Uticaj mesa, a posebno govedine na planetu: Irska planira da značajno smanji broj stada
Nije tajna da je prehrambena industrija jedan od najvećih zagađivača vazduha, a tu se naročito ističe proizvodnja mesa i, uopšte, uzgajanje životinja poput krava.
Pre izvesnog vremena, irska vlada je izložila plan o smanjenju stada goveda u toj zemlji, za čak 200.000 krava u naredne tri godine, kako bi ispunila klimatske ciljeve.
Slične ideje sledi i EU.
Naime, u svojim naporima da smanji zagađenje azotom, Evropska unija je u maju ove godine odobrila plan holandske vlade, vredan 1,6 mlijardi dolara, za otkup stočara.
Takođe, specijalni američki izaslanik za klimu, Džon Keri, upozorio je na to da proizvodnja hrane stvara 33 odsto emisija štetnih gasova u svetu. Neke studije, pak, govore o 26%.
Sve u svemu, procenat je popriličan.
Ono što se konkretno odnosi na krave, jeste činjenica goveda doprinose otporu na suše, zdravlju zemljišta i redukciji divljih požara.
Navodno, govedina i jagnjetina imaju najveći klimatski otisak po gramu proteina, dok hrana biljnog porekla obično ima najmanji uticaj. Svinjetina i piletina su negde u sredini.
Međutim, poljoprivrednica Kejsi Atkinson ističe da razgovori o emisiji štetnih gasova iz industrije hrane “ne obraćaju pažnju na pozitivne uticaje goveda na životnu sredinu i klimu”.
Dakle, dok se svetom “vrte” oprečna mišljenja u uzgoju goveda i klimi, sve je učestalija propaganda da se smanji unos mesa i mlečnih proizvoda.
Istovremeno, zaboravlja se da stočarstvo obezbeđuje sredstva za život za oko 1,3 milijarde ljudi širom sveta.
Zagovornici veganske ishrane ili oni koji ne jedu/ne odobravaju meso, tvrde da milioni ljudi u Sjedinjenim Državama, Evropi i Australiji, jedu mnogo veće količine mesa nego što im je suštinski potrebno.