Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Banke se pridružuju finansiranju zelenih projekata u Srbiji

Banke se pridružuju finansiranju zelenih projekata u Srbiji

Dec. 15, 2025
„Moramo priznati da smo do sada podbacili“: Deset godina od potpisivanja Pariškog klimatskog sporazuma

„Moramo priznati da smo do sada podbacili“: Deset godina od potpisivanja Pariškog klimatskog sporazuma

Dec. 15, 2025
Zagađenje vazduha najveća ekološka briga građana Zapadnog Balkana

Zagađenje vazduha najveća ekološka briga građana Zapadnog Balkana

Dec. 11, 2025
U Kragujevcu prijave za sufinansiranje mera energetske sanacije od 24. decembra

U Kragujevcu prijave za sufinansiranje mera energetske sanacije od 24. decembra

Dec. 10, 2025
Ministarka Pavkov: Zamenom kotlova u Velikom Gradištu unapređujemo kvalitet vazduha

Ministarka Pavkov: Zamenom kotlova u Velikom Gradištu unapređujemo kvalitet vazduha

Dec. 10, 2025