Austrijanci skupili preko 120 tona kapsula za kafu: Ekološki pilot projekat naišao na neverovatan odziv

Foto: Pixabay

Kafopije u pilot regijama Gornje Austrije i okruzima Krems-Land i Schwechat prikupili su više od devet miliona kapsula kafe za samo šest meseci od početka sprovođenja projekta pokrenutog u oktobru 2023. godine.

Kapsule za kafu male su i praktične i trenutno čine oko 10 do 15 odsto globalne potrošnje kafe. Poslednjih godina ovaj tržišni udeo je zbog povećane potražnje u stalnom porastu, a za mnoge predstavlja još jedan veliki ekološki problem jer je ipak reč o još jednom proizvodu za jednokratnu upotrebu.

Proizvodnja aluminija je posebno energetski intenzivna, a pakovanje i prevoz kapsula za kafu dodatno utiču na znatno veću potrošnju energije u poređenju s tradicionalnim metodama kuvanja kafe.

Budući da se sastoje od mešavine materijala – plastike, aluminijuma i organskog taloga kafe, teško ih je reciklirati. Iako neki brendovi uključuju vlastite programe reciklaže, stopa recikliranja kapsula za kafu generalno je niska. Stoga većina kapsula završi u pogonima za proizvodnju energije iz otpada ili na deponijama.

Austrijsko udruženje za kafu i čaj (Österreichischer Kaffee- und Teeverband – KTV) i kompanija Altstoff Recycling Austria AG (ARA) pokrenuli su pilot projekat odvojenog prikupljanja i recikliranja kapsula za kafu svih brendova, što je za sada jedinstvena praksa u EU.

Recikliranje kapsula ima veliki potencijal

Brojke ukazuju na veliki uspeh ovog pilot projekta: od oktobra 2023. do marta 2024. u pilot regijama Gornje Austrije, kao i okruzima Krems-Land i Schwechat u Donjoj Austriji, ukupno je prikupljeno 120,33 tona ili 9,1 miliona kapsula što je povećanje od 22 posto na svim lokacijama. Na području Gornje Austrije prikupljeno je 103,47 tona, u Krems-Landu 3,08 tona, a u Schwechatu 13,78 tona kapsula za kafu.

Pilot projekat je zbog velikog uspeha produžen do kraja juna 2024.

„Pozitivan ishod našeg projekta recikliranja kapsula kafe s firmom ARA, u koji su uključeni proizvođači, trgovci i industrija ambalaže, pokazuje neverovatnu moć koju imamo stvarajući jako savezništvo. Motivacija potrošača za odvojenim prikupljanjem kapsula i učestvovanjem u projektu dokazuje veliki potencijal koji inovativna i reciklažna rešenja imaju za austrijsku reciklažnu ekonomiju“, kaže Paul Unterlugauer, potpredsednik Austrijskog udruženja za kafu i čaj (KTV).

Podizanje ekološke svesti

Projekat recikliranja kapsula za kafu podiže svest šire javnosti i partnera duž celog lanca proizvodnje i konzumacije, uveren je Harald Hauke, izvršni direktor ARA-e.

„Ukazujući potrošačima koliko vrednih sirovina sadrži jedna mala kapsula kafe i koliki je uticaj njihovog pravilno odvojenog prikupljanja, preduzimamo značajan korak prema očuvanju vrednih resursa. Povećanje prikupljenih kapsula od 22 odsto pokazuje koliko je naš projekat dobro prihvaćen, a povećanjem recikliranja industriji nudimo nove sirovine“, kaže Hauke.

Prikupljene kapsule obrađuju se u novom pogonu za reciklažu SECCON u Pettenbachu (Gornja Austrija). Kafa i kapsule odvajaju se i prerađuju u korisne sirovine. Šarene kapsule pretvaraju se u čisti aluminijum ili plastiku za nove proizvode, a talog kafe odličan je za upotrebu kao organsko đubrivo, sredstvo za upijanje ulja, biogas ili čak za proizvodnju novog nameštaja, kao što pokazuje istraživački projekt ARA-e u saradnji sa Univerzitetom primienjenih nauka u Salzburgu.

austrija kafa Kapsule za kafu reciklaža

Preporučeno

Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2040: Očekivani kapacitet solarnih i vetroelektrana skoro 11 GW

Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2040: Očekivani kapacitet solarnih i vetroelektrana skoro 11 GW

Jul. 26, 2024
U Maroku u samo jednom gradu umro 21 čovek za 24 sata – od vrućine

U Maroku u samo jednom gradu umro 21 čovek za 24 sata – od vrućine

Jul. 26, 2024
Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj

Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj

Jul. 26, 2024
Puštene u rad prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini

Puštene u rad prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini

Jul. 26, 2024
Solarna energija biće pristupačnija i efikasnija, postaće sastavni deo života

Solarna energija biće pristupačnija i efikasnija, postaće sastavni deo života

Jul. 25, 2024