Ekološki poduhvat: Švedska predvodi sa “najvećim drvenim gradom na svetu”!

Foto: Shutterstock

U glavnom gradu Švedske, Stokholmu, planira se izgradnja najvećeg “drvenog grada” na svetu.

Ovaj inovativni projekat trebalo bi da bude završen za četiri godine i predstavljaće spoj moderne arhitekture i ekoloških principa.

Koncept ovog područja nazvan je “petominutni grad”, što znači da će radna mesta, kuće, objekti za slobodno vreme i ostali sadržaji biti smešteni na razdaljini koja se može preći za samo pet minuta hoda.

Projekat, poznat kao “Stokholm vud siti (Stockholm Wood City)”, imaće čak sedam hiljada kancelarijskih prostorija i dve hiljade domova i biće smešten na jugoistoku grada.

U saopštenju za javnost se ističe da će pružiti živo i urbano okruženje sa raznovrsnom kombinacijom radnih mesta, stanova, restorana i prodavnica.

Kompleks će se prostirati na površini od 250.000 kvadratnih metara, a investitori ga opisuju kao “najveći svetski poznati građevinski projekat od drveta”.

Ova ambiciozna građevinska investicija nalazi se u Sikli, kvartu koji već ima više od četiristo kompanija koje će dobiti novu, inovativnu okolinu za svoje poslovanje.

Očekuje se da će “Stokholm vud siti” postati izuzetan primer održive gradnje koja spaja modernu urbanost sa poštovanjem prema prirodi.

Drvo sve više postaje održiva alternativa betonu i čeliku u građevinskoj industriji, a koncept “drvenih gradova” već se primenjuje u nekim zemljama poput Norveške, Švajcarske i Australije.

Međutim, Švedska planira da nadmaši sve dosadašnje poduhvate ovog tipa, gradeći “najveći drveni grad na svetu”, nazvan “Stokholm vud siti”.

Sličan projekat već postoji u Singapuru, gde je otvorena najveća drvena zgrada u Aziji – univerzitetski studentski grad od 150.000 kvadratnih metara.

Međutim, “Stokholm vud siti” će biti veći od ovog poduhvata.

Iako postoje stručnjaci koji izražavaju zabrinutost zbog mogućih požara u drvenim zgradama, zagovornici ovakvih projekata tvrde da drvo gori relativno sporo i predvidivo, što ga čini sigurnijim od nekih tradicionalnih čeličnih konstrukcija.

Jedna od prednosti drvenih zgrada je da drvo “zaključava” ugljen-dioksid, odnosno apsorbuje ga iz vazduha i skladišti unutar materijala umesto da ga oslobađa u atmosferu.

Takođe, drvene zgrade pružaju bolji kvalitet vazduha u zatvorenim prostorima.

Osim toga, gradnja nebodera od drveta može značajno smanjiti emisiju ugljen-dioksida u odnosu na klasične građevinske materijale.

“Stokholm vud siti” će biti jedinstvena kombinacija savremenih građevinskih tehnologija i ekoloških principa, što ga čini ambicioznim projektom koji bi mogao postaviti nove standarde u održivoj gradnji.

Prema studiji objavljenoj prošle godine u časopisu “Nejčer (Nature)”, izgradnja drvenih zgrada srednje visine kojima bi se smestilo 90% stanovnika grada u periodu od 2023. do 2100. godine mogla bi smanjiti emisije ugljen-dioksida za čak 106 gigatona.

Ovo predstavlja značajno smanjenje u odnosu na trenutne globalne emisije od oko 40 gigatona godišnje.

Za sprovođenje ovakve transformacije, neophodno je osigurati održive drvne plantaže kako bi se izbeglo krčenje postojećih šuma.

S’ obzirom na to da je gotovo 70% teritorije Švedske pokriveno šumama, veruje se da će se pronaći odgovarajuća rešenja i inovacije za ovaj ambiciozni projekat.

Izgradnja nekretnina ima značajan ekološki otisak i odgovorna je za gotovo 40% globalnih emisija štetnih gasova, prema konsultantskoj firmi Mekinsi.

Cilj projekta “Stokholm vud siti” je biti “katalizator za inovacije” i inspiracija za druge investitore, arhitekte i građevinske kompanije.

Prve zgrade u ovom revolucionarnom projektu, koje projektuju arhitektonske firme “2White Arkitekter” i “Henning Larsen”, planirane su da budu završene do 2027. godine.

Ova ambiciozna ideja donosi nadu u održivu i ekološki odgovornu budućnost gradnje.

beton čelik Drveni grad Švedska ugljen dioksid

Preporučeno

Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Jul. 08, 2024
Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Jul. 08, 2024
Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Jul. 08, 2024
Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Jul. 08, 2024
Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Jul. 08, 2024