E-cigarete u ekološkoj krizi: Materijali poput litijuma i plastike postaju pretnja!

Foto: Shutterstock

Tri četvrtine ljudi u Velikoj Britaniji kažu da ne recikliraju svoje elektronske cigarete (vape), koje sadrže koktel dragocenih i opasnih materijala.

Elektronske cigarete su poslednjih godina osvojile Veliku Britaniju, sa poplavom različitih varijanti koje se prodaju na glavnoj ulici.

Nijedno društveno okupljanje u 2023. godini nije potpuno bez nekoga ko puši u uglu malu tubicu koja miriše na višnju.

Iako se reklamiraju kao zdravija alternativa pušenju duvana, sve su veće zabrinutosti zbog zdravstvenih i ekoloških posledica korišćenja vape-a.

Prema studiji organizacije za reciklažu elektronskog otpada Material Focus, više od 1,3 miliona jednokratnih vape uređaja baca se u Britaniji svake nedelje.

Zagađenje od vape-a trenutno je ogroman problem za okolinu – kaže Kwok Yan Man, izvršni direktor neprofitne organizacije Green Wings Project.

-Jednokratne e-cigarete sadrže dragocene materijale poput aluminijuma, litijuma i nerđajućeg čelika – sve materijale koji se mogu koristiti za druge svrhe, poput izrade automobila. Takođe su prekriveni plastikom – dodaje on.

Dok regulatori pokušavaju uhvatiti korak sa ovim složenim novim oblikom otpada, evo šta je već preduzeto u pokušaju da se reši ovaj problem.

Da li će Velika Britanija zabraniti vape-ove?

Vlada Velike Britanije će predložiti planove za rešavanje problema otpada od vape-a pre kraja godine, kao deo šire reforme propisa o e-otpadu.

Iako postoji nešto entuzijazma za zabranu jednokratnih vape uređaja među poslanicima (poseban zakon o tome trenutno prolazi kroz Donji dom parlamenta), vlada verovatno neće ići do kraja u prepravljanju propisa o električnom i elektronskom otpadu (WEEE).

Verovatnije je da će biti donete nove mere kako bi se proizvođači podstakli da bolje dizajniraju svoje proizvode i plaćaju za njihovo recikliranje.

To bi moglo dovesti do povećanja upotrebe punjivih vape uređaja.

-Proizvođači, uvoznici i trgovci jednokratnih vape uređaja su izbegavali svoje jasne zakonske i finansijske obaveze u vezi sa prihvatanjem i recikliranjem – rekao je izvršni direktor Material Focus-a, Scott Butler.

Zašto je tako teško reciklirati vape-ove?

75 posto korisnika u Velikoj Britaniji priznaje da “nikada” ne reciklira svoje korišćene vape uređaje, prema novim istraživanjima Green Wings Project-a.

Teško je znati šta da se radi sa jednokratnim e-cigaretama koje se sastoje od litijumske baterije pričvršćene za kartušu i obavijene plastikom.

Kada se njihove baterije i kola ploče raspadaju, vape uređaji ispuštaju toksične hemikalije u okolinu dok se njihovo kućište pretvara u štetne mikroplastike.

Ako se oštete prilikom bacanja, litijumske baterije mogu izazvati požare na postrojenjima za odlaganje otpada.

To nije samo zato što vape-ovi zauzimaju prostor na deponijama i oštećuju okolinu.

Neprecikliranje litijuma i drugih vrednih delova kao što je bakar u njima takođe predstavlja vrstu gubitka sa obzirom na potražnju za ovim metalima u našem brzo elektrifikovanom svetu.

Prosečni vape uređaj sadrži 0.15 grama litijuma, 1.3 miliona uređaja koji se odbace u Velikoj Britaniji svake nedelje čine 10 tona litijuma godišnje.

To je ekvivalent litijuma u baterijama unutar 1.200 električnih vozila.

Gde se mogu reciklirati vape uređaji?

U teoriji, trgovci imaju odgovornost da pomognu uklanjanje elektronskog otpada poput vape uređaja.

Prodavnice su obavezne da besplatno preuzmu i recikliraju sve male elektronske uređaje, bez obzira da li ste vape kupili u njihovoj prodavnici, ili ne.

Manje prodavnice koje to ne mogu da urade same trebaju platiti naknadu kako bi finansirale preuzimanje, prikupljanje i tretman ovih proizvoda kada postanu otpad.

Ali to nije uvek jasno vaperima, ili široj industriji, upozorila je britanska vape asocijacija (UK Vape Association).

Gde postoji ekološki problem, pojavljuje se niz preduzetnika da ga reše.

Green Wings Project tvrdi da je u Velikoj Britaniji stvorio “prvi takav sistem” za potpuno recikliranje različitih komponenti e-cigareta.

-Pokrenuli smo rešenje za reciklažu koje je do sada omogućilo reciklažu više od 500.000 vape uređaja – rekao je izvršni direktor Kwok Yan Man.

Neprofitna organizacija pruža postrojenja za reciklažu vape uređaja na nekoliko festivala ovog leta – u pokušaju da prikupi prazne uređaje od mladih korisnika, ključne demografske grupe.

Kompanije koje proizvode vape uređaje, naravno, imaju interes da reše jedan od glavnih problema u industriji.

FEELM, koji proizvodi keramičke spirale koje se koriste u mnogim popularnim markama vape uređaja, stoji iza nove inicijative koja podstiče e-pušače da pošalju svoje jednokratne uređaje na recikliranje.

Britanci mogu rezervisati besplatni termin za preuzimanje putem Royal Mail-a i dobiti besplatan vape uređaj za svaka 10 koja se vrate.

Kriza vape reciklaže u Velikoj Britaniji stvara ozbiljne ekološke i zdravstvene izazove, ali vlasti i industrija sada preduzimaju korake kako bi se poboljšalo recikliranje i smanjilo bacanje jednokratnih e-cigareta.

e-otpad električne cigarete otpad reciklaža vAPE Velika Britanija

Preporučeno

Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Jul. 08, 2024
Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Jul. 08, 2024
Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Jul. 08, 2024
Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Jul. 08, 2024
Kina dobila najveću bazu za skladištenje tečnog prirodnog gasa

Kina dobila najveću bazu za skladištenje tečnog prirodnog gasa

Jul. 08, 2024