Kako se nositi sa trajnim posledicama dima?

Foto: Shutterstock

Šumski požari postaju sve učestaliji, duže traju i postaju intenzivniji, a glavni krivac za to su klimatske promene.

Osim što prete životima, domovima i prirodi, dim koji proizvode nosi sa sobom ozbiljne zdravstvene rizike, uključujući bolesti respiratornog i srčanog sistema.

Iako su prenosivi pročišćivači vazduha postali popularno sredstvo za suočavanje sa dimom, nova studija objavljena u časopisu Science Advances otkriva da su oni nemoćni kada su u pitanju hlapljive organske komponente dima.

To su supstance koje, osim što su često toksične, mogu izazvati i iritacije i probleme sa disanjem.

Čak i ako niste direktno izloženi dimu od šumskih požara, većina nas je upoznata sa tim mirisnim, teško uklonjivim supstancama koje se zadržavaju na koži, kosi i odeći nakon boravka pored logorske vatre, ili u zadimljenim prostorijama.

Ono što čini ove hlapljive komponente posebno problematičnim je njihova postojanost.

Naučnici su otkrili da se duboko uvlače u različite površine u kući i iz njih isparavaju tokom mnogo sati, pa čak i dana, stvarajući neprestan izvor zagađenja.

Studija je pokazala da čak i najbolji prenosivi pročišćivači vazduha, koji se obično koriste za uklanjanje čestica dima, ne mogu efikasno eliminisati ove supstance.

Ovo ukazuje na potrebu za alternativnim pristupom čišćenju vazduha.

Srećom, postoji jednostavan i pristupačan način za smanjenje prisustva ovih štetnih supstanci u vašem domu – temeljno čišćenje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Brisanje, usisavanje i mopiranje površina, posebno onih koje su često izložene dimu, može značajno smanjiti emisije ovih hlapljivih supstanci.

Studija je pokazala da ovakav pristup može smanjiti emisije za čak 40 posto.

Važno je koristiti prirodna sredstva za čišćenje, kako biste izbegli dodatne hemikalije koje bi mogle reagovati sa supstancama dima i stvarati nove nepoželjne gasove.

Osim toga, ograničavanje nečišćenih površina, kao što su zavese i tepisi, takođe može pomoći u smanjenju prisustva ovih štetnih supstanci u vašem domu.

Neki se možda pitaju zašto bi trebalo čistiti površine kako biste poboljšali kvalitet vazduha, ali istraživači su otkrili da ovakav pristup zaista daje rezultate.

Čišćenje ne samo da smanjuje trenutne emisije sa površina, već i poboljšava sposobnost tih površina da apsorbuju nove hlapljive supstance koje dolaze, čime se poboljšava kvalitet vazduha unutar doma.

Ovaj pristup čišćenju površina može se primeniti ne samo za dim od šumskih požara već i za druge izvore zagađenja, kao što su duvanski dim, ispušni gasovi ili industrijsko zagađenje.

Otvorite prozore kada je spoljni vazduh čist, jer se zagađivači obično koncentrišu unutar naših kuća.

Iako su ovakvi rezultati dobijeni u kontrolisanim uslovima, naučnici koji proučavaju efekte šumskih požara veruju da su ovi metod čišćenja i dalje korisni u stvarnim situacijama.

Ova saznanja mogu pomoći svima koji se suočavaju sa šumskim požarima i drugim oblicima zagađenja da bolje zaštite svoje domove i zdravlje.

Dim klimatske promene kvalitet vazduha Respiratorne bolesti Šumski požari zagađenje Zdravstveni rizici

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024