Da li su organski proizvodi zaista bolji od konvencionalno uzgojenih proizvoda?

Organski proizvodi se uzgajaju bez sintetičkih đubriva ili pesticida, što je važno za mnoge ljude. Ali to ne znači da je nužno bolje iz klimatske perspektive.

U nekim slučajevima može biti malo gore: organskim farmama je često potrebno više zemlje nego konvencionalnim farmama.

Uz to, uticaj organskih farmi na klimu može uveliko varirati od mesta do mesta, a organska etiketa, sama po sebi, ne daje sjajne informacije o ugljičnom otisku hrane.

Šta je sa lokalnim i sezonskim proizvodima?

Uopšteno govoreći, ono što jedete je mnogo važnije od toga odakle dolazi, pošto transport čini samo oko 6 procenata ukupnog klimatskog otiska hrane.

Uz to, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir.

Sve što je u sezoni gde živite, bilo da kupujete na lokalnoj farmerskoj pijaci ili u supermarketu, obično je dobar izbor.

Stvari postaju teže kada su u pitanju proizvodi van sezone. Neko voće i povrće koje se otprema avionom može imati iznenađujuće veliki ugljenični otisak.

klimatske promene lokalni proizvodi organska hrana štetnost

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024