Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Analiza dosadašnjih događaja i stavova sa COP30 u Brazilu

Analiza dosadašnjih događaja i stavova sa COP30 u Brazilu

Nov. 16, 2025
Nuklearna bezbednost u fokusu sastanka u Kalinjingradu

Nuklearna bezbednost u fokusu sastanka u Kalinjingradu

Nov. 16, 2025
TotalEnerži će snabdevati Guglove centre podataka u SAD električnom energijom iz obnovljivih izvora

TotalEnerži će snabdevati Guglove centre podataka u SAD električnom energijom iz obnovljivih izvora

Nov. 13, 2025
Rols-Rojs gradi male modularne reaktore u Velikoj Britaniji: Amerika razočarana odlukom

Rols-Rojs gradi male modularne reaktore u Velikoj Britaniji: Amerika razočarana odlukom

Nov. 13, 2025
Mađarski “Paks-2” otvara novu fazu izgradnje 2026. godine

Mađarski “Paks-2” otvara novu fazu izgradnje 2026. godine

Nov. 12, 2025