Evropa, SAD, Kina: Gde je instalirano najviše energije vetra i sunca 2023?

Foto: Shutterstock

Ove godine je zabeležena rekordna solarna proizvodnja i „velika promena“ u proizvodnji baterija.

Predvođen novom solarnom energijom, svet je dodao obnovljivu energiju vrtoglavom brzinom 2023.

Ako se pojača, ovaj trend će pomoći Zemlji da se okrene od fosilnih goriva i spreči ozbiljno globalno zagrevanje i njegove posledice.

Čista energija je sada često najjeftinija opcija, objašnjavajući deo rasta. Nacije su takođe usvojile politike koje podržavaju obnovljive izvore energije, a neki se pozivaju na zabrinutost za energetsku bezbednost, navodi Međunarodna agencija za energiju. Ovi faktori su se suprotstavili visokim kamatnim stopama i upornim izazovima u nabavci materijala i komponenti na mnogim mestima.

IEA je predvidela da će 2023. godine biti dodato više od 440 gigavata obnovljive energije, više od celokupnog instalisanog kapaciteta Nemačke i Španije zajedno. Evo pogleda na godinu u solaru, vetru i baterijama.

Rekordna godina za solarnu energiju

Prema Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju (IEA), Kina, Evropa i SAD su postavile rekorde za solarne instalacije za jednu godinu.

Kineski dodaci bili su manji od onih u svim drugim zemljama, negde između 180 i 230 gigavata, u zavisnosti od toga kako se ispadnu projekti na kraju godine. Evropa je dodala 58 gigavata – rast od 40 odsto u odnosu na 2022.

Solarna energija je sada najjeftiniji oblik električne energije u većini zemalja. Cene solarnih panela pale su za neverovatnih 40 do 53 odsto u Evropi između decembra 2022. i novembra 2023. i sada su na rekordno niskim nivoima.

– Posebno u Evropi, bila je vrtoglavom brzinom proširenja primene – kaže Majkl Tejlor, viši analitičar u Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju (IRENA).

Kada budu objavljeni konačni brojevi za 2023. godinu, očekuje se da će solarna energija premašiti hidroenergiju u ukupnom kapacitetu na globalnom nivou, ali za stvarnu proizvedenu električnu energiju, hidroenergija će još neko vreme voditi jer može proizvoditi 24 sata dnevno.

U Sjedinjenim Državama Kalifornija i dalje ima najviše solarne energije, a slede Teksas, Florida, Severna Karolina i Arizona.

I državni i savezni podsticaji imali su veliki uticaj na solarni rast u SAD, kaže Daniel Bresette, predsednik Instituta za proučavanje životne sredine i energije, neprofitne organizacije za obrazovanje i politiku.

Uprkos uspehu solarne energije u 2023., postoje prepreke. Došlo je do nedostatka transformatora, kaže Breset, dok su kamatne stope porasle.

U SAD je takođe rasla proizvodnja solarne energije.

– Videli smo uticaj Zakona o smanjenju inflacije u smislu podsticanja investicija… Više od 60 solarnih proizvodnih pogona je najavljeno tokom prošle godine – kaže Abigejl Ros Hoper, predsednica i izvršna direktorka Udruženja za industriju solarne energije.

Do kraja 2023. godine, svet će dodati dovoljno energije vetra za napajanje skoro 80 ​​miliona domova, što će ovo učiniti rekordnom godinom.

Kao i kod solarne energije, većina rasta, ili više od 58 gigavata, dodata je u Kini, prema istraživanju Vood Mackenzie-a. Kina je na putu da nadmaši svoj ambiciozni cilj za 2030. godinu od 1.200 gigavata solarne i vetroelektrane u komunalnom obimu pet godina prije roka ako se svi planirani projekti izgrade, navodi Global Energi Monitor.

Kina je bila jedno od retkih rastućih tržišta ove godine za vetar, prema Globalnom savetu za energiju vetra. Brže izdavanje dozvola i druga poboljšanja na ključnim tržištima kao što su Nemačka i Indija takođe su pomogla da se doda više energije vetra. Ali instalacije su u Evropi smanjene za 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Vood Mackenzie.

Kratkoročni izazovi kao što su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i povećani troškovi građevinskog materijala primorali su neke proizvođače vetra na okeanu da ponovo pregovaraju ili čak otkažu ugovore o projektu, a neke kopnene investitore da odlože projekte do 2024. ili 2025. godine.

Usred stalnog nastojanja da se transport učini manje štetnim po klimu, trend električnih vozila se globalno ubrzao 2023. godine, a očekuje se da će jedan od pet prodatih automobila ove godine biti električni, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. To je takođe značilo da je to bila još jedna baner godina za baterije.

Više od 43,4 milijarde dolara (39 milijardi evra) potrošeno je na proizvodnju baterija i recikliranje baterija samo u SAD ove godine, uglavnom zahvaljujući Zakonu o smanjenju inflacije, prema Atlas Public Policy. Ovo stavlja SAD u ravnopravnije uslove sa Evropom, ali i dalje iza Kine.

Što se tiče velikih fabrika baterija, nazvanih gigafabrika, SAD i Evropa su imale po 38 u radovima do kraja novembra, prema Benchmark Mineral Intelligence-u. Ali Kina je imala 295 u radu.

Industrija je nastavila da istražuje različite načine pravljenja baterija bez mnogo zavisnosti od štetnih materijala, kao i načine da komponente postanu održivije, a industrija reciklaže baterija je napredovala, kažu stručnjaci.

Cena ključnih sirovina za baterije, uključujući litijum, takođe je značajno opala, kaže viši analitičar Benchmark-a Evan Hartli.

 

energija vetra oie solarna energija

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024