Evropski parlament usvojio pravila za suzbijanje prevara u medu: Evo kako će im to poći za rukom
![Foto: Shutterstock](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_1154390287-scaled.jpg)
Evropski parlament je danas glasao za poboljšanje informacija potrošača o određenim namirnicama za „doručak“, uključujući veću transparentnost u označavanju porekla meda, nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim sadržajem šećera i povećan sadržaj voća u džemovima.
Parlament je skoro jednoglasno odobrio reviziju četiri takozvane „direktive o doručku“, uvedene 1999-2001, kako bi se postavila zajednička pravila o marketinškim standardima za određenu hranu.
Sa 622 glasa za, devet protiv i deset uzdržanih, poslanici iz celog političkog spektra dali su priznanje sporazumu koji su pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta postigli 30. januara kako bi pomogli potrošačima da donesu odluke na osnovu informacija.
– Ove inicijative će obezbediti da potrošači budu bolje informisani i da su i pčelari i potrošači bolje zaštićeni od falsifikovanog meda – rekao je izvestilac o predmetu, austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Aleksander Bernhuber (Evropska narodna partija), nakon glasanja.
U cilju suzbijanja prevara u hrani, nova pravila nalažu da mešavine meda moraju da na etiketi tegle navedu zemlju porekla i procenat svake od njih. Države članice mogu ograničiti objavljivanje procenta na četiri najveća udela.
Ranije su mešavine meda različitog porekla bile manje transparentne i označavane su kao „mešavina meda iz zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU“, „mešavina meda poreklom iz EU“ ili „mešavina meda koja nije poreklom iz EU“. .
Evropska komisija je u aprilu 2023. predstavila predlog za povećanje transparentnosti u medu i drugim prehrambenim proizvodima, nakon što je studija otkrila da je 46 odsto meda uvezenog u EU osumnjičeno da nije u skladu sa zakonodavstvom bloka.
Zakon će biti zvanično usvojen kada Savet da zeleno svetlo, u narednim nedeljama.
U međuvremenu, kako bi odgovorili na sve veću potražnju za proizvodima „sa smanjenim sadržajem šećera“, nova pravila su postavila tri nove kategorije za voćne sokove: „voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera“, „voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera iz koncentrata“ i „koncentrovani smanjeni šećer voćni sok”.
Operaterima hrane će takođe biti dozvoljeno da koriste voćni sok sa etiketom kada sadrži „samo šećere koji se javljaju u prirodi“.
Za voćne džemove, minimalni sadržaj voća u džemovu biće povećan sa 350 na 450 grama po kilogramu za džemove i sa 450 na 500 grama za ekstra džemove.
Revidirana pravila takođe uključuju dozvoljavanje upotrebe tretmana za proizvodnju dehidriranih mlečnih proizvoda bez laktoze.
Preporučeno
![Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2040: Očekivani kapacitet solarnih i vetroelektrana skoro 11 GW](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/3d-solar-pannels-project-energy-saving-scaled.jpg)
Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2040: Očekivani kapacitet solarnih i vetroelektrana skoro 11 GW
![U Maroku u samo jednom gradu umro 21 čovek za 24 sata – od vrućine](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/morocco-4737032_1280.jpg)
U Maroku u samo jednom gradu umro 21 čovek za 24 sata – od vrućine
![Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/young-man-speaking-smartphone-nature-scaled.jpg)
Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj
![Puštene u rad prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/Screenshot-from-2024-07-26-08-35-55.png)
Puštene u rad prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini
![Solarna energija biće pristupačnija i efikasnija, postaće sastavni deo života](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/ai-generated-8897488_1280.jpg)