Jedna vrsta piva podložna razvoju opasnih bakterija?

Foto: Shutterstock

Jedna studija je pokazala da bi konzumacija bezalkoholnog piva mogla da vas dovede u opasnost od opasnih bakterija, piše The Sun.

Naime, kraft piva sa nula posto alkohola mogu postati “plodno tlo” za razvoj ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači.

S druge strane, tradicionalna varijanta se generalno smatra “zaštićenom” od patogena koji se prenose hranom. Ta zaštita se dešava zbog nekoliko faktora: koncentracije alkohola, gorke kiseline hmelja, niskog pH, velike količine otopljenog ugljen-dioksida i niskih nivoa kiseonika.

Inače, ovo je važno znati iz ugla javnog zdravlja jer bezalkoholnim i niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tokom prošle godine, u poređenju s prethodnih 12 meseci.

Ta pića se često smatraju “zdravijom alternativom”, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.

bakterije kraft pivo pivo razvoj bakterija

Preporučeno

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

Jul. 08, 2024
Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Jul. 08, 2024
Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Jul. 08, 2024
Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Jul. 08, 2024
Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Jul. 08, 2024