Ljudske aktivnosti ugrožavaju prirodu: So kao tihi zagađivač
Nedavni naučni pregled predvođen geologom sa Univerziteta Merilend istražuje uticaj ljudske potrebe za solju na prirodu i zdravlje ljudi.
Ovde se ne misli na običnu kuhinjsku so, već na različite vrste soli, uključujući krečnjak, gips i kalcijum sulfat.
Rudarstvo, urbanizacija, poljoprivreda, građevinarstvo, industrijski procesi i druge ljudske aktivnosti ubrzavaju ciklus soli na Zemlji, što rezultira povećanom koncentracijom soli u vazduhu, zemljištu i slatkoj vodi.
Ovo ima ozbiljne posledice po prirodu, posebno slatkovodne ekosisteme.
Naročito zabrinjavajuće je što slana voda postaje štetna za useve, stvarajući probleme u poljoprivredi.
Studija je pokazala da je zaslanjivanje izazvano ljudskim aktivnostima uticalo na približno 2,5 milijardi hektara zemljišta širom sveta, što je površina veličine Sjedinjenih Država.
Koncentracija soli, takođe, raste u tokovima i rekama poslednjih 50 godina, što je u vezi sa povećanjem globalne upotrebe i proizvodnje soli.
Pitanje je kako so dospeva u vazduh?
So iz jezera i drugih površinskih voda isparava, stvarajući slanu prašinu koja se podiže u atmosferu.
Primer upotrebe soli u svakodnevnom životu je posipanje soli po putevima kako bi se sneg otopio i sprečila poledica.
Međutim, ova praksa takođe ima negativne posledice.
Slana prašina u vazduhu može negativno uticati na padavine i stvaranje snega, što posebno pogađa zajednice koje se oslanjaju na sneg kao izvor snabdevanja vodom.
Pored toga, so se vezuje za asfalt na putevima, ali i za zagađivače u zemljištu i sedimentima, stvarajući štetne hemijske koktele koji kruže u prirodi.
Važno je napomenuti da se čak 44% upotrebe soli u Sjedinjenim Državama odnosi na posipanje puteva.
Kako bismo umanjili uticaj soli na vodene puteve, geolog predlaže alternativna rešenja, kao što je korišćenje soka od cvekle svetlo braon boje umesto crvenog, koji ima isti efekat, ali sadrži manje soli.
Ovaj pregled istražuje kako ljudske aktivnosti povećavaju prisustvo soli u prirodi i ukazuje na potrebu za odgovornijim pristupom prema upotrebi soli kako bismo sačuvali prirodne ekosisteme i zaštitili ljudsko zdravlje.