MK Group ulaže 900 miliona evra u projekte zelene energije

Novi vetroparkovi, agrosolarni projekat, biogasna postrojenja, samo su neke od investicija koje će kompanija realizovati u naredne tri godine.

Kompanija MK Group ove godine slavi četiri decenije uspešnog poslovanja. Tim povodom najavljen je novi investicioni ciklus od 1,6 milijardi evra. Najveći deo investicija, čak 900 miliona, namenjen je za projekte zelene energije. Zahvaljujući ovim investicijama kompanija će do 2026. godine pokrenuti 1 GW zelene energije kroz nova ulaganja u obnovljive izvore – vetra, sunca i biomase. U agrar će uložiti 350 miliona, a u oblast turizma 380 miliona evra. O svim planovima i budućim investicijama u obnovljive izvore energije razgovarali smo sa Mihailom Jankovićem, generalnim direktorom MK Group.

Ove godine najavili ste brojne projekte i nove investicije, posebno u oblasti zelene energije. Zbog čega ste odlučili da baš u ovu oblast usmerite najveći deo svojih ulaganja?

U MK Group svesni smo značaja zelene agende, i upravo zbog toga smo više od polovine vrednosti našeg novog investicionog ciklusa usmerili upravo na obnovljive izvore energije. U ovoj oblasti smo pioniri u Srbiji sa do sada tri izgrađena vetroparka u Vojvodini, a planiramo intenzivan razvoj u predstojećem periodu, na šta i ukazuje vrednost ulaganja od preko 900 miliona evra. Projekti energije vetra, sunca i biomase, koje ćemo realizovati do 2026. godine, podrazumevaju ukupni kapacitet od čak 1GW zelene energije. Posvećenost zelenoj transformaciji ne pokazujemo samo investicijama u obnovljive izvore, već liderski nastupamo i kroz ambiciozne ciljeve koje ćemo postaviti ove godine u okviru ESG strategije za narednih pet godina, u skladu sa globalnim naporima po pitanju zaštite životne sredine, borbe sa klimatskim promenama i dostizanja karbon neutralnosti. Održivost je jedan od fundamentalnih principa MK Group, i mislim da dajemo dobar primer.

Pored toga što ste lideri, pioniri ste jer ste izgradili prve vetroparkove u našoj zemlji. 

Moram da kažem da smo izuzetno ponosni što smo otvorili prvi vetropark u Srbiji – Kula, a do sada smo ih izgradili tri u Vojvodini, zajedno sa kompanijom Fintel Energija. Kula, La Piccolina i Košava imaju ukupan kapacitet 86MW, a njihova godišnja proizvodnja iznosi 210GWh zelene energije, što je ekvivalent snabdevanju 50.000 domaćinstava.

Vetropark Kula 2 čije se otvaranje planira za 2024. godinu, investicija je vredna 12 miliona evra

Pored tri postojeća vetroparka koje ste pomenuli, trenutno gradite i jedan u istočnoj Srbiji. Recite nam nešto više o njemu. 

MK Group je poslednjih 10 godina vodeća kompanija u proizvodnji elekrične energije iz vetra na Balkanu i jedan je od najznačajnijih proizvođača električne energije na energetskom tržištu Srbije. Ne krijemo da imamo velike planove, a među njima je i otvaranje Krivače. To je prvi vetropark izgrađen u istočnoj Srbiji koji ćemo otvoriti. Ova investicija vredna je 165 miliona evra, a uskoro se očekuje završetak radova. Vetropark Kirvača prostiraće se na 56 km² u opštinama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Sa kapacitetom od 105 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene energije, a ovaj projekat realizujemo zajedno sa slovenačkim investicionim fondom Alfi.

Uz Krivaču, najavili ste i dva nova vetroparka u Vojvodini?

Da, vetropark Kula 2 čije se otvaranje planira za 2024. godinu, investicija je vredna 12 miliona evra, sa kapacitetom 10 MW i godišnjom proizvodnjom struje 30 GWh. Pored njega, u izgradnju vetroparka Košava Faza 2, kapaciteta 68 MW, ulažemo 80 miliona evra, a godišnja proizvodnja električne energije 165 GWh biće započeta krajem 2024. godine.

Javnost je imala priliku da vidi agrosolarni projekat koji ste takođe najavili u godini jubileja. Šta nam možete otkriti o njemu?

Agrosolar Kula je prvi agrosolarni projekat na Balkanu i trenutno jedan od najvećih u Evropi. Predstavlja idealan spoj zelene energije i održive poljoprivrede, prostiraće se na 770 hektara u opštini Kula, a razvijamo ga sa kompanijom Fintel Energija koju sam malopre pomenuo. Vrednost ove investicije iznosi više od 340 miliona evra. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 GWh, što zadovoljava potrebe blizu 200.000 domaćinstava.

Investiranjem u projekte iz oblasti obnovljive energije, težimo povećanju proizvodnje električne energije iz čistih izvora što je alternativa fosilnim gorivima

Pored vetroparkova i agrosolarnog projekata, veoma ste aktivni i kada je reč o biogasnim postrojenjima.

Biogasno postrojenje za proizvodnju električne energije imamo u okviru naše fabrike šećera – Sunoko. Investicijom od preko 9 miliona evra dali smo snažan doprinos očuvanju životne sredine i proizvodnji zelene energije. Postrojenje ima kapacitet proizvodnje električne energije od 2.4 MW/sat, čime obezbeđuje godišnje potrebe za strujom oko 5.000 domaćinstava. Novo biogasno postrojenje planiramo u Bečeju, a u perspektivi razmatramo i druga.

Vodite računa o održivosti i kada je reč o vašem poslovanju u oblasti turizma i real estate projekata?

Tako je, ove godine otvorili smo Petram Resort u Savudriji, u hrvatskom delu Istre, koji nudi potpuno novi koncept vrhunske usluge i sadržaja. Ovaj turistički kompleks kreiran je na principima zelene gradnje i održivosti, uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Takođe, naš Kempinski Adriatic na istoj lokaciji jedan je od prvih hotela na jadranskoj obali koji za proizvodnju električne energije koristi solarne panele.

Ako uzmemo u obzir sve što ste nam rekli, slobodno možemo reći da će vaša posvećenost projektima zelene energije imati doprinos i za nove generacije?

Investiranjem u projekte iz oblasti obnovljive energije, težimo povećanju proizvodnje električne energije iz čistih izvora što je alternativa fosilnim gorivima. Na taj način doprinosimo globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i usmereni smo na postizanje karbon neutralnosti i smanjenu emisiju CO 2 . Kroz sva ova samostalna i partnerska ulaganja doprinosimo ostvarenju cilja Republike Srbije, da se učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na blizu 50 odsto do 2040. godine. U godini jubileja, koji obeležavamo pod sloganom „Slavimo budućnost”, investiramo u projekte budućnosti za generacije budućnosti, jer verujemo da najbolje tek dolazi.

Agrosolar Krivača kula Mihailo Janković MK Group vetropark

Preporučeno

Evrostat: Emisije gasova staklene bašte u EU smanjenje u 22 zemlje

Evrostat: Emisije gasova staklene bašte u EU smanjenje u 22 zemlje

May. 16, 2024
Klimatske promene “kucaju” i na vrata vinara: Jednostavan, automatski proces fermentacije pati

Klimatske promene “kucaju” i na vrata vinara: Jednostavan, automatski proces fermentacije pati

May. 16, 2024
Danima nakon razgovora o klimi, SAD uvodi tarife na kineska električna vozila i solarne panele

Danima nakon razgovora o klimi, SAD uvodi tarife na kineska električna vozila i solarne panele

May. 16, 2024
UN zveštaj: Zločin protiv divljih životinja donosi neizmernu štetu prirodi

UN zveštaj: Zločin protiv divljih životinja donosi neizmernu štetu prirodi

May. 15, 2024
Preporuka Evropske komisije: Zaštita prirode u fokusu, dok se ubrzava razvoj zelene energije

Preporuka Evropske komisije: Zaštita prirode u fokusu, dok se ubrzava razvoj zelene energije

May. 15, 2024