“Veggie Day” na redovnom meniju u bečkim školama: Preispituje se i poreklo mesa

Foto: Shutterstock

Od sledeće školske godine u svim školama sa celodnevnim boravkom u Beču uvodi se „Veggie Day“, jednom nedeljno.

Tog dana će se đacima servirati isključivo vegetarijanski obrok, a cilj je da se na taj način u školama obrati pažnja na zdrav i ekološki pristup ishrani. Time se, takođe ističe značaj kvalitetnog obroka u školama, kaže član gradskog veća za obrazovanje Kristof Viderker.

Nakon sprovedene ankete, odlučeno je da se tokom naredne školske godine nedeljno isporuči više od 200.000 porcija u 208 škola sa celodnevnom nastavom.

Obrok s mesom se, obično, tri puta nedeljno nađe na meniju školaraca.

Dobavljači hrane za školske ustanove i sada moraju da ispune razne smernice. Pored propisanih hranljivih vrednosti, udeo organskih namirnica mora da bude najmanje 50 odsto.

Goveđe i svinjsko meso moraju 100 odsto da potiču iz Austrije, a pileće meso – 50 odsto. U svim školskim ustanovama se favorizuje konzumiranje regionalnih proizvoda.

Takođe je obaveza snabdevanje sezonskim voćem.

Školske menije pripremaju nutricionisti, a pravilo je da se vrsta menija ne ponavlja tokom osam nedelja. Detaljan izbor menija vrše škole.

Beč hrana povrće škole veggie day

Preporučeno

Evropska unija će izgraditi nekoliko megafabrika veštačke inteligencije

Evropska unija će izgraditi nekoliko megafabrika veštačke inteligencije

Apr. 09, 2025
U Majnd parku u Kragujevcu predstavljeni projekti zelene tranzicije

U Majnd parku u Kragujevcu predstavljeni projekti zelene tranzicije

Apr. 09, 2025
Kvalitet vazduha u EU se popravlja, ali potrebne dodatne mere da se ispune novi standardi

Kvalitet vazduha u EU se popravlja, ali potrebne dodatne mere da se ispune novi standardi

Apr. 09, 2025
Rumunija postaje najveći proizvođač prirodnog gasa u Evropskoj uniji

Rumunija postaje najveći proizvođač prirodnog gasa u Evropskoj uniji

Apr. 08, 2025
Peta regionalna konferencija OIE SRBIJA u Vrdniku

Peta regionalna konferencija OIE SRBIJA u Vrdniku

Apr. 08, 2025