EEA: Zbog klimatskih promena povećana izloženost štetnim toksinima

Zbog rasta temperature usled klimatskih promena ljudi su više izloženi takozvanim mikotoksinima, prirodnim toksinima koje proizvode gljive koje se nalaze u određenoj hrani, stočnoj hrani i usevima, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).
Toplija i vlažnija klima u delovima Evrope dovodi do povećane rasprostranjenosti mikotoksina koji predstavljaju značajan rizik po zdravlje.
“Klimatske promene menjaju ponašanje i distribuciju gljivica, potencijalno povećavajući rizik od izloženosti ovim toksinima. Povećane padavine, poplave i erozija zemljišta takođe mogu preneti ove toksine iz zemljišta u reke i podzemne vode”, navodi se u saopštenju.
Toksini gljivica mogu poremetiti hormone, oslabiti imuni sistem, oštetiti jetru i bubrege, povećati rizik od pobačaja i biti karcinogeni, saopštila je EEA.
Određene grupe su u većem riziku od izlaganja mikotoksinima, a posebno su ranjive bebe i deca do tri godine, kao i trudnice i poljoprivrednici.
Ljudi mogu da unesu ove toksine konzumiranjem kontaminirane hrane, posebno žitarice i proizvode od žitarica, kroz vodu za piće zagađenu poljoprivrednim oticanjima ili udisanjem kod ljudi koji rade na usevima.
“Ekstremni vremenski događaji, kao što su obilne padavine ili dugotrajne suše, povećavaju stres kojem su biljke izložene, čineći žitarice, posebno kukuruz, ranjivijim na gljivične infekcije i kontaminaciju mikotoksinima”, navodi se u saopštenju EEA.
Dodaje se da povećana kontaminacija useva može dovesti do nižih prinosa, time i do ekonomskih gubitaka, kao i do povećane upotrebe fungicida.
Preporučeno

Mini-nuklearke – rešenja za energetski deficit u Hrvatskoj

Ministarka Vujović: Želimo da program čvrstog otpada rešimo po nasavremenijim standardima

INTERVJU – Žolt Harfaš: Nuklearne elektrane garantuju sigurnost snabdevanja i stabilnost cena

Lideri u solarnoj energiji u Evropi
