Austrijanci skupili preko 120 tona kapsula za kafu: Ekološki pilot projekat naišao na neverovatan odziv

Foto: Pixabay

Kafopije u pilot regijama Gornje Austrije i okruzima Krems-Land i Schwechat prikupili su više od devet miliona kapsula kafe za samo šest meseci od početka sprovođenja projekta pokrenutog u oktobru 2023. godine.

Kapsule za kafu male su i praktične i trenutno čine oko 10 do 15 odsto globalne potrošnje kafe. Poslednjih godina ovaj tržišni udeo je zbog povećane potražnje u stalnom porastu, a za mnoge predstavlja još jedan veliki ekološki problem jer je ipak reč o još jednom proizvodu za jednokratnu upotrebu.

Proizvodnja aluminija je posebno energetski intenzivna, a pakovanje i prevoz kapsula za kafu dodatno utiču na znatno veću potrošnju energije u poređenju s tradicionalnim metodama kuvanja kafe.

Budući da se sastoje od mešavine materijala – plastike, aluminijuma i organskog taloga kafe, teško ih je reciklirati. Iako neki brendovi uključuju vlastite programe reciklaže, stopa recikliranja kapsula za kafu generalno je niska. Stoga većina kapsula završi u pogonima za proizvodnju energije iz otpada ili na deponijama.

Austrijsko udruženje za kafu i čaj (Österreichischer Kaffee- und Teeverband – KTV) i kompanija Altstoff Recycling Austria AG (ARA) pokrenuli su pilot projekat odvojenog prikupljanja i recikliranja kapsula za kafu svih brendova, što je za sada jedinstvena praksa u EU.

Recikliranje kapsula ima veliki potencijal

Brojke ukazuju na veliki uspeh ovog pilot projekta: od oktobra 2023. do marta 2024. u pilot regijama Gornje Austrije, kao i okruzima Krems-Land i Schwechat u Donjoj Austriji, ukupno je prikupljeno 120,33 tona ili 9,1 miliona kapsula što je povećanje od 22 posto na svim lokacijama. Na području Gornje Austrije prikupljeno je 103,47 tona, u Krems-Landu 3,08 tona, a u Schwechatu 13,78 tona kapsula za kafu.

Pilot projekat je zbog velikog uspeha produžen do kraja juna 2024.

„Pozitivan ishod našeg projekta recikliranja kapsula kafe s firmom ARA, u koji su uključeni proizvođači, trgovci i industrija ambalaže, pokazuje neverovatnu moć koju imamo stvarajući jako savezništvo. Motivacija potrošača za odvojenim prikupljanjem kapsula i učestvovanjem u projektu dokazuje veliki potencijal koji inovativna i reciklažna rešenja imaju za austrijsku reciklažnu ekonomiju“, kaže Paul Unterlugauer, potpredsednik Austrijskog udruženja za kafu i čaj (KTV).

Podizanje ekološke svesti

Projekat recikliranja kapsula za kafu podiže svest šire javnosti i partnera duž celog lanca proizvodnje i konzumacije, uveren je Harald Hauke, izvršni direktor ARA-e.

„Ukazujući potrošačima koliko vrednih sirovina sadrži jedna mala kapsula kafe i koliki je uticaj njihovog pravilno odvojenog prikupljanja, preduzimamo značajan korak prema očuvanju vrednih resursa. Povećanje prikupljenih kapsula od 22 odsto pokazuje koliko je naš projekat dobro prihvaćen, a povećanjem recikliranja industriji nudimo nove sirovine“, kaže Hauke.

Prikupljene kapsule obrađuju se u novom pogonu za reciklažu SECCON u Pettenbachu (Gornja Austrija). Kafa i kapsule odvajaju se i prerađuju u korisne sirovine. Šarene kapsule pretvaraju se u čisti aluminijum ili plastiku za nove proizvode, a talog kafe odličan je za upotrebu kao organsko đubrivo, sredstvo za upijanje ulja, biogas ili čak za proizvodnju novog nameštaja, kao što pokazuje istraživački projekt ARA-e u saradnji sa Univerzitetom primienjenih nauka u Salzburgu.

austrija kafa Kapsule za kafu reciklaža

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024