Naučnici su stvorili nevidljive solarne panele koji izgledaju kao prozori (VIDEO)

Da li bi ovo mogla da bude budućnost obnovljive energije u domaćinstvima?

Naučnici su stvorili prvi potpuno transparentni solarni panel u nadi da će on dovesti do šire upotrebe solarne energije u kućnim uslovima.

Solarni paneli su trenutno neprozirni, što znači da mogu da se koriste samo na solarnim farmama ili na krovovima. Sada su naučnici sa Inšeon Univerziteta u Južnoj Koreji uspeli da teoriju pretvore u praksu tako što su uspeli da naprave novu, providnu verziju panela.

Ovo je prvi pokušaj stvaranja čiste solarne ćelije. Obično su slojevi poluprovodnika, koji „hvataju“ svetlost i pretvaraju je u struju, neprovidne boje.

Istraživači sa Inšeon Univerziteta zamenili su ove slojeve titanijum-dioksidom i nikl-oksidom. Oba materijala imaju visoku optičku transparentnost, pa su u mogućnosti da propuste veliku količinu vidljive svetlosti.

Ipak, efikasnost ovih transparentnih solarnih panela je trenutno samo 2 odsto.

Dr Stjuart Irvin, direktor Centra za istraživanje solarne energije univerziteta u Svonsiju, govorio je o komplikacijama koje bi ovo moglo da donese.

Za njega, nizak nivo efikasnosti predstavlja „najveći izazov“ za upotrebu ovog proizvoda.

Izazov ovde jeste koliko može da se poveća efikasnost ovih panela kako bi uopšte generisali korisnu količinu energije – rekao je Irvin.

Posao obavljen od strane univerziteta u Južnoj Koreji nadovezuje se na istraživanje koje se na globalnom nivou bavi problemom integrisanja solarne energije u objektima. Dr Irvin nije krio uzbuđenje povodom ovog istraživanja.

Solarni razvoj nije stran u Aziji, gde su naučnici sa Instituta za istraživanje solarne energije u Singapuru stvorili dvostrane panele, za koje se ispostavilo da su 35 odsto efikasniji od jednostranih.

Evropljani podržavaju solarnu energiju

Solarni paneli rapidno su dobili na popularnosti kao obnovljivi izvor energije u Evropi, sa ogromnom podrškom koju dobijaju iz Italije, Francuske i Nemačke.

U Nemačkoj postoji rast od 25 odsto u broju instalacija solarnih panela u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupno 19,7 odsto energije korišćene u EU u 2019. godini bila je obnovljiva energija, a Švedska je vodeća zemlja po ovom pitanju sa udelom od skoro 60 odsto. Belgija je najlošije plasirana zemlja EU na ovoj listi, gde energija dobijena iz obnovljivih izvora čini tek 10 odsto od ukupne proizvedene električne energije u toj zemlji.

Uprkos niskoj energetskoj efikasnosti transparentnih panela, dr Irvin ne otpisuje potencijal koji ova ideja ima na poljima mobilnih telefona i sličnih malih aparata.

Mislim da postoji ogroman potencijal na polju potrošačkih proizvoda, gde nije potreban veliki nivo snage – rekao je, priznajući da će solarna energija u budućnosti biti korišćena na novim tržištima i na nove načine o kojima se trenutno ni ne razmišlja.

energija Sunca nevidljivi solarni paneli solarna energija Solarni paneli transparentni solarni paneli

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024