Kako je turski fudbalski gigant uštedeo skoro 400.000 evra zahvaljujući solarnom krovu? (VIDEO)

Turski titan osvojio je Ginisov svetski rekord nakon što je ugradio hiljade solarnih panela na krov svog stadiona, i sada samo ubira nagrade.

Legendarni turski fudbalski klub pronašao je način da smanji svoje energetske troškove i čak zaradi od struje tako što će postati zelen.

Fudbalski klub Galatasaraj prethodno je postavio svetski rekord u martu za broj megavata proizvedenih od strane solarnih panela na stadionu, zaradeći tako mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Klubu i energetskoj kompaniji Enerjisa, koja se bavi solarnim sistemom na krovu njegovog stadiona u Istanbulu, uručen je sertifikat priznanja za to što je njihovih 10,404 panela proizvelo 4,2 megavata struje.

U Galatasaraju su navikli da pobeđuju. Oni su jedan od četiri najveća turska fudbalska kluba, uz Bešiktaš, Fenerbahče i Trabzonspor, a na njihove utakmice dođe u proseku 25,000 ljudi.

Dok mnogi Evropljani brinu o tome kako da plate svoj račun za struju, titula najsnažnijeg stadiona na solarni pogon služi kao inspiracija koja seže i van sportskog sveta.

Prema direktoru stadiona Aliju Čelikiranu, koji je školovani inženjer elektrotehnike, šednja koju stadion ostvari solarnim panelima jednaka je količini energije koju potroši 2,000 domaćinstava i pored toga, ovako se smanjuje proizvodnja i do 3,250 tona ugljenika godišnje. On procenjuje da je to isto kao i očuvanje 200,000 stabala u periodu od 25 godina.

Koliko novca je Ali Sami Jen stadion uštedeo ovim projektom?

Dok je klub mogao da troši novac na igrače, nije imao toliko novca da investira u svoj energetski sistem, pa je Čelikiran tražio način da smanji troškove.

– Danas, htela ona to ili ne, velika kompanija mora da bude ekološki orijentisana iz razloga što je energija postala veoma skupa – rekao je direktor za Evronjuz Grin.

Solarna energija dobijena preko strane panela proizvede između 63 i 65 odsto električne energije koju koristi stadion, dok ostatak iskorišćene struje dolazi od opštinskog dobavljača.

Dok su cene struje porasle, cena solarne energije – koju stadion kupuje od Enerjise – ostala je ista, što je dovelo do štednje od oko 385,000 evra u periodu od januara do avgusta.

To je bilo veliko, ali veoma dobrodošlo iznenađenje.

Iz kluba su smatrali da će im trebati nekoliko godina kako bi videli ikakvu uštedu nakon što je sistem ugrađen na stadion koji ima kapacitet da primi preko 52,000 posetilaca.

Ipak, povišena cena struje, uz zvanični procenat inflacije koji trenutno iznosi više od 80 odsto, doveli su do toga da klub počne da štedi novac već nekoliko nedelja nakon što je sistem pušten u pogon.

– Srećni smo, veoma srećni – dodao je Čelikiran.

Pored smanjenja troškova, solarna energija donosi i novi izvor prihoda u Galatasaraj, slavni nacionalni sportski klub koji je 2000. godine osvojio kup UEFA.

Klub kupuje svu energiju proizvedenu solarnim panelima od Enerjise, ali pošto stadion koristi svoj sistem osvetljenja u punom kapacitetu samo 150 sati tokom 25 mečeva godišnje, on dobija više energije nego što mu je potrebna, pa ostatak prodaje opštini.

Čelikiran je izjavio da klub zarađuje ogroman novac ovim putem, ali nije hteo da objavi tačnu cifru.

Zašto su solarni paneli toliko pogodni za stadion Galatasaraja?

Bilo je potrebno oko devet godina kako bi Čelikiranova vizija o solarnoj energiji bila sprovedena u delo.

U tom periodu, on je razgovarao sa više kompanija i inženjera sve dok direktor Enerjise nije posetio stadion i složio se s njim da su solarni paneli održivo rešenje.

Čelikiran kaže da stadionov pokretni krov ima idealan oblik za prikupljanje Sunčeve svetlosti i da bi mogao da izdrži težinu hiljade panela.

Dok on veruje da je važno da i ostali stadioni pređu na obnovljive izvore energije, naglasio je da gradovi poput Londona možda ne mogu da dobiju dovoljno Sunčeve svetlosti i da za njih solarni paneli možda ne bi bili adekvatna opcija.

Klubovi bi takođe morali da provere da li krovovi njihovih stadiona mogu da izdrže težinu panela, a neki stadioni, poput Barseloninog Kamp Noua, nemaju krov koji natkriva ceo stadion i da u tom slučaju ne bi bilo mesta za panele.

Za devet godina, Galatasarajev ugovor sa Enerjisom ističe i kompletna kontrola nad sistemom preći će u ruke kluba.

Od tog trenutka, klub više neće morati da plaća struju, već će koristiti svoju i zarađivati od struje koju stadion ne koristi.

Čelikiran je rekao da je njegova privrženost da pronađe način za korišćenje solarne energije proistekla iz njegove želje da kvalitetno obavi svoj posao kao direktor stadiona, ali i time što je borac za životnu sredinu i otac, koji je hteo da smanji emisiju ugljenika.

– Imam dve ćerke i to je budućnost – rekao je – ali, nažalost, prirodne resurse Zemlje ne koristimo na adekvatan način.

energija Sunca Galatasaraj solarna energija solarni krov Solarni paneli solarni stadium turski klub

Preporučeno

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024
U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

Jul. 01, 2024
Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Jul. 01, 2024
Organsko đubrivo od prostirke za tovne piliće: Farma živine iz Čeneja primer ekološkog pristupa

Organsko đubrivo od prostirke za tovne piliće: Farma živine iz Čeneja primer ekološkog pristupa

Jun. 28, 2024
Leto vrućine: Klimatski aktivisti planiraju proteste na Volstritu

Leto vrućine: Klimatski aktivisti planiraju proteste na Volstritu

Jun. 28, 2024