Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Globalna potražnja za prirodnim gasom bi mogla da poraste za 50 odsto do 2030.

Globalna potražnja za prirodnim gasom bi mogla da poraste za 50 odsto do 2030.

May. 20, 2025
Turska otkrila gigantsko gasno polje u Crnom moru: Ambiciozni planovi za energetsku nezavisnost do 2028.

Turska otkrila gigantsko gasno polje u Crnom moru: Ambiciozni planovi za energetsku nezavisnost do 2028.

May. 20, 2025
Ministarka Pavkov posetila SRP „Suva planina“

Ministarka Pavkov posetila SRP „Suva planina“

May. 20, 2025
Stručnjaci upozorili: Planeta zavisi od oprašivača

Stručnjaci upozorili: Planeta zavisi od oprašivača

May. 20, 2025
Rosatom i Vijetnam grade nuklearnu budućnost: Istraživački reaktor, obuka kadrova i pregovori o VVER-1200

Rosatom i Vijetnam grade nuklearnu budućnost: Istraživački reaktor, obuka kadrova i pregovori o VVER-1200

May. 19, 2025