Da li su organski proizvodi zaista bolji od konvencionalno uzgojenih proizvoda?

Organski proizvodi se uzgajaju bez sintetičkih đubriva ili pesticida, što je važno za mnoge ljude. Ali to ne znači da je nužno bolje iz klimatske perspektive.

U nekim slučajevima može biti malo gore: organskim farmama je često potrebno više zemlje nego konvencionalnim farmama.

Uz to, uticaj organskih farmi na klimu može uveliko varirati od mesta do mesta, a organska etiketa, sama po sebi, ne daje sjajne informacije o ugljičnom otisku hrane.

Šta je sa lokalnim i sezonskim proizvodima?

Uopšteno govoreći, ono što jedete je mnogo važnije od toga odakle dolazi, pošto transport čini samo oko 6 procenata ukupnog klimatskog otiska hrane.

Uz to, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir.

Sve što je u sezoni gde živite, bilo da kupujete na lokalnoj farmerskoj pijaci ili u supermarketu, obično je dobar izbor.

Stvari postaju teže kada su u pitanju proizvodi van sezone. Neko voće i povrće koje se otprema avionom može imati iznenađujuće veliki ugljenični otisak.

klimatske promene lokalni proizvodi organska hrana štetnost

Preporučeno

Majlinda Bregu: Zelena tranzicija na Zapadnom Balkanu mora da bude pravedna i zašititi prava radnika

Majlinda Bregu: Zelena tranzicija na Zapadnom Balkanu mora da bude pravedna i zašititi prava radnika

Jul. 10, 2025
Globalno zagrevanje za četiri stepena pojačalo toplotni talas u Evropi

Globalno zagrevanje za četiri stepena pojačalo toplotni talas u Evropi

Jul. 09, 2025
Ministarka Pavkov učestvovala u akciji čišćenja Koviljskog rita

Ministarka Pavkov učestvovala u akciji čišćenja Koviljskog rita

Jul. 09, 2025
Dva ministarstva predložila urgentne mere za smanjenje broja požara na deponijama u Srbiji

Dva ministarstva predložila urgentne mere za smanjenje broja požara na deponijama u Srbiji

Jul. 08, 2025
U PKS održana prva srpsko-kineska radionica o vodoničnoj ekonomiji

U PKS održana prva srpsko-kineska radionica o vodoničnoj ekonomiji

Jul. 08, 2025