Maj 2024. najtopliji mesec ikada – sledi veliki preokret zvani La Ninja

Foto: Freepik

Maj 2024. bio je najtopliji maj ikada zabeležen, označavajući 12. rekordno topao mesec zaredom, saopštili su naučnici iz Copernicusa.

Prošlog meseca, prosečna temperatura na svetu bila je viša za 1,52°C u odnosu na prosečnu temperaturu od 1850. do 1900. godine, pre industrijalizacije, prema podacima klimatske monitoring službe EU.

Ovo označava 12. uzastopni mesec u kojem su temperature bile toplije nego ikada zabeležene, sa globalnom prosečnom temperaturom vazduha na površini višuom za 0,65°C u odnosu na prosečnu temperaturu od 1991. do 2020. godine.

Šokantno je, ali nije iznenađujuće što smo dostigli ovaj niz od 12 meseci. Iako će ovaj niz rekordno toplih meseci na kraju biti prekinut, opšti znak klimatskih promena ostaje i nema naznaka promena u takvom trendu,“ kaže Karlo Buontempo, direktor Copernicus Climate Service (C3S).

Šta je La Ninja i šta donosi nakon El Ninja?

Povećana toplota u okeanu odražava ovaj neobično topao period.

U 2023. godini, okeani oko Evrope su doživeli najvišu prosečnu temperaturu površine mora ikada zabeleženu, prema podacima Svetske meteorološke organizacije (WMO).

Od prošlog jula, vremenski fenomen El Ninjo je doprineo porastu globalnih temperatura i ekstremnim vremenskim prilikama širom sveta – ali naučnici tvrde da je ljudski izazvano globalno zagrevanje bio glavni pokretač.

Međutim, WMO izveštava da El Ninjo iz 2023/24. pokazuje znake završetka i da bi mogao biti praćen La Ninja uslovima od juna.

La Ninja se odlikuje temepraturama nižim od prosečnih površine mora u centralnom i istočnom ekvatorijalnom Pacifiku, što obično dovodi do vremenskih obrazaca koji su suprotni onima povezanim sa El Ninjom, posebno u tropskim regionima.

Ovo hlađenje prati promene u tropskoj cirkulaciji vazduha, uključujući promene u obrascima vetra, vazdušnom pritisku i padavinama.

Šta La Ninja znači za globalno zagrevanje?

El Ninjo i La Ninja obično počinju u proleće ili leto na severnoj hemisferi.

Prelaz iz tople faze El Ninja u neutralnu ili hladniju fazu La Ninja se dešava, u proseku, svake tri do pet godina.

Međutim, ovaj prelaz ne signalizira promenu u tekućem trendu globalnog zagrevanja.

„Svaki mesec od juna 2023. postavio je novi temperaturni rekord – i 2023. je bila daleko najtoplija godina ikada zabeležena,“ kaže zamenica generalnog sekretara WMO Ko Baret.

„Kraj El Ninja ne znači pauzu u dugoročnim klimatskim promenama, jer će naša planeta nastaviti da se zagreva zbog gasova staklene bašte koji zadržavaju toplotu. Izuzetno visoke temperature površine mora će nastaviti da igraju važnu ulogu tokom narednih meseci.“

Poslednjih devet godina bile su najtoplije zabeležene, čak i sa višegodišnjim hlađenjem zbog La Ninja od 2020. do početka 2023.

„Naše vreme će i dalje biti ekstremnije zbog dodatne toplote i vlage u našoj atmosferi,“ kaže Ko Baret, koja predvodi delegaciju WMO na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promenama u Bonu.

„La Ninja uslovi obično slede snažne El Ninjo događaje, i to je u skladu sa nedavnim modelima predviđanja, iako velika neizvesnost ostaje u pogledu njenog intenziteta ili trajanja.“

ekstremna temperatura El Ninjo 2024 La Ninja maj

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024