Francuska zbog visokih temperatura ograničava proizvodnju u nuklearnim elektranama: Kako će to uticati na cenu električne energije?

Nuklearni operator EDF je saopštio da se očekuje ograničenje proizvodnje u dve nuklearne elektrane u istočnoj Francuskoj zbog visokih temperatura koje se prognoziraju.

Vruće vreme će verovatno prepoloviti raspoloživo snabdevanje energijom iz elektrane Bugey od 13. jula i elektrane Saint Alban od 16. jula, izjavio je operator.

Međutim, proizvodnja će biti najmanje 1,8 GW u Bugey-u i 1,3 GW u Saint Alban-u kako bi se ispunili zahtevi mreže, i može se menjati prema potrebama mreže.

Da li će visoke temperature povećati cenu energije?

Analitičar Kpler-a, Emeric de Vigan, rekao je da će ova ograničenja verovatno imati malo efekta na stvarnu proizvodnju. Ograničenja će biti samo vikendom ili u podne kada je proizvodnja solara najveća, pa će uticaj na cene električne energije biti mali.

Međutim, on je istakao da će se situacija pratiti u narednim nedeljama, s obzirom da su ograničenja uvedena neobično rano.

Temperature vode u elektrani Bugey već su premašile početni prag za ograničenja 9. jula. Prema podacima kompanije Refinitiv, očekuje se da će temperature dostići vrhunac sledeće nedelje, a zatim ponovo pasti.

– Francuska trenutno izvozi velike količine struje – ograničenja snabdevanja pojedinačnih nuklearnih jedinica neće imati isti efekat kao prošle godine – izjavila je analitičarka kompanije Refinitiv, Natali Gerl.

Podaci pokazuju da reka Garona na jugu Francuske ima najveći potencijal za kritično zagrevanje, ali je elektrana Golfeh trenutno van mreže zbog održavanja do sredine avgusta.

 (Ograničenja) su se očekivala i verovatno će se dešavati češće – izjavio je aktivista organizacije Greenpeace, Roger Spautz.

Foto: Shutterstock

– Vlasti moraju da se pridržavaju postojećih propisa o ispuštanju vode. Inače, ekosistemi će biti još više pogođeni – dodao je.

Šta EDF preduzima da se prilagodi vrućini?

Portparol kompanije EDF izjavio je da se kompanija obavezala da prilagodi svoje postrojenje klimatskim promenama. Dodali su da su gubici zbog visokih temperatura reka od 2000. godine bili samo 0,3% od godišnje proizvodnje električne energije.

Nuklearni operator je prethodno izjavio da je studija koju je sproveo pokazala da prošlogodišnje visoke temperature nisu imale uticaja na biodiverzitet.

Međutim, studija koju je sproveo francuski regulator nuklearne energije, ASN, pokazala je blagi rast populacija algi i planktona oko elektrane Bugey tokom toplotnog talasa. Populacije riba su takođe bile pogođene tokom jeseni u elektrani Saint Alban.

Regulator je naveo da je trenutno nemoguće razlikovati uticaj povećanih limita u odnosu na druge ekološke efekte toplotnog talasa, ali da nastavlja da prati rečnu biosferu.

Francuska globalno zagrevanje klimatske promene nuklearne elektrane

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024