Da li su burgeri na biljnoj bazi zaista “održivija” verzija mesa? Ovo su im prednosti i mane

Smatra se da je mesna industrija, a pre svega uzgoj stoke, odgovorna za 18% emisija štetnih gasova u atmosferu

U SAD je još 60-ih godina postojala potreba da se uvedu pljeskavice koje nisu mesne, međutim, nije osmišljeno ništa dovoljno dobro da zadovolji ukus probirljivih potrošača. Najbolje što se moglo naći u lokalnim radnjama zdrave hrane bile su pljeskavice sačinjene od sočiva, crvenog pasulja, kukuruza ili pšenice

Ipak, te imitacije nikoga nisu prevarile. I niko nikada nije pokušao da ih sprema na roštilju – barem ne dva puta. 

Ali, ako se “ubrzamo” pola veka napred, jasno je da industrija biljnih proizvoda doživljava bum i vredi više od 40 milijardi dolara, prema podacima iz 2022. Danas postoji više alternativa siru, mleku, mesu, puteru i jajima – nego ikada ranije, a neki čak imaju ukus i performanse skoro ili jednako dobro kao njihovi “rivali”.

Takođe, zanimljivo je da su se u mnogim zajednicama nametnuli kao mejnstrim, a ne alternativa. Osim burgera, možete pronaći i viršle i kobasice na biljnoj bazi, i sve više restorana i lanaca brze hrane uključuje te proizvode u svoje jelovnike.

Ali, da li je to pozitivan trend? Koje su prednosti i mane jedenja biljnih alternativa za meso? Da li su zaista zdravi, ili samo još jedan način za razvoj srčanih bolesti i gojaznosti?

Dva trenutno najpopularnija burgera na biljnoj osnovi su Impossible Burger (kompanija Impossible Foods) i Beyond Burger (Beyond Meat). Potražnja za ovim “uverljivim” pljeskavicama raste eksponencijalno, kao i profit. 

Beyond Meat je u proleće 2019. izašao na berzu, sa cenom od 25 dolara po akciji. Do početka leta iste godine, deonica se trgovala po ceni od 168 dolara. Impossible Foods je negde u isto vreme prijavio nedostatak zaliha, jer su se borili da održe korak sa potražnjom potrošača za ovim pljeskavicama.

Neke od prednosti takve vrste burgera su:

  • Većina hamburgera na bazi graška nije GMO, a osim toga grašak ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da je bogat fitonutrijentima, antioksidansima, i važnim mikronutrijentima poput selena, folata i vlakana.
  • Pljeskavice od sojinih proteina nude priličnu količinu gvožđa. U stvari, navodi se da Impossible Burger pruža 25% više gvožđa — što je više od goveđeg hamburgera.
  • Mnogi burgeri sadrže isključivo organske namirnice.

Neke od mana takve vrste burgera su:

  • Izolovani protein graška ekstrahovan u fabrici ne zadržava mnoge zdrave kvalitete originalnog graška. Pljeskavice sa proteinima graška često sadrže i neke manje zdrave sastojke, kao što su rafinisana ulja.
  • Budući je velika većina soje koja se danas uzgaja genetski modifikovana, moguće je da ovi hamburgeri sadrže GMO. Impossible Burger je svojevremeno promenio recept tako da koristi GMO soju i zapravo je test pokazao da u njemu ima 11 puta više glifosata nego u Beyond Burger-u. 
  • Proteini iz mesa ne mogu biti zamenjeni ovakvim alternativama.

S druge strane, i one kompanije koje ostaju verne svojim mesnim specijalitetima, pronalaze načine da smanje zagađenje. Tako je Burger King 2020. objavio da će kravama ubuduće dodavati limunovu travu u ishranu, koja bi trebalo da utiče na bolje varenje, a samim tim i na smanjenje gasova.

Smatra se da je mesna industrija, a pre svega uzgoj stoke, odgovorna za 18% emisija štetnih gasova u atmosferu. Dodatni problem je što metan ima efekat zadržavanja toplote 23 puta veći od ugljenika, dok oksid azota zadržava čak 296 puta više toplote od ugljenika.

aternativa mesu biljno meso laboratorijski uzgoj mesa zaštita životne sredine

Preporučeno

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

Jul. 08, 2024
Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Jul. 08, 2024
Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Jul. 08, 2024
Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Jul. 08, 2024
Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Jul. 08, 2024