Jedna vrsta piva podložna razvoju opasnih bakterija?

Foto: Shutterstock

Jedna studija je pokazala da bi konzumacija bezalkoholnog piva mogla da vas dovede u opasnost od opasnih bakterija, piše The Sun.

Naime, kraft piva sa nula posto alkohola mogu postati “plodno tlo” za razvoj ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači.

S druge strane, tradicionalna varijanta se generalno smatra “zaštićenom” od patogena koji se prenose hranom. Ta zaštita se dešava zbog nekoliko faktora: koncentracije alkohola, gorke kiseline hmelja, niskog pH, velike količine otopljenog ugljen-dioksida i niskih nivoa kiseonika.

Inače, ovo je važno znati iz ugla javnog zdravlja jer bezalkoholnim i niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tokom prošle godine, u poređenju s prethodnih 12 meseci.

Ta pića se često smatraju “zdravijom alternativom”, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.

bakterije kraft pivo pivo razvoj bakterija

Preporučeno

Ostvarenje punog potencijala solara na krovovima u Srbiji pokrilo bi petinu proizvodnje struje

Ostvarenje punog potencijala solara na krovovima u Srbiji pokrilo bi petinu proizvodnje struje

Apr. 10, 2025
Evo koliko u Srbiji košta ugradnja SOLARNIH PANELA

Evo koliko u Srbiji košta ugradnja SOLARNIH PANELA

Apr. 10, 2025
Konferencija Tima Švedske u PKS: Održiva partnerstva i švedska iskustva u vođenju zelene tranzicije

Konferencija Tima Švedske u PKS: Održiva partnerstva i švedska iskustva u vođenju zelene tranzicije

Apr. 10, 2025
Evropska unija će izgraditi nekoliko megafabrika veštačke inteligencije

Evropska unija će izgraditi nekoliko megafabrika veštačke inteligencije

Apr. 09, 2025
U Majnd parku u Kragujevcu predstavljeni projekti zelene tranzicije

U Majnd parku u Kragujevcu predstavljeni projekti zelene tranzicije

Apr. 09, 2025