Dragoljub Damljanović (Schneider Electric): Inovacije i saradnja su ključne za održivost

Foto: Promo

Visoka tehnologija i očuvanje prirodnih resursa ne samo da mogu da idu zajedno, već moraju da idu zajedno kako bismo postigli održivu budućnost. Usvajanjem inovativnih digitalnih tehnologija za povećanje efikasnosti, industrijska preduzeća mogu da zadovolje potrebe tržišta, istovremeno čuvajući energiju i prirodnu sredinu, kaže u intervjuu za Green News Dragoljub Damljanović, direktor Razvojnog centra Schneider Electric-a u Novom Sadu.

Možete li, za početak, da nam približite rad Razvojnog centra Schneider Electric-a?
– Razvojni centar Schneider Electric Hub igra ključnu ulogu u unapređenju i razvoju naprednih softverskih rešenja u oblasti energetike. Naš tim u Srbiji poosvećen je razvoju softverskih rešenja i inovativnih projekata širom sveta. Radimo na različitim projektima koji pokrivaju razne aspekte energetske efikasnosti, pametnih mreža i automatizacije. Sarađujemo sa partnerima i klijentima širom sveta kako bismo razvili rešenja koja odgovaraju specifičnim potrebama različitih tržišta. Takođe, Hub aktivno istražuje i nove poslovne mogućnosti, fokusirajući se na digitalizaciju, IoT (Internet of Things), i integrisane energetske sisteme. Naš cilj je da kroz inovacije doprinesemo stvaranju održivije budućnosti, povećamo energetsku efikasnost i omogućimo bolju upotrebu resursa. Uz posvećenost stalnom napredovanju i saradnji,  Schneider Electric Hub predstavlja srce inovacija naše kompanije, čineći značajan doprinos globalnom tehnološkom pejzažu.

Vaš glavni proizvod je ADMS softver, koje su njegove karakteristike i opseg primene?
– Rešenje koje u Srbiji dizajniramo i razvijamo je napredno rešenje za digitalizovano upravljanje elektroenergetskim sistemima – Advanced Distribution Management System (ADMS). ADMS je naš glavni proizvod i predstavlja napredno rešenje koje pomaže elektrodistributivnim preduzećima da optimizuju svoje operacije i smanje gubitke. Elektroenergetski sistemi mogu da beleže veće ili manje gubitke u distribuciji električne energije. Ako gubitke smanjite za nekoliko procenata, što naš softver omogućava, onda na godišnjem nivou možete da ostvarite izuzetne uštede. Ovaj softver plasiramo širom sveta. ADMS je u suštini, platforma iz koje je moguće izvesti čitavu paletu raznih rešenja, zavisno od konkretnih problema i potreba klijenta, jer svaki klijent ima i slične, ali i različite poslovne ciljeve i probleme koje želi da reši. U ovom trenutku naš softver je instaliran i koristi se za upravljanje elektrodistributivnom mrežom preko 110 kontrolnih centara na šest kontinenata.

Sve više se u svetu može čitati o tzv. pametnim gradovima, a Novi Sad pretenduje na taj status u skorijoj budućnosti. Šta su, iz vaše perspektive, ključne odlike «pametnih gradova» i kako se vaša kompanija uklapa u njihov razvoj?
– Pametni gradovi predstavljaju integraciju naprednih tehnologija sa urbanim razvojem kako bi se poboljšala efikasnost, održivost i kvalitet života građana. Ključne odlike pametnih gradova uključuju energetsku efikasnost, digitalizaciju, automatizaciju i održiva rešenja. Schneider Electric je posvećen doprinosu razvoju pametnih gradova kroz napredne sisteme za upravljanje energijom kao što je EcoStruxure, koji omogućava praćenje i upravljanje potrošnjom energije u realnom vremenu, smanjujući energetske troškove i emisiju CO2. Schneider Electric pruža značajnu podršku kroz rešenja koja omogućavaju optimizaciju potrošnje energije, korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje gubitaka. Naša rešenja omogućavaju optimizaciju potrošnje energije u zgradama, smanjujući nepotrebnu potrošnju bez uticaja na funkcionalnost i zadovoljstvo korisnika. Kroz digitalizaciju i automatizaciju, integracija IoT (Internet of Things) tehnologija omogućava povezivanje različitih sistema unutar grada, kao što su javno osvetljenje, saobraćaj, vodovod i kanalizacija, što doprinosi efikasnijem upravljanju resursima. Na primer, pametne mreže za distribuciju električne energije mogu brzo detektovati i reagovati na kvarove, čime se smanjuje vreme prekida u napajanju. Takođe, s obzirom na rastuću potrebu za električnom energijom u domaćinstvima, efikasno upravljanje energijom postaje ključno za održivo napajanje domova i optimizaciju njihovih energetskih potreba. Kroz digitalizaciju, automatizaciju i održiva rešenja, jedan grad može značajno poboljšati kvalitet života građana i efikasnost upravljanja gradskim resursima. Ovo je svakako pitanje koje nadilazi granice gradova pa i država. Zajedno moramo da izgradimo potpuno povezan ekosistem koji uključuje pametne zgrade, kuće i mreže kako bismo stvorili hiperefikasne, održive i skalabilne pametne gradove.

Vaši klijenti su dominantno elektrodistributivna preduzeća. Kako su digitalna rešenja Schneider Electric-a pronašla primenu u ovkiru ovih sistema i možete li da objasnite kako ova saradnja u praksi funkcioniše?
– Schneider Electric je posvećen pružanju naprednih digitalnih rešenja elektrodistributivnim preduzećima, koja pomažu u savladavanju izazova energetske tranzicije. Naša rešenja omogućavaju sveobuhvatnu digitalizaciju elektrodistributivnih mreža, što operaterima mreža omogućava da prate i optimizuju potrošnju energije u realnom vremenu, preduprede potencijalne probleme i donose informisane odluke. Prošle godine smo sa Elektrodistribucijom Srbije potpisali ugovor o modernizaciji i automatizaciji elektrodistributivne mreže u Srbiji. Radi se na projektu koji će značajno povećati pouzdanost isporuke električne energije krajnjim kupcima, efikasnost upravljanja isporukom električne energije, ali će smanjiti i prekide napajanja kod krajnjih kupaca. Automatizacija srednje naponske distributivne mreže obezbediće smanjenje gubitaka na mreži, bolju pouzdanost mreže, smanjenje prekida i dužinu trajanja kvarova.

Održivost i tzv. zelena agenda postali su deo svake velike i kredibilne kompanije. Na koji način Schneider Electric doprinosi održivosti, odnosno koja su to polja koja su posebno u fokusu kompanije?
– Održivost i zelena agenda su centralni elementi strategije Schneider Electric-a. Naša posvećenost održivosti ogleda se u raznim oblastima, a posebno se fokusiramo na četiri ključna polja. Prvo je energetska efikasnost gde kroz naše tehnologije i rešenja omogućavamo smanjenje potrošnje energije u zgradama, industrijskim postrojenjima. Potom, kroz integraciju obnovljivih izvora energije pomažemo klijentima da integriraju obnovljive izvore energije u svoje sisteme, smanjujući njihovu zavisnost od fosilnih goriva. Naša rešenja omogućavaju efikasno upravljanje energijom proizvedenom iz solarnih panela, vetroparkova i drugih obnovljivih izvora, čime se doprinosi stabilnosti i pouzdanosti mreže. Aktivno radimo na smanjenju ugljeničnog otiska kako naših operacija, tako i operacija naših klijenata. Naša zgrada u Novom Sadu, koja je CO2 neutralna, služi kao primer kako se pomoću naših tehnologija mogu transformisati objekti u energetski efikasne i ekološki prihvatljive prostore.
Promovišemo principe cirkularne ekonomije kroz produženje životnog veka proizvoda, reciklažu i ponovnu upotrebu materijala. Naša rešenja su dizajnirana tako da minimiziraju otpad i maksimiziraju efikasnost resursa tokom celog životnog ciklusa proizvoda. Naša misija je da budemo lider u energetskoj tranziciji ka održivijoj budućnosti. Kroz inovacije i napredne tehnologije, nastojimo da svojim klijentima omogućimo prelazak na zelenije i održivije poslovanje, što doprinosi globalnim naporima za smanjenje klimatskih promena. Verujemo da se održivost i poslovni uspeh međusobno ne isključuju, već naprotiv, da su usko povezani i da mogu zajedno doprineti boljoj budućnosti za sve nas.

Foto: Promo

Pitam vas ovo imajući u vidu da Schneider ima izrađen program održivosti kompanije 2021 – 2025. godine.Šta je do sada sprovedeno vezano za ovaj program i šta tek treba da bude realizovano, a od velikog je značaja za održivost?
– Do sada smo postigli značajan napredak u smanjenju emisija CO2 iz naših operacija. U 2023. godini, Schneider Electric je na globalnom nivou smanjio svoje emisije za 25% u poređenju sa nivoima iz 2017. godine. Takođe, pomogli smo našim klijentima da smanje svoje emisije kroz implementaciju naših rešenja za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. U okviru našeg cilja da do 2025. godine pređemo na 100% obnovljivu energiju za naše operacije, do sada smo uspeli da dostignemo 80% u 2023. godini. Ovo uključuje instalaciju solarnih panela i druge tehnologije obnovljivih izvora energije u našim objektima širom sveta. Promovišemo cirkularnu ekonomiju kroz redizajn proizvoda i produženje njihovog životnog veka. 80% naših novih proizvoda je dizajnirano u skladu sa principima cirkularne ekonomije, što uključuje upotrebu recikliranih materijala i smanjenje otpada. Jedan od naših ključnih ciljeva je postizanje nulte emisije ugljen-dioksida u svim našim operacijama do 2040. godine. Fokusiraćemo se na dodatno smanjenje emisija kroz optimizaciju energetskih sistema, korišćenje pametnih tehnologija i povećanje efikasnosti u svim segmentima poslovanja. Planiramo da unapredimo našu platformu EcoStruxure i druge tehnologije kako bismo omogućili još veću energetsku efikasnost kod naših klijenata. Cilj je da pomognemo korisnicima da smanje potrošnju energije za dodatnih 30% do kraja 2025. godine, koristeći napredne analitičke alate i automatizovane sisteme. Nastavićemo da radimo na stvaranju održivijih lanaca snabdevanja. Do kraja 2025. godine, cilj nam je da svi naši ključni dobavljači imaju jasno definisane ciljeve održivosti i da 100% naše ambalaže bude bez plastike za jednokratnu upotrebu.

Održivost je, dakle, u osnovi strategije kompanije Schneider Electric. Koje su lokalne inicijative koje biste izdvojili?
– Pored brige o okruženju izuzetno važan aspekt je i koliko kompanija vodi računa o novim generacijama i koliko je posvećena lokalnim zajednicama u kojima posluje. Već 12 godina u Srbiji imamo Fondaciju „Centar za mlade talente” koji ima za cilj da doprinese razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja. Zanimanja programera, inženjera i IT stručnjaka su najtraženija zanimanja. Kursevi su online i njihovo pohađanje je u potpunosti besplatno. Program je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije i Republike Srpske – deci uzrasta od petog razreda osnovne škole, pa sve do upisa na studije. Do sada nastavu je pohađalo skoro 10000 polaznika. U školskoj 2023/2024 je bilo ukupno 2251 polaznika. Suština održivosti svake kompanije leži u vođenju računa o mladim generacijama, što ovim dodatno pokazujemo. Pored Centra za mlade talente imamo i program stipendija sa kojim smo razvili uspešnu saradnju sa tehničkim fakultetima u Novom Sadu i Beogradu, kroz koju podržavamo studente tehničkih fakulteta, i to one najbolje, sa željom da ih dodatno motivišemo da budu proaktivni i uspešni tokom studiranja.
Na kraju, ali ne manje važno, trudimo se da držimo lestvicu visoko i kada je reč o društveno odgovornom poslovanju. Kroz našu inicijativu „Pravo na saznanje”, koja je fokusirana na stvaranje boljih uslova za rast i razvoj dece realizovali smo veliki broj akcija, za koje se nadamo da će poboljšati našu lokalnu zajednicu. Deo smo i najvećeg timbilding događaja u zemlji – Schneider Electric Serbia Business Run. Usmereni smo na to da ova trka postane prvi najveći sportski događaj u regionu koji je potpuno održiv – postepenim uvođenjem inovativnih tehnoloških rešenja, poput solarnih panela, reciklažnog sistema na svakoj trci i smanjivanjem obima otpada koji ostaje iza trke. Takođe, trka je prvi put uvela koncept „CO2 offset” tako što će pretpostavljenu količinu utrošenog ugljen-dioksida na trkama nadoknaditi sadnjom adekvatnog broja stabala.

Takođe ste posvećeni i da postanete Net-Zero kompanija. Možete li nam reći nešto konkretnije o Net-Zero ciljevima koje je potvrdila inicijativa Ciljevi zasnovani na nauci?
– Naš cilj da postanemo Net-Zero kompanija je deo naše šire strategije održivosti i borbe protiv klimatskih promena. Net-Zero znači da ćemo smanjiti naše emisije stakleničkih gasova koliko god je to moguće i kompenzovati preostale emisije kroz različite inicijative za uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere. Ovi ciljevi su potvrđeni od strane inicijative Ciljevi zasnovani na nauci (Science Based Targets initiative – SBTi), koja je vodeći globalni standard za postavljanje klimatskih ciljeva u skladu sa naučnim saznanjima. Naši Net-Zero ciljevi uključuju smanjenje direktnih emisija iz naših proizvodnih procesa i operacija, kao i emisija iz energije koju koristimo. Fokusiraćemo se na povećanje energetske efikasnosti, prelazak na obnovljive izvore energije i implementaciju novih tehnologija koje smanjuju emisije. Posvećeni smo i smanjenju indirektnih emisija kroz rad sa našim dobavljačima, distributerima i kupcima kako bismo smanjili emisije duž celog lanca vrednosti. To uključuje promovisanje održivih praksi i materijala, kao i optimizaciju logistike i transporta. Gde god emisije ne mogu biti potpuno eliminisane, kompenzovaćemo ih investiranjem u projekte za uklanjanje ugljen-dioksida. To mogu biti projekti pošumljavanja, tehnologije za hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida, ili drugi projekti za zaštitu i obnovu prirodnih ekosistema. Naši ciljevi su postavljeni u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i zahtevima Pariskog sporazuma, što znači da smo posvećeni ograničenju globalnog zagrevanja na ispod 1,5°C. Ova posvećenost nije samo deo naše odgovornosti prema okolini, već i ključna komponenta naše dugoročne strategije za stvaranje održive vrednosti za sve naše zainteresovane strane.

Svojevremeno ste konstatovali da će „prosečan radnik u Srbiji raditi na hibridni način”. Ovo je zanimljiva definicija i sigurno bi mnogima značilo da malo razjasnite koje su to karakteristike „hibridnog rada”?
– Apsolutno, drago mi je što ste postavili ovo pitanje jer verujem da je koncept hibridnog rada ključan za budućnost rada, ne samo u Srbiji već globalno. Hibridni rad podrazumeva kombinaciju rada iz kancelarije i rada na daljinu, što omogućava zaposlenima fleksibilnost da rade sa različitih lokacija. Ova vrsta rada omogućava ljudima da pronađu balans između profesionalnog i privatnog života, što može dovesti do povećanja produktivnosti i zadovoljstva poslom. Na primer, u našoj kompaniji smo primetili da hibridni način rada omogućava zaposlenima da bolje upravljaju svojim vremenom i obavezama, što rezultira većom efikasnošću i inovativnošću. Takođe, omogućava nam da zapošljavamo talentovane ljude bez obzira na njihovu geografsku lokaciju, čime dodatno širimo našu bazu talenata i stvaramo dinamičniji i raznovrsniji tim. Ukratko, hibridni rad nije samo promena u načinu rada, već i prilika za isticanje punog potencijala naših zaposlenih i stvaranje boljeg, fleksibilnijeg i produktivnijeg radnog okruženja. Verujem da će ovaj pristup doprineti dugoročnom uspehu naše kompanije i zadovoljstvu naših zaposlenih.

Kako vidite spoj visoke tehnologije i borbu za očuvanje preostalih prirodnih resursa cele planete – nekima ovo zvuči pomalo nespojivo?

– Visoka tehnologija i očuvanje prirodnih resursa ne samo da mogu da idu zajedno, već moraju da idu zajedno kako bismo postigli održivu budućnost. Usvajanjem inovativnih digitalnih tehnologija za povećanje efikasnosti, industrijska preduzeća mogu da zadovolje potrebe tržišta, istovremeno čuvajući energiju i prirodnu sredinu. Na primer, kompanije poput proizvođača šećera, deterdženata i dobavljača vode usvajaju nove tehnologije kako bi postale održivije dok se takođe utrkuju u modernizaciji. Schneider Electric je savršen primer kako tehnologija može biti korišćena za smanjenje ekološkog otiska. Mi smo razvili integrisana rešenja koja pomažu industrijskim preduzećima da digitalizuju i automatizuju operacije, čineći ih sigurnijim, pouzdanijim, održivijim i profitabilnijim. Primena tehnologija kao što su IoT, automatizacija i analiza podataka omogućava industrijskim pogonima da smanje potrošnju energije i otpada. Dakle, digitalizacija i održivost idu ruku pod ruku. Kompanije koje usvajaju održive prakse ne samo da smanjuju svoj ekološki otisak, već takođe ostvaruju uštede i povećavaju svoju profitabilnost. Korišćenjem tehnologije, možemo stvoriti efikasnije i ekološki odgovornije poslovne modele koji će pomoći u očuvanju naših prirodnih resursa za buduće generacije.

dragoljub damljanović Održiva energija Schneider Electric

Preporučeno

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Sep. 17, 2024
Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Sep. 17, 2024
Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Sep. 17, 2024
Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024