Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Postavlja se ključni deo prve nuklearne elektrane u Egiptu

Postavlja se ključni deo prve nuklearne elektrane u Egiptu

Nov. 21, 2025
Novi Sad planira proizvodnju energije iz otpada: Raspisana nabavka za studiju izvodljivosti

Novi Sad planira proizvodnju energije iz otpada: Raspisana nabavka za studiju izvodljivosti

Nov. 21, 2025
Iz nacrta sporazuma samita COP30 izbačena sva spominjanja fosilnih goriva

Iz nacrta sporazuma samita COP30 izbačena sva spominjanja fosilnih goriva

Nov. 21, 2025
Analiza dosadašnjih događaja i stavova sa COP30 u Brazilu

Analiza dosadašnjih događaja i stavova sa COP30 u Brazilu

Nov. 16, 2025
Nuklearna bezbednost u fokusu sastanka u Kalinjingradu

Nuklearna bezbednost u fokusu sastanka u Kalinjingradu

Nov. 16, 2025