Kako višekratne čaše za kafu doprinose cirkularnoj ekonomiji?
Nije tajna da, kao i mnoge druge industrije, sektor kafe proizvodi značajne količine otpada. Od proizvodnje do potrošnje, veruje se da svetska industrija kafe generiše preko 20 miliona tona otpada svake godine.
Takođe, čaše za jednokratnu upotrebu često završavaju na deponijama, gde doprinose brojnim ekološkim problemima.
Kao odgovor na pitanja održivosti, vlade u sve većem broju zemalja sprovode zabrane proizvoda za jednokratnu upotrebu, u pokušaju da smanje potrošnju ovih proizvoda.
Imajući ovo na umu, sve više kafića i pržionica primenjuje sopstvene šeme šolja za višekratnu upotrebu. Ali kako se mogu uveriti da ove inicijative zaista doprinose cirkularnoj ekonomiji?
Kada je u pitanju kraj potrošnje u lancu snabdevanja, procenjuje se da više od 18 miliona tona iskorišćene mlevene kafe završi na deponiji svake godine širom sveta. Štaviše, kada se njima ne rukuje pravilno, određena jedinjenja u korišćenom talogu od kafe mogu oštetiti okolno zemljište. Povrh toga, emituju i gasove staklene bašte.
Da bi šema čaša za višekratnu upotrebu bila zaista održiva, ona mora doprineti cirkularnoj ekonomiji.
Ovaj model je sistem „zatvorene petlje“ koji je dizajniran da minimizira otpad, ponovo iskoristi postojeće resurse i smanji uticaj na životnu sredinu.
Jedan od sveobuhvatnih ciljeva je da se produži životni vek materijala, a ne da se odlažu nakon nekoliko upotreba.
Materijali koji se koriste za proizvodnju čaša za višekratnu upotrebu jedan su od najvažnijih faktora. Ne samo da materijali moraju biti održivi, već moraju biti i izdržljivi i dugotrajni.
Na primer, jedan lanac kafića koristi čaše koje su napravljene od ljuske kafe i polipropilenske smole – koja koristi otpad i obezbeđuje da šoljice traju mnogo godina.