Evropski parlament usvojio pravila za suzbijanje prevara u medu: Evo kako će im to poći za rukom

Foto: Shutterstock

Evropski parlament je danas glasao za poboljšanje informacija potrošača o određenim namirnicama za „doručak“, uključujući veću transparentnost u označavanju porekla meda, nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim sadržajem šećera i povećan sadržaj voća u džemovima.

Parlament je skoro jednoglasno odobrio reviziju četiri takozvane „direktive o doručku“, uvedene 1999-2001, kako bi se postavila zajednička pravila o marketinškim standardima za određenu hranu.

Sa 622 glasa za, devet protiv i deset uzdržanih, poslanici iz celog političkog spektra dali su priznanje sporazumu koji su pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta postigli 30. januara kako bi pomogli potrošačima da donesu odluke na osnovu informacija.

– Ove inicijative će obezbediti da potrošači budu bolje informisani i da su i pčelari i potrošači bolje zaštićeni od falsifikovanog meda – rekao je izvestilac o predmetu, austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Aleksander Bernhuber (Evropska narodna partija), nakon glasanja.

U cilju suzbijanja prevara u hrani, nova pravila nalažu da mešavine meda moraju da na etiketi tegle navedu zemlju porekla i procenat svake od njih. Države članice mogu ograničiti objavljivanje procenta na četiri najveća udela.

Ranije su mešavine meda različitog porekla bile manje transparentne i označavane su kao „mešavina meda iz zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU“, „mešavina meda poreklom iz EU“ ili „mešavina meda koja nije poreklom iz EU“. .

Evropska komisija je u aprilu 2023. predstavila predlog za povećanje transparentnosti u medu i drugim prehrambenim proizvodima, nakon što je studija otkrila da je 46 odsto meda uvezenog u EU osumnjičeno da nije u skladu sa zakonodavstvom bloka.

Zakon će biti zvanično usvojen kada Savet da zeleno svetlo, u narednim nedeljama.

U međuvremenu, kako bi odgovorili na sve veću potražnju za proizvodima „sa smanjenim sadržajem šećera“, nova pravila su postavila tri nove kategorije za voćne sokove: „voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera“, „voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera iz koncentrata“ i „koncentrovani smanjeni šećer voćni sok”.

Operaterima hrane će takođe biti dozvoljeno da koriste voćni sok sa etiketom kada sadrži „samo šećere koji se javljaju u prirodi“.

Za voćne džemove, minimalni sadržaj voća u džemovu biće povećan sa 350 na 450 grama po kilogramu za džemove i sa 450 na 500 grama za ekstra džemove.

Revidirana pravila takođe uključuju dozvoljavanje upotrebe tretmana za proizvodnju dehidriranih mlečnih proizvoda bez laktoze.

Evropski parlament med šećer

Preporučeno

Zagađenje vazduha najveća ekološka briga građana Zapadnog Balkana

Zagađenje vazduha najveća ekološka briga građana Zapadnog Balkana

Dec. 11, 2025
U Kragujevcu prijave za sufinansiranje mera energetske sanacije od 24. decembra

U Kragujevcu prijave za sufinansiranje mera energetske sanacije od 24. decembra

Dec. 10, 2025
Ministarka Pavkov: Zamenom kotlova u Velikom Gradištu unapređujemo kvalitet vazduha

Ministarka Pavkov: Zamenom kotlova u Velikom Gradištu unapređujemo kvalitet vazduha

Dec. 10, 2025
Ministarka Đedović Handanović: Srbija ima viziju dekarbonizacije, ali još ćemo koristiti termoelektrane

Ministarka Đedović Handanović: Srbija ima viziju dekarbonizacije, ali još ćemo koristiti termoelektrane

Dec. 09, 2025
Premijer Macut: Zelena Srbija, zdrava hrana i ekološki osvešćeni mladi formula za budućnost

Premijer Macut: Zelena Srbija, zdrava hrana i ekološki osvešćeni mladi formula za budućnost

Dec. 09, 2025