Lansirana najveća plutajuća vetroelektrana na svetu!

Foto: Shutterstock

Najveća plutajuća vetroelektrana na svetu zvanično je započela svoj rad na zapadnoj obali Norveške.

Ovaj inovativni projekat nazvan Hywind Tampen, čiji je pokretač naftni div Equinor, ima potencijal da generiše 88 megavata (MW) energije, što je dovoljno za snabdevanje obližnjih naftnih i gasnih platformi.

Projekat se ističe novom tehnologijom koja omogućava postavljanje 11 ogromnih turbina pričvršćenih za plutajuću bazu koja je zakovana za morsko dno.

Ova tehnologija, kako tvrde stručnjaci, pruža mogućnost primene u dubljim vodama, na otvorenom moru.

Međutim, odziv među ekološkim aktivistima je pomešan.

Iako će ovaj poduhvat doprineti smanjenju emisija iz naftnih i gasnih polja, borci za zaštitu klime ističu da je vreme da se potpuno napusti vađenje fosilnih goriva.

Iako se Hywind Tampen suočava sa kritikama, treba napomenuti da je ovo samo deo Equinorove inicijative za ulazak u oblast obnovljive energije.

Ova naftna kompanija, odgovorna za veći deo proizvodnje nafte i gasa u Norveškoj, beleži rast profita i interesovanja za obnovljive izvore energije.

Ipak, Greenpeace-ovo istraživanje otkriva da Equinor trenutno investira samo 3% svog budžeta u “stvarno niskougljenične” tehnologije.

Hywind Tampen će obezbediti oko 35% potrebne energije za pet offshore naftnih i gasnih platformi u Severnom moru.

Ove platforme su notorno visokoemitujuće, koristeći dizel, ili gas za svoje operacije.

Elektrifikacija ovih platformi pomoću vetroelektrične energije će rezultirati smanjenjem emisija CO2 za oko 200.000 tona godišnje, što odgovara 0,4% ukupnih emisija ugljen-dioksida Norveške u 2022. godini.

Hywind Tampen nije samo korak ka smanjenju emisija, već ovaj projekat takođe pokazuje Norvešku kao lidera u oblasti obnovljive energije.

Zemlja je postavila cilj da dostigne 30 gigavata snage vetroelektrana na otvorenom moru do 2040. godine, što bi značajno udvostručilo njen trenutni energetski kapacitet.

Ključno je napomenuti da će Norveška morati da elektrifikuje i onshore i offshore instalacije kako bi postigla svoje nacionalne ciljeve u skladu sa Pariskim sporazumom.

Prema Greenpeace-u, ove instalacije doprinose čak četvrtini ukupnih emisija zemlje.

Dok se Equinor suočava sa kritikama i skeptičnošću u vezi sa njegovim prelaskom na obnovljive izvore energije, ovaj naftni gigant zadržava svoj plan za rast.

Iako se drugi naftni giganti poput Shella i BP-a povukli sa svojih obećanja o smanjenju proizvodnje nafte i gasa, Equinor planira da nastavi sa rastom.

Kompanija je ostvarila porast profita od čak 134% u 2022. godini u poređenju sa prethodnom godinom, zahvaljujući visokim cenama gasa u Evropi nakon sukoba na Ukrajini.

Uprkos svom angažmanu za postizanje statusa “kompanije sa neto nula emisija” do 2050. godine, Equinor tvrdi da će i dalje biti potrebe za naftom i gasom u energetskom miks za 2050. godinu.

Planira da neutrališe svoje preostale emisije putem kompenzacija ugljenika.

Sa svojim rastućim interesovanjem za obnovljive izvore energije, Equinor se takođe obavezao da će povećati svoj instalirani kapacitet obnovljive energije na 12-16 GW do 2030. godine, u poređenju sa 0,6 GW prošle godine.

Projekti poput Hywind Tampen će biti ključni za postizanje ovih ambicioznih ciljeva.

Dok se naftni gigant Equinor suočava sa kritikama i sumnjama, njegov korak ka obnovljivim izvorima energije kroz projekte poput Hywind Tampen jasno ukazuje na promene u energetskom sektoru.

Ipak, Greenpeace i dalje ističe da je potrebno više napora i veće investicije u obnovljive izvore energije kako bi se zaista postigle ciljevi zaštite klime.

Equinor fosilna goriva norveška Severno more smanjenje emisija turbine vetroelektrana

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024