Izgradnja RHE Bistrica i Đerdap3 obezbediće energetski bilans Srbije

Izgradnja reverzibilnih hirdoelektrana (RHE) Bistrica i Đerdap 3 obezbediće energetski bilans Srbije u dugom periodu, zaključak je današnjeg skupa o značaju izgradnje ove dve RHE.

Kako je rečeno izgradnja RHE Bistrica će osigurati ne samo proizvodnju dodatnih količina električne energije za Srbiju već i stabilnost rada elektroenergetskog sistema, kao i mogućnost balansiranja proizvodnje iz vetro i solarnih elektrana, ali i smanjiti eventualne potrebe za uvozom električne energije.

Naglašeno je i da je u sadašnjoj eri energetske tranzicije veliki problem dugoročno skladištenje električne energije, a upravo to omogućavaju RHE.

Objašnjeno je i da su RHE fleksibilne i da rade na principu pumpanja vode iz donje akumulacije ili reke u gornju akumulaciju, kada je potražnja za električnom energijom manja, a proizvode energiju korišćenjem vode iz gornje akumulacije kada tražnja raste.

RHE, kako je naglašeno, proizvode vršnu energiju za pokrivanje maksimalne dnevne potrošnje, a to je najskuplja energija na tržištu.

Savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike sektor elektroenergetike Radoš Popadić kazao je da će izgradnja RHE Bistrica biti veoma značajna za razvoj tržišta električne energije Srbije jer će pružiti doprinos obezvbeđenju dodatne količine struje bez emesije štetnih gasova.

Prema njegovim rečima, RHE Bistrica je projektovane snage oko 650 megavat (MW) i obezbediće balansiranje varijabilnih obnovljivih izvora i omogućiti integraciju novih solarnih i vetroelektrana, a zadovoljiće potrebe celog našeg regiona .

“Izgradnjom RHE Bistrica Srbija bi povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz potencijala vode, a to je korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje strujom kada je potrebno, čak i kada obnovlјivi izvori energije poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni”, naveo je on.

Popadić je istakao i da su definisani projekti za investiranje u nove proizvodne kapacitete, a to su elektrane na solar i vetar, nove hidro i gasne elektrane, snage oko 3,4 GW.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) Dušan Živković kazao je da je više od 40 godina RHE Bajina Bašta “zlatna rezerva” za sve trenutke kada nedostaje električne energije Srbiji.

On je naglasio da je zbog toga RHE Bistrica jedan od strateških projekata Srbije i EPS-a jer će omogućiti sigurno snabdevanje koristeći maksimalno resurse kojima Srbija raspolaže

“Posebno je važna jer se očekuje dalјe povećanje učešća promenjivih obnovlјivih izvora energije od možda najznačajnijeg resursa koje planeta ima,Sunca. Izvesno je da će biti potrebni novi kapaciteti koji će omogućiti balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona, a to omogućavaju RHE”, kazao je Živković.

Prema njegovim rečima projekat RHE Bistrica imaće i komercijalnu notu u smislu unapređenja poslovanja i profirtabilnostui EPS-a.

“Ovaj projekat uticaće i na finansijski aspekat EPS portfelјa i to kroz povećanu fleksibilnost i kroz nove usluge koje će se pojaviti na tržištu, a sve to je klјučan interes za srpsku elektroprivredu”, istakao je Živković.

Današnju konferenciju o značaju izgradnje RHE Bistrica i Đerdap 3 organizovao je portal Energija Balkana u saradnji sa EPS-om i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Investiciono ulaganje u RHE Bistrica je 2011. godine procenjeno na 550 miliona evra, a u 2021. je množenjem sa 1,25 došlo do količnika troška gradnje i instalisane snage od 1.011 evra po kW.

Prema ranijim podacima, Zakonom o budžetu za 2023. predviđeno je da se za gradnju RHE Bistrica mogu izdati državne garancije u vrednosti od 600 miliona evra, i to domaćim i stranim poslovnim bankama, a prema ranijim procenama EPS, RHE Bistrica bi mogla da bude puštena u rad do 2031. godine.

Bistrica djerdap3 Hidroelektrana

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024