Bratislava dobija ekološki održivu „Urbanu oazu“ prema projektu italijanskog studija Stefano Boeri Architetti

Foto: Urban Oasis Bratislava | Stefano Boeri Architetti

Stefano Boeri Architetti početkom juna 2024. pobedio je na međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu za razvoj projekta radnog naziva Chalupkova, koji će se realizovati na površini od 32.500 m² nedaleko od centra Bratislave, u zoni Mlynské nivy omeđenoj ulicama Košická i Chalupkova. Uprkos odličnoj lokaciji, u blizini istorijskog jezgra Bratislave i Dunava, četvrt Chalupkova decenijama je bila zanemarena i zapuštena, a projekat „Urban Oasis“ („Urbana oaza“) ima za cilj da je transformiše u četvrt sa savremenom arhitekturom i fokusom na zeleni javni prostor, obnovljivu energiju, urbano šumarstvo i održivo upravljanje vodom.

Reč je o još arhitektonskom projektu karakterističnom za Stefana Boerija i njegov arhitektonski studio, koji buduću gradsku četvrt zamišlja kao samodostatno središte Bratislave s proizvodnjom čiste energije, snažnom vezom s prirodom i mešovitom namenom. Arhitekt Pietro Chiodi, partner u studiju Stefano Boeri Architetti, ističe usmerenost projekta na stvaranje visokokvalitetnog javnog prostora koji takođe uzima u obzir okolnosti kao što su zagađenje bukom i optimizacija sunčeve svetlosti. Park koji će okruživati buduće savremeno središte Bratislave dizajniran je kao fleksibilan i atraktivan javni prostor koji takođe doprinosi regulisanju i poboljšanju mikroklime ovog dela grada.

Ukupno 83 slovačka i inostrana arhitektonska studija ispunila su uslove prvog kruga međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa, a od pristiglih predloga stručni žiri odabrao je radove tri studija (KCAP, Stefano Boeri Architetti i Baumschlager Eberle + Studio Perspektiv) koji su se plasirali u drugi krug konkursa, zajedno s pozvanim arhitektonskim studijama Jakub Cigler Architekti, BIG – Bjarke Ingels Group i MVRDV. Pobedu je odneo italijanski arhitektonski studio Stefano Boeri Architetti. Projekat „Urban Oasis“ studija Stefano Boeri Architetti izabran je prvenstveno zbog svog kontekstualnog pristupa u oblikovanju urbane strukture, utemeljenog na kompaktnoj blokovskoj izgradnji karakterističnoj za evropske gradove, nasuprot novijoj izgradnji u ostalim delovima Bratislave. Žiri je nagradio predloženu urbanu strukturu i njenu dodanu vrednost za Bratislavu i njene stanovnike. Projekat takođe uključuje otvoreni unutrašnji park, koji će se nadovezati na zelene javne površine u susedstvu čime će se stvoriti jedan od najvećih parkova u glavnom gradu Slovačke.

Foto: Urban Oasis Bratislava | Stefano Boeri Architetti

„Konkursi Instituta za arhitektonsko i urbanističko planiranje sa sličnim međunarodnim učešćem, obimom i kvalitetom donedavno nisu bili standard u Bratislavi. Danas je drugačije, a učešće stranih arhitekata samo dokazuje sve veći potencijal i značaj našeg glavnog grada. Uveren sam da je zona Chalupkova, kao jedna od najprestižnijih lokacija u neposrednoj blizini centra Bratislave, definitivno zaslužila raspisivanje međunarodnog arhitektonskog konkursa. Kao developerima, stalo nam je do konačnog proizvoda, on je naša vizitkarta i povezuje se s našim brendom. I zato mi je drago što se vraćamo na ovu lokaciju u glavnom gradu s novim projektom arhitekata Stefano Boeri Architetti i zajedno ćemo još jednom podići kvalitet i nivo razvoja nekretnina u Bratislavi nekoliko koraka napred.“ – rekao je Juraj Nevolník, izvršni direktor kompanije Penta Real Estate Slovakia.

„Naš projekat donosi ideju velikog javnog parka s visokom biodiverzitetom u modernoj četvrti dinamičnog grada, koja je takođe okružena stambenim zgradama i gradskim sadržajima. Urbana oaza osmišljena je kao nova centralna urbana zona Bratislave, koja je otvorena i propusna za svakodnevni tok života, te najbolje predstavlja izazove savremenog urbanog sveta. Ona je takođe sledeći korak prema ideji ‘metropole arhipelaga’: grada čije pojedinačne četvrti čine jezgro proizvodnje čiste energije, s raznovrsnim funkcijama i stanovništvom tipičnim za evropske gradove te živom prirodom u njegovom središtu i na ulazima zgrada.“ – rekao je arhitekta Stefano Boeri, osnivač Stefano Boeri Architetti. „Razmišljali smo kako ćemo izvorno industrijsko područje temeljno transformisati visokokvalitetnom arhitekturom te kako ćemo optimizovati propusnost direktnog prirodnog svetla, ali u isto vreme ceo prostor zaštititi od vetra i buke. Takođe, cilj nam je bio da poboljšamo dostupnost i iskoristivost parka uz istovremeno očuvanje njegovog karaktera ‘tajnog vrta’ te transformisati ga ne samo u fleksibilan i kvalitetan javni prostor, već i u važan element regulacije mikroklime i smanjenja efekta urbanog toplotnog ostrva. Izuzetno smo zadovoljni našim predlogom i verujemo da će celom gradu i njegovim stanovnicima doneti dodatnu vrednost.“ – dodao je Pietro Chiodi, vodeći partner italijanskog arhitektonskog studija.

Projekat „Urbana oaza“ karakteriše vertikalno zelenilo na pojedinim pročeljima predviđenih stambenih zgrada. Zelenilo će, kao i u svim drugim projektima ovog italijanskog arhitektonskog studija, biti pažljivo odabrano i prilagođeno lokalnim uslovima – promeni godišnjih doba, vremenskim uslovima i strujanju vetrova, potrebama održavanja i slično. Prisutnost vegetacije dodaje se i kao prirodni element apsorpcije zvuka, smanjujući zagađenje bukom iz okoline. Velika pažnja posvećena je specifičnim uslovima građevinske parcele, s dve strane omeđene saobraćajnicama s velikim protokom saobraćaja. Volumenom i dizajnom pročelja naglašava se dinamičnost četvrti, definišu se geometrije karakterisane nepravilnostima i talasima koji prekidaju širenje zvučnih talasa, uzrokujući njihovo raspršivanje.

bratislava Održiva energija Stefano Boeri Architetti urbana oaza

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024