Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Ekstremno vreme tokom leta 2025. koštalo Evropu 43 milijarde evra!

Ekstremno vreme tokom leta 2025. koštalo Evropu 43 milijarde evra!

Sep. 15, 2025
Maske korišćene tokom pandemije ostavile hemijsku tempiranu bombu

Maske korišćene tokom pandemije ostavile hemijsku tempiranu bombu

Sep. 15, 2025
Konferencija posvećena energiji iz obnovljivih izvora 17. i 18. septembra u Vrdniku

Konferencija posvećena energiji iz obnovljivih izvora 17. i 18. septembra u Vrdniku

Sep. 15, 2025
Uručeni ugovori za ugradnju energetski efikasnih kotlova u ustanovama u Vojvodini

Uručeni ugovori za ugradnju energetski efikasnih kotlova u ustanovama u Vojvodini

Sep. 12, 2025
Američki ministar: Nuklearna fuzija uskoro će napajati svet

Američki ministar: Nuklearna fuzija uskoro će napajati svet

Sep. 12, 2025