Klimatske promene diktiraju ponudu na meniju: Uskoro bismo mogli da pijemo drugačije pivo

Globalno zagrevanje utiče na hranu koju jedemo, od izumiranja jastoga kod Kejp Koda i uništavanja pomorandži tokom uragana na Floridi, do suša i šumskih požara koji pogađaju vinograde u Kaliforniji.

Sve ovo se odražava i na menije u restoranima.

Na primer, jedan vlasnik restorana u Salt Lejk Sitiju je do nedavno za piletinu davao oko 2,25 dolara po kilogramu, dok danas košta skoro duplo.

Ipak, nema drugog izbora, no da plati razliku.

– To je nešto zbog čega svi treba da budemo zabrinuti – navodi.

Klimatske promene mogle bi da promene i ukus našeg omiljenog piva, ukoliko hmelj naiđe na nove patogene.

Takođe, losos ustupa mesto lignjama i sardinama na jelovnicima u Vankuveru i Britanskoj Kolumbiji, dok Mičigen gubi useve trešanja.

hmelj klimatske promene losos meni piletina pivo restoran

Preporučeno

Zagađenje vazduha najveća ekološka briga građana Zapadnog Balkana

Zagađenje vazduha najveća ekološka briga građana Zapadnog Balkana

Dec. 11, 2025
U Kragujevcu prijave za sufinansiranje mera energetske sanacije od 24. decembra

U Kragujevcu prijave za sufinansiranje mera energetske sanacije od 24. decembra

Dec. 10, 2025
Ministarka Pavkov: Zamenom kotlova u Velikom Gradištu unapređujemo kvalitet vazduha

Ministarka Pavkov: Zamenom kotlova u Velikom Gradištu unapređujemo kvalitet vazduha

Dec. 10, 2025
Ministarka Đedović Handanović: Srbija ima viziju dekarbonizacije, ali još ćemo koristiti termoelektrane

Ministarka Đedović Handanović: Srbija ima viziju dekarbonizacije, ali još ćemo koristiti termoelektrane

Dec. 09, 2025
Premijer Macut: Zelena Srbija, zdrava hrana i ekološki osvešćeni mladi formula za budućnost

Premijer Macut: Zelena Srbija, zdrava hrana i ekološki osvešćeni mladi formula za budućnost

Dec. 09, 2025