Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Ministarka Đedović Handanović: Srbija ima viziju dekarbonizacije, ali još ćemo koristiti termoelektrane

Ministarka Đedović Handanović: Srbija ima viziju dekarbonizacije, ali još ćemo koristiti termoelektrane

Dec. 09, 2025
Premijer Macut: Zelena Srbija, zdrava hrana i ekološki osvešćeni mladi formula za budućnost

Premijer Macut: Zelena Srbija, zdrava hrana i ekološki osvešćeni mladi formula za budućnost

Dec. 09, 2025
Zemlja na putu ka drugoj najtoplijoj godini u istoriji merenja

Zemlja na putu ka drugoj najtoplijoj godini u istoriji merenja

Dec. 09, 2025
U Beču održan prvi IAEA simpozijum o veštačkoj inteligenciji

U Beču održan prvi IAEA simpozijum o veštačkoj inteligenciji

Dec. 09, 2025
Biometan kao šansa za energetsku nezavisnost Srbije

Biometan kao šansa za energetsku nezavisnost Srbije

Dec. 03, 2025