Evropski parlament usvojio pravila za suzbijanje prevara u medu: Evo kako će im to poći za rukom

Foto: Shutterstock

Evropski parlament je danas glasao za poboljšanje informacija potrošača o određenim namirnicama za „doručak“, uključujući veću transparentnost u označavanju porekla meda, nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim sadržajem šećera i povećan sadržaj voća u džemovima.

Parlament je skoro jednoglasno odobrio reviziju četiri takozvane „direktive o doručku“, uvedene 1999-2001, kako bi se postavila zajednička pravila o marketinškim standardima za određenu hranu.

Sa 622 glasa za, devet protiv i deset uzdržanih, poslanici iz celog političkog spektra dali su priznanje sporazumu koji su pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta postigli 30. januara kako bi pomogli potrošačima da donesu odluke na osnovu informacija.

– Ove inicijative će obezbediti da potrošači budu bolje informisani i da su i pčelari i potrošači bolje zaštićeni od falsifikovanog meda – rekao je izvestilac o predmetu, austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Aleksander Bernhuber (Evropska narodna partija), nakon glasanja.

U cilju suzbijanja prevara u hrani, nova pravila nalažu da mešavine meda moraju da na etiketi tegle navedu zemlju porekla i procenat svake od njih. Države članice mogu ograničiti objavljivanje procenta na četiri najveća udela.

Ranije su mešavine meda različitog porekla bile manje transparentne i označavane su kao „mešavina meda iz zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU“, „mešavina meda poreklom iz EU“ ili „mešavina meda koja nije poreklom iz EU“. .

Evropska komisija je u aprilu 2023. predstavila predlog za povećanje transparentnosti u medu i drugim prehrambenim proizvodima, nakon što je studija otkrila da je 46 odsto meda uvezenog u EU osumnjičeno da nije u skladu sa zakonodavstvom bloka.

Zakon će biti zvanično usvojen kada Savet da zeleno svetlo, u narednim nedeljama.

U međuvremenu, kako bi odgovorili na sve veću potražnju za proizvodima „sa smanjenim sadržajem šećera“, nova pravila su postavila tri nove kategorije za voćne sokove: „voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera“, „voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera iz koncentrata“ i „koncentrovani smanjeni šećer voćni sok”.

Operaterima hrane će takođe biti dozvoljeno da koriste voćni sok sa etiketom kada sadrži „samo šećere koji se javljaju u prirodi“.

Za voćne džemove, minimalni sadržaj voća u džemovu biće povećan sa 350 na 450 grama po kilogramu za džemove i sa 450 na 500 grama za ekstra džemove.

Revidirana pravila takođe uključuju dozvoljavanje upotrebe tretmana za proizvodnju dehidriranih mlečnih proizvoda bez laktoze.

Evropski parlament med šećer

Preporučeno

Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2040: Očekivani kapacitet solarnih i vetroelektrana skoro 11 GW

Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2040: Očekivani kapacitet solarnih i vetroelektrana skoro 11 GW

Jul. 26, 2024
U Maroku u samo jednom gradu umro 21 čovek za 24 sata – od vrućine

U Maroku u samo jednom gradu umro 21 čovek za 24 sata – od vrućine

Jul. 26, 2024
Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj

Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj

Jul. 26, 2024
Puštene u rad prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini

Puštene u rad prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini

Jul. 26, 2024
Solarna energija biće pristupačnija i efikasnija, postaće sastavni deo života

Solarna energija biće pristupačnija i efikasnija, postaće sastavni deo života

Jul. 25, 2024