Da li su bademi zaista “pogubni” po planetu i koliko vode crpe?

Drveće badema zahteva vodu tokom cele godine, čak i kada ne daje plodove, a broj zasada badema se udvostručio u poslednjih 20 godina

Ako nisu alergični ili osetljivi na orašaste plodove, ljudi generalno – u svim kulturama sveta – obožavaju bademe i koriste ih sve više i više u ishrani. Istovremeno, proizvođači se bore da održe korak sa potražnjom.

Ali, mnogi ekolozi su zabrinuti zbog količine vode koja se koristi u proizvodnji badema. Stoga se i stručni magazini sve češće bave tom temom, postavljajući jasno pitanje: Da li su bademi ukusna hrana ili ekološka katastrofa?

Posebno su čuveni kalifornijski bademi, gde krajem februara i marta svake godine kreću da cvetaju ružičaste i bele latice slatkog mirisa. To je zadivljujuća slika koju mnogi upoređuju sa cvetanjem trešanja. A onda, u periodu od avgusta do oktobra, mašine istresu tone i tone badema na zemlju, koji se suše na suncu pre nego što se pokupe i obrade.

Kalifornija uzgaja blizu 100% komercijalnih badema u SAD i 81% badema širom sveta, a globalna potražnja za bademima raste brzinom koja premašuje ponudu. Zašto? Pre svega zato što su bademi lagana i zdrava užina, ali i zato što se sada prave brojne poslastice na bazi brašna ove biljke, dok se istovremeno kafa kombinuje sa bademovim mlekom. Tu je i bademov puter koji dobija na popularnosti.

Ako se pitate otkud toliki udeo ovih slasnih plodova baš u Kaliforniji, istina je da im pogoduje baš takva mediteranska klima, sa blagim, vlažnim zimama i toplim, a suvim letima. To su, naime, idealni uslovi za uzgoj badema. Dodatno, Kalifornija ima plodno zemljište, prirodne resurse i infrastrukturu, kao i inovativna istraživanja i tehnologiju – sve ono što jedno područje čini optimalnim za uzgoj badema.

Kalifornija je, takođe, najproduktivnija poljoprivredna država u Sjedinjenim Državama i jedna od najproduktivnijih na svetu. Posle nje, Španija i Iran su sledeći najveći uzgajivači badema, a slede ih Maroko, Sirija, Turska, Italija i Australija.

Da li su bademi zaista loši za planetu?

Većina argumenata koja afirmiše ovo pitanje, fokusira se na vodu koja je potrebna bademima. Za proizvodnju jednog badema potrebno je oko 1,1 galona vode; ili blizu 10 galona za šaku badema. Kalifornija posvećuje oko 8% svoje ukupne poljoprivredne vode za uzgoj, pri čemu već ima problem sa resursima vode.

Drveće badema zahteva vodu tokom cele godine, čak i kada ne daje plodove, a broj zasada badema se udvostručio u poslednjih 20 godina. Sve to kada se sabere, navelo je neke ekologe i stručnjake da “okrive” bademe. Ta tema postala je goruća u Kaliforniji i u periodu vezane suše, od 2012. do 2016. godine, inače, najgore zabeležene još od 1895.

Ali, prema istraživanju objavljenom 2017. u časopisu Journal of Ecological Indicators, vodeni otisak badema u Kaliforniji mora se staviti u kontekst. Autor studije kaže da je važno uzeti u obzir upotrebu vode i prednosti koje donosi ta upotreba vode.

Autori su odredili različite parametre i uradili razne analize, pre nego su zaključili da se, u odnosu na količinu vode koju crpe, bademi svrstavaju među najvrednije namirnice koje se uzgajaju u Kaliforniji – zbog svoje dijetetske i ekonomske koristi.

U stvari, bademi su rangirani na samom vrhu, ili blizu vrha, na listi svih kalifornijskih useva u sedam od 11 kategorija hranljivih materija, a orasi i pistaći su rangirani slično kao bademi u domenu upotrebe vode. Kalifornijski centar za poljoprivredna pitanja kaže da zajednica badema u Kaliforniji daje značajnu ekonomsku vrednost državi. Bademi, naime, “podržavaju” čak 104.000 radnih mesta širom Kalifornije i doprinose 11 milijardi dolara godišnje državnom BDP-u.

I na kraju, iako je činjenica da Kalifornija proizvodi mnogo badema i da oni zahtevaju mnogo vode, istina je da nisu jedini. Ova država je vodeći proizvođač još jedne grupe namirnica koja koristi još više vode, a to su mlečni proizvodi. Dodatno, biljka lucerka troši najviše vode od svih useva u Kaliforniji. Ova zelena kultura “usisava” 15% vode za navodnjavanje u državi.

Amerika bademi kalifornija proizvodnja badema voda zagađenje životna sredina

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024