Francuski gradić svoje GROBLJE pretvara u izvor SOLARNE ENERGIJE

Foto: St Joachim township

Francuski gradić Saint-Joachim iznad svog groblja postavlja fotonaponsku elektranu koja će od sledećeg leta čistom električnom energijom ravnomerno napajati jedan deo njegovih domaćinstava.

Zahvaljujući ovom neobičnom projektu, nova solarna elektrana sa 5000 fotonaponskih panela i snagom od 1,3 MW uskoro će biti postavljena iznad groblja, i to na nadstrešnici površine 5000 m². To je prvi projekat ove vrste u Francuskoj, a pokrenula ga je lokalna samouprava kako bi osim proizvodnje čiste električne energije rešila problem poplavljivanja groblja.

Naime, nakon velikih padavina u zimskim mesecima na groblju se često zadržavaju velike količine vode, a nadstrešnicom će se omogućiti prikupljanje kišnice i njeno korišćenje za zalivanje fudbalskog igrališta i drugih zelenih površina u susednom sportskom centru. Ideja o natkrivanju lokalnog groblja nije povezana sa projektom izgradnje fotonaponske elektrane. Kada je početkom 1970-ih doneta odluka o izgradnji novog groblja, odabrano je zemljište istočno od ostrva na kojem se nalazi Saint-Joachim, a ono je spušteno i do šest metara ispod nadmorske visine. S obzirom na to da se ovaj gradić nalazi usred močvarnog područja, severno od ušća reke Loare, ubrzo se pojavio problem poplavljivanja groblja. Kako bi isušivanje tla bilo previše zahtevno, predloženo je natkrivanje groblja. Korišćenje obnovljivih izvora energije u Saint-Joachimu nije novost jer su prvi solarni paneli na gradskim krovovima postavljeni još 2012. godine, a solarna elektrana nalazi se i na susednom ostrvu nasuprot groblja, kao i na krovu obližnjeg sportskog centra.

Kada je 2021. godine predložen projekat izgradnje solarne elektrane na nadstrešnici iznad groblja, lokalna samouprava odlučila ga je ponuditi građanima.

Solarna nadstrešnica kao zajednički izvor obnovljive energije

Iako se lokacija nove solarne elektrane ističe kao najupečatljiviji deo ovog solarnog projekta, još je zanimljiviji način na koji će se raspodeliti proizvedena električna energija. Éric Broquaire, stanovnik Saint-Joachima i predsednik udruženja Brièr’Energie, pokrenuo je ideju o zajedničkom projektu sa građanima koji će u njemu moći učestvovati za iznos od samo pet evra. Čak 97 procenata od ukupno 4000 stanovnika Saint-Joachima podržalo je projekat izgradnje nove solarne elektrane, a njih 420 dosad se prijavilo za učešće u projektu. Za navedeni iznos od pet evra oni će imati udeo u proizvedenoj energiji, a očekuje se da će broj zainteresovanih dodatno porasti. Ovog proleća, tačnije 18. marta 2024, počela je instalacija prototipa na delu groblja površine 180 m² kako bi se dobila jasnija predstava o izgledu nadstrešnice.

Kako će funkcionisati raspodela električne energije

Uz prosečno dvočlano domaćinstvo u Saint-Joachimu, 1000 priključaka na električnu mrežu odgovara opsluživanju najmanje 2000 ljudi. Kada bi nova solarna elektrana u potpunosti zadovoljila potrebe najbližih domaćinstava, pokrivala bi oko 20 procenata domaćinstava ili 800 stanovnika. Raspodela proizvedene električne energije, međutim, zahteva novu metodu zasnovanu na algoritmu koji se mora izgraditi od nule.

„Fizički nije moguće individualno raspodeliti električnu energiju. Umesto toga, pratiće se 30-minutna očitanja potrošača i solarne nadstrešnice, a na kraju svakog meseca francuski mrežni operater Enedis utvrdiće koliko odbitaka pripada svakom učesniku projekta.“ – kazao je za Euronews Green Éric Broquaire.

U Brièr’Energieu procenjuju kako će domaćinstva na svojim godišnjim računima za struju u proseku uštedeti od 150 do 250 evra. Nadstrešnica će biti poluprozirna kako bi propuštala svetlost, što će se omogućiti korišćenjem posebne vrste solarnih panela.

Opština Saint-Joachim će u potpunosti finansirati postavljanje solarne elektrane iznosom od 3,35 miliona evra, koristeći sredstva od prošlogodišnjeg povećanja poreza na imovinu od sedam procenata.

„Solarno groblje“ u Saint-Joachimu trebalo bi početi proizvoditi jeftinu i čistu električnu energiju u leto 2025. godine.

Francuska groblje solarna energija

Preporučeno

Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2040: Očekivani kapacitet solarnih i vetroelektrana skoro 11 GW

Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2040: Očekivani kapacitet solarnih i vetroelektrana skoro 11 GW

Jul. 26, 2024
U Maroku u samo jednom gradu umro 21 čovek za 24 sata – od vrućine

U Maroku u samo jednom gradu umro 21 čovek za 24 sata – od vrućine

Jul. 26, 2024
Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj

Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj

Jul. 26, 2024
Puštene u rad prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini

Puštene u rad prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini

Jul. 26, 2024
Solarna energija biće pristupačnija i efikasnija, postaće sastavni deo života

Solarna energija biće pristupačnija i efikasnija, postaće sastavni deo života

Jul. 25, 2024