EPS i Vetrozelena potpisale ugovor o tržišnoj premiji i otkupu struje

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović prisustovala je danas potpisivanju Ugovora o tržišnoj premiji i Ugovora o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između Elektroprivrede Srbije AD i Vetrozelena d.o.o. i istakla da će takvi ugovori obezbediti više zelene energije i povećati sigurnost snabdevanja.

– Naš cilj je što veća sigurnost snabdevanja električnom energijom za naše građane, da imamo što više zelena energije i da imamo najbolju moguću i najnižu cenu snabdevanja – rekla je Đedovićeva.

Ona ističe da smo danas bliže tom cilju, kao i da smo ga u dobroj meri već ostvarili, bar kada je reč o prvoj vetroelektrani.

– Novu zelenu energiju moći će da dobije oko 180.000 građana naše zemlje – rekla je ministarka.

Đedović Handanović procenjuje da će godišnji prihod od ovih aukcija iznositi između 12 i 28 miliona evra.

– To su značajna sredstva pored svih onih koristi koje su nam aukcije donele, a to je preko milijardu evra novih investicija u zelene MW – rekla je ona.

Najavila je i da će država nastaviti da podstiče privatne investicije, ali sa EPS-om, kao aktivnim učesnikom u tom procesu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković rekao je da je potpisivanje prvog ugovora o otkupu električne energije i izradi vetroelektrane prekretnica u povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije.

– Elektroprivreda Srbije je posvećena investicijama i građenju elektrana posvećenih obnovljivim izvorima energije i na ovaj način menjamo i jačamo naš proizvodni portfolio – kaže Živković.

Ovaj ugovor je potvrda da je Srbija pouzdan partner za investitore i zelenu energiju.

– Aukcije su pravi put za razvoj sektora obnovljive energije. Važno je istaći da će EPS po završetku izgradnje vetroparka, snage 291 MW, preuzimati svu proizvedenu električnu energiju, a cena otkupa i balansiranja je određena tržišnim principima, što će EPS-u omogućiti nastavak proces komercijalizacije – rekao je Živković.

On je najavio početak rada vetroelektrane u prvom kvartalu 2025. godine kada bi trebalo da dobijemo prve zelene MW sate iz ove elektrane.
Potpredsednica CWP Srbija Maja Turković rekla je da je ovo najveći pojedinačni ugovor koji su zaključili jedan proizvođač električne energije i EPS.

– Ovo je veliki iskorak za celokupni sektor elektroprivrede Srbije. Sva proizvedena energija unutar elektrane Vetrozelena ostaće unutar Srbije i to će doprineti stabilnosti snabdevanja krajnjih korisnika. Izuzetno smo zadovoljni što smo pioniri energetske tranzicije u Srbiji – rekla je Turkovićeva.

Ona ističe da je ponosna na partnerstvo sa kompanijom Power China Resources, sa kojom su se udružili u aprilu ove godine.

– Sigurni smo da će ovakve zajedničke aktivnosti dodatno učvrstiti sjajne bilateralne odnose između Srbije i Kine – rekla je Turkovićeva.

Potpredsednik Power China Resources Hi Šiu rekao je da je ovo najveći projekat koji se tiče obnovljive energije u Srbiji i prvi ovakav projekat u kojem će kineske kompanije investirati u Srbiju.

– Odlučni smo da svoje najbolje resurse upotrebimo kako bi Power China Resources mogla od ovog projekta da napravi najsjajniji primer rad u sektoru obnovljivih izvora energije – rekao je Hi Šiu.

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike sproveli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije – vetroelektrane (400 MW) i solarne elektrane (50 MW) koje su najveće odjednom sprovedene aukcije u regionu Zapadnog Balkana i prve aukcije u okviru trogodišnjeg plana podsticaja kroz koji će se obezbediti ukupno 1.300 MW iz zelene energije.

Na ovim aukcijama “Vetrozelena d.o.o” dostavila je najnižu ponudu sa cenom 64,48 €/MWh za 210 MW kapaciteta.

EPS oie potpisan ugovor Vetrozelena

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024