Da li su organski proizvodi zaista bolji od konvencionalno uzgojenih proizvoda?

Organski proizvodi se uzgajaju bez sintetičkih đubriva ili pesticida, što je važno za mnoge ljude. Ali to ne znači da je nužno bolje iz klimatske perspektive.

U nekim slučajevima može biti malo gore: organskim farmama je često potrebno više zemlje nego konvencionalnim farmama.

Uz to, uticaj organskih farmi na klimu može uveliko varirati od mesta do mesta, a organska etiketa, sama po sebi, ne daje sjajne informacije o ugljičnom otisku hrane.

Šta je sa lokalnim i sezonskim proizvodima?

Uopšteno govoreći, ono što jedete je mnogo važnije od toga odakle dolazi, pošto transport čini samo oko 6 procenata ukupnog klimatskog otiska hrane.

Uz to, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir.

Sve što je u sezoni gde živite, bilo da kupujete na lokalnoj farmerskoj pijaci ili u supermarketu, obično je dobar izbor.

Stvari postaju teže kada su u pitanju proizvodi van sezone. Neko voće i povrće koje se otprema avionom može imati iznenađujuće veliki ugljenični otisak.

klimatske promene lokalni proizvodi organska hrana štetnost

Preporučeno

Vučić: Ova saradnja će ubrzati put ka održivim rešenjima i energetskoj tranziciji

Vučić: Ova saradnja će ubrzati put ka održivim rešenjima i energetskoj tranziciji

Sep. 03, 2025
Napravljen autonomni robot AgAR za očuvanje i obnovu šuma i prirodnih resursa u Srbiji

Napravljen autonomni robot AgAR za očuvanje i obnovu šuma i prirodnih resursa u Srbiji

Sep. 03, 2025
Šel obustavlja izgradnju postrojenja za biogoriva

Šel obustavlja izgradnju postrojenja za biogoriva

Sep. 03, 2025
Održan prvi sastanak za izradu i dopunama nacrta zakona o upravljanju otpadom

Održan prvi sastanak za izradu i dopunama nacrta zakona o upravljanju otpadom

Sep. 02, 2025
Potpisani memorandumi južnokorejskom firmom u oblasti nuklearne energije i vodonika

Potpisani memorandumi južnokorejskom firmom u oblasti nuklearne energije i vodonika

Sep. 02, 2025