik gasa koji se proizvodi kako bi se obezbedila obnovljiva energija.

Kompanija istražuje načine kako da poveća količinu vodonika koji panel može proizvesti i kako da ga produži, a istovremeno smanji troškove.

Da bi postigli ovaj cilj, planiraju povećati površinu na kojoj se generiše vodonik na panelu i na taj način, panel će moći da uhvati više sunčeve svetlosti i proizvodiće još više vodonika gasa.

POLUPROVODNIČKE JEDINICE RASTAVLJAJU VODU NA VODONIK I KISEONIK

Godine 2022., SunHydrogen je imao manju verziju ovog prototipa koja je bila namenjena ispitivanju, i mogla je da primi samo jedan generator vodonika na bazi nanočestica.

Tim za tehnologiju je uparivao dve poluprovodničke jedinice kako bi maksimizirali apsorpciju sunčeve svetlosti i efikasnost proizvodnje vodonika.

Upareno je jedno od njihovih poluprovodničkih jedinica na bazi nanočestica sa solarnim ćelijama kako bi demonstrirali proizvodnju vodonika od sunčeve svetlosti, ali izrada druge poluprovodničke jedinice je kasnila zbog izazova u lancu snabdevanja.

Iste godine, naučni tim SunHydrogena u Ajovi pronašao je alternativna rešenja za uparivanje njihovih patentiranih poluprovodničkih jedinica.

Generisali su dovoljno napona da razlože vodu na vodonik i kiseonik, a takođe su poboljšali gustinu fototoka, što je ključno za povećanje brzine proizvodnje vodonika.

Rezultati su postali osnova za nedavnu tehnologiju velikih panela koja može generisati obnovljivu energiju pretvaranjem solarne energije i vode u vodonik, a 11. jula 2023. godine, SunHydrogen je udružio snage sa južnokorejskim elektroplaterom COTEC kako bi poboljšali i optimizovali deo njihove tehnologije koji se naziva polaganje poluprovodnika.

solarna energija SunHydrogen voda vodonik

Preporučeno

OPEK poručio: Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije

OPEK poručio: Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije

Jul. 03, 2024
Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024