“Veggie Day” na redovnom meniju u bečkim školama: Preispituje se i poreklo mesa
Od sledeće školske godine u svim školama sa celodnevnim boravkom u Beču uvodi se „Veggie Day“, jednom nedeljno.
Tog dana će se đacima servirati isključivo vegetarijanski obrok, a cilj je da se na taj način u školama obrati pažnja na zdrav i ekološki pristup ishrani. Time se, takođe ističe značaj kvalitetnog obroka u školama, kaže član gradskog veća za obrazovanje Kristof Viderker.
Nakon sprovedene ankete, odlučeno je da se tokom naredne školske godine nedeljno isporuči više od 200.000 porcija u 208 škola sa celodnevnom nastavom.
Obrok s mesom se, obično, tri puta nedeljno nađe na meniju školaraca.
Dobavljači hrane za školske ustanove i sada moraju da ispune razne smernice. Pored propisanih hranljivih vrednosti, udeo organskih namirnica mora da bude najmanje 50 odsto.
Goveđe i svinjsko meso moraju 100 odsto da potiču iz Austrije, a pileće meso – 50 odsto. U svim školskim ustanovama se favorizuje konzumiranje regionalnih proizvoda.
Takođe je obaveza snabdevanje sezonskim voćem.
Školske menije pripremaju nutricionisti, a pravilo je da se vrsta menija ne ponavlja tokom osam nedelja. Detaljan izbor menija vrše škole.