Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Inženjer EPS Ljiljana Velimirović dobitnica priznanja Liderka održive energetike 2025

Inženjer EPS Ljiljana Velimirović dobitnica priznanja Liderka održive energetike 2025

Oct. 17, 2025
Zemlja gotovo da ključa: Prošle godine zabeležen najveći porast nivoa CO₂ u istoriji merenja

Zemlja gotovo da ključa: Prošle godine zabeležen najveći porast nivoa CO₂ u istoriji merenja

Oct. 17, 2025
Klimatske promene najteže pogađaju najsiromašnije

Klimatske promene najteže pogađaju najsiromašnije

Oct. 17, 2025
NIS će u Smederevu graditi solarnu elektranu snage 2,5 MW i baterijsko skladište – struja u celosti namenjena tržištu

NIS će u Smederevu graditi solarnu elektranu snage 2,5 MW i baterijsko skladište – struja u celosti namenjena tržištu

Oct. 16, 2025
Solarna elektrana na Zlatiboru: Čajetina na korak da postane prva ekološka opština u Srbiji

Solarna elektrana na Zlatiboru: Čajetina na korak da postane prva ekološka opština u Srbiji

Oct. 16, 2025