Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

ISTRAŽIVANJE: Beograđani ne koriste vodu iz česme – evo i zašto

ISTRAŽIVANJE: Beograđani ne koriste vodu iz česme – evo i zašto

Jun. 27, 2025
Sarajevo GORI: Ovako visoka TEMPERATURA nije ZABELEŽENA

Sarajevo GORI: Ovako visoka TEMPERATURA nije ZABELEŽENA

Jun. 27, 2025
Rukovodioci fabrika u Italiji osuđeni zbog zagađenja vode

Rukovodioci fabrika u Italiji osuđeni zbog zagađenja vode

Jun. 27, 2025
Talas vreline na Balkanu: Pripravnost za požare

Talas vreline na Balkanu: Pripravnost za požare

Jun. 26, 2025
Najava iz Evropske unije: Nova pravila o državnoj pomoći za projekte smanjenja emisije ugljenika

Najava iz Evropske unije: Nova pravila o državnoj pomoći za projekte smanjenja emisije ugljenika

Jun. 26, 2025