IndianOil predstavlja prvi zeleni autobus na vodonik u Indiji koji emituje samo vodu

Autobus sa pogonom na zeleni hidrogen, ekološki prihvatljiv način transporta.

Indijska naftna korporacija će proizvesti blizu 75 kg vodonika razdvajanjem vode, koristeći struju iz obnovljivih izvora. Ovaj vodonik će se koristiti za pogon dva autobusa koji će saobraćati širom regiona glavnog grada radi probnih vožnji.

Najveća indijska naftna kompanija IOC predstavila je prvi u zemlji zeleni autobus na vodonik koji emituje samo vodu, kako bi smanjili zavisnost fosilnih goriva. IOC će proizvesti blizu 75 kg vodonika razdvajanjem vode,  upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora. Ovaj vodonik će se koristiti za pogon dva autobusa koji će saobraćati širom regiona glavnog grada radi probnih vožnji. Ministar nafte Hardep Sing Puri, koji je napustio autobuse, rekao je da će vodonik biti indijsko tranziciono gorivo za udaljavanje od fosilnih goriva.

Centar za istraživanje i razvoj IOC-a u Faridabadu proizvodi zeleni vodonik za probni rad. Četiri cilindra kapaciteta 30 kg mogu da voze autobuse 350 km.

Potrebno je 10-12 minuta da se četiri rezervoara napune.

Kada vodonik sagoreva emituje samo vodenu paru kao nusproizvod. Sa tri puta većom gustinom energije i odsustvom štetnih emisija, vodonik postaje čistiji i efikasniji izbor za ispunjavanje energetskih potreba.

Za proizvodnju jednog kilograma zelenog vodonika potrebno je čak 50 jedinica obnovljive energije i 9 kg demineralizovane vode.

Vodonik se može koristiti kao gorivo za gorivne ćelije.

Gospodin Puri rekao je da će IOC do kraja 2023. povećati broj autobusa na 15.

IOC će preduzeti operativna ispitivanja 15 autobusa sa gorivnim ćelijama na pogon zelenog vodonika na identifikovanim rutama u Delhiju, Harijani i UP. U okviru ovog programa pušten je prvi set od 2 autobusa na gorivne ćelije.

„Naša vlada ima ambiciozne planove o čistoj i zelenoj energiji. Indija je preduzela mnoge korake ka razvoju sa niskim sadržajem ugljenika–kroz nova goriva kao što su vodonik i bio-goriva i činiće četvrtinu globalnog postepenog rasta potražnje za energijom u naredne dve decenije“, rekao je gospodin Puri.

Nakon lansiranja dva autobusa, kumulativna kilometraža sa više od 3 lakh kilometara biće pokrivena za dugoročnu procenu performansi i trajnosti nove tehnologije.

Indija ima jednu od najvećih usklađenih mreža na svetu, sposobnu da upravlja povremenim obnovljivim izvorima energije i postigla je „Jedna nacija-jedna mreža-jedna frekvencija“.

„Sa jeftinom solarnom, sinhronizovanom mrežom, velikom potražnjom i inženjeringom, Indija će biti globalni šampion u proizvodnji i izvozu vodonika i trebalo bi da se pojavi kao čvorište za zeleni vodonik“, rekao je on.

Vodonik se smatra gorivom za budućnost sa ogromnim potencijalom da pomogne Indiji da ispuni svoje ciljeve dekarbonizacije. Očekuje se da će se globalna potražnja za vodonikom povećati četiri do sedam puta na 500-800 tona do 2050. godine.

„Ovaj zeleni autobus na vodonik će promeniti lice gradskog saobraćaja u zemlji. Pomno ću pratiti projekat i želim vam sve najbolje u uspešnoj realizaciji ovog projekta od nacionalnog značaja“, dodao je gospodin Puri.

Navodi da „Uspeh ovog projekta može da katapultira Indiju od neto uvoznika fosilne energije do neto izvoznika čiste energije vodonika i da obezbedi globalno liderstvo drugim zemljama u smislu transfera tehnologije, dok postane veliki proizvođač zelenog vodonika i dobavljač proizvodnih delova“.

Preporučeno

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Sep. 17, 2024
Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Sep. 17, 2024
Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Sep. 17, 2024
Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024