Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Biometan kao šansa za energetsku nezavisnost Srbije

Biometan kao šansa za energetsku nezavisnost Srbije

Dec. 03, 2025
Veliki talas obnovljivih izvora stiže u BiH: Stručnjaci upozoravaju na moguća zagušenja sistema

Veliki talas obnovljivih izvora stiže u BiH: Stručnjaci upozoravaju na moguća zagušenja sistema

Dec. 03, 2025
Bez objašnjenja blokirana milionska investicija u čistu energiju

Bez objašnjenja blokirana milionska investicija u čistu energiju

Dec. 01, 2025
Srbija dobija prvi bilateralni ekosistem za primenu EPR modela u sektoru pneumatika

Srbija dobija prvi bilateralni ekosistem za primenu EPR modela u sektoru pneumatika

Dec. 01, 2025
Novi Pazar: U ekološke projekte uloženo oko 150 miliona

Novi Pazar: U ekološke projekte uloženo oko 150 miliona

Nov. 28, 2025