Jedna vrsta piva podložna razvoju opasnih bakterija?

Foto: Shutterstock

Jedna studija je pokazala da bi konzumacija bezalkoholnog piva mogla da vas dovede u opasnost od opasnih bakterija, piše The Sun.

Naime, kraft piva sa nula posto alkohola mogu postati “plodno tlo” za razvoj ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači.

S druge strane, tradicionalna varijanta se generalno smatra “zaštićenom” od patogena koji se prenose hranom. Ta zaštita se dešava zbog nekoliko faktora: koncentracije alkohola, gorke kiseline hmelja, niskog pH, velike količine otopljenog ugljen-dioksida i niskih nivoa kiseonika.

Inače, ovo je važno znati iz ugla javnog zdravlja jer bezalkoholnim i niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tokom prošle godine, u poređenju s prethodnih 12 meseci.

Ta pića se često smatraju “zdravijom alternativom”, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.

bakterije kraft pivo pivo razvoj bakterija

Preporučeno

Francuska i veći deo Evrope pod prvim velikim toplotnim talasom ovog leta

Francuska i veći deo Evrope pod prvim velikim toplotnim talasom ovog leta

Jul. 01, 2025
OPASNO: Od toplotnog talasa raste rizik od smrti širom Evrope!

OPASNO: Od toplotnog talasa raste rizik od smrti širom Evrope!

Jul. 01, 2025
Predstavljen Zeleni program saradnje nauke i privrede Fonda za nauku Srbije

Predstavljen Zeleni program saradnje nauke i privrede Fonda za nauku Srbije

Jul. 01, 2025
ISTRAŽIVANJE: Beograđani ne koriste vodu iz česme – evo i zašto

ISTRAŽIVANJE: Beograđani ne koriste vodu iz česme – evo i zašto

Jun. 27, 2025
Sarajevo GORI: Ovako visoka TEMPERATURA nije ZABELEŽENA

Sarajevo GORI: Ovako visoka TEMPERATURA nije ZABELEŽENA

Jun. 27, 2025